Somalikulttuuri esittäytyy Kulmassa

Hareed Habiibo Khayre (vas.), Fardowsa Musse Barale ja Anisa Hashi esittelevät somalikulttuuriin liittyviä esineitä.

Tomi Kangasniemi

Kulmassa avautuu torstaina pop-up somalimaja. Näyttelyn tarkoituksena on tuoda somalikulttuuria lähemmäksi turkulaisten arkea.

– Tämä on myös meille tosi tärkeä näyttely, sillä monet somalialaisista tulevat tosi pienenä Suomeen ja Turkuun. Näin he pääsevät tutustumaan myös omaan kulttuuriinsa, kertoo näyttelyn koordinaattori Fardowsa Musse Barale Turun Nuorten Somalien yhdistyksestä.

Näyttelyyn on rakennettu ihka oikea somalimaja, missä voi käydä ihmettelemässä, miten kokonainen perhe voi elää niin pienessä tilassa.

– Somalimaja eli aqal on erittäin tärkeä osa somalialaista kulttuuria. Maja on koti, jossa kaikki kokoontuvat illalla ja kertovat, miten päivä on mennyt. Majan tekevät aina naiset ja meistä on tärkeää tuoda tämä osa somalikulttuuria esille, Fardowsa Musse Barale sanoo. 

Majan lisäksi Kulmassa on näytillä erilaista esineistöä. Lisäksi nähtävänä on valokuvia Somalimaasta ja myös Turussa asuvan somalialaissyntyisen toimittaja Wali Hashin dokumentteja niin somalimajan rakentamisesta kuin elämästä Somaliassa.

Oman lukunsa muodostavat ohjelmalliset iltapäivät, joiden aikana tarjoillaan runoja muun muassa tietoa ja tarinoita Somalimaasta sekä somalialaista ruokaa ja juomaa.

– Lisäksi kuullaan Fardowsa Musse Baralen äidin tarinoita ja lauluja, kertoo näyttelyn suunnittelussa mukana ollut Pauliina Mäkinen Turku 2011 -säätiöstä.

Näyttelyn on tuottanut Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 Turussa koordinoinut Turku 2011 -säätiö yhdessä Turun Nuorten Somalien yhdistyksen kanssa. Yhteistyökumppanina toimii Suomen Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piiri.

Pop-up somalimaja on esillä Kulmassa (Kristiinankatu 1) 26.4.–9.5. kello 12–18. Näyttely on suljettu maanantaisin. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Kommentit

luonnollisesti tämänkin" lystin" veronmaksajat tai Turun kaupunki avokätisesti maksaa , luonnollisesti summat ovat salaisia. Ensinnä ketä kiinnostaa, eiköhän somalit itse tiedä, missä teltoissa ovat asuneet. Eikös näitä ihmisiä pidä yrittää, että integrotuivat Suomeen, täällä asutaan asunnoissa ei teltoissa. Kaikin tavoin tuoda suomalaista kulttuuria esille, jos aikovat jonkun aikaa täällä olla, enenkuin rauhoittuu ja palaavat Somaliaan, kun 20-vuotinen sotimen loppuu.

Sinivuokko

Edelliselle kommentoijalle:

Totta kai somalit tietävät, missä teltoissa ovat asuneet (ja tässähän puhutaan nimenomaan majoista, joka on täysin eri asia jos vähän vaivautuu ottamaan asioista selvää). Tämän näyttelyn tarkoituksena onkin valistaa muita ihmisiä somalien kulttuurista. Tai ainakin niitä jotka ovat avoimia oppimaan, kuuntelemaan ja ymmärtämään. Ja eihän todella pienet somalilapset muista mistä ovat lähtöisin, joten on tärkeää että näin toiminnallisen ja yhteisöllisen tekemisen kautta he saavat kosketuksen omaan alkuperäänsä. Onhan ulkosuomalaisillakin runsaasti erilaisia tapahtumia (festivaaleja, piknikkejä yms.) missä ikinä asuvatkaan. Suurin osa ulkosuomalaisistakin haluaa lastensa pysyvän yhteyksissä Suomeen.

Voin kertoa, että negatiivisuudella, itsepäisyydellä ja toisten kulttuurien polkemisella ei pitkälle pötkitä. Se, että tieten tahtoen halutaan aiheuttaa pahaa mieltä kertoo jotain ainoastaan kyseisestä ennakkoluuloilla seilaavasta ihmisestä. Kun pitää silmät avoinna, omakin elämä maistuu paremmalta.

Nimim. kokemusta on.

omppu

Ketkä ovat ne muut ihmiset, jotka ovat kiinnostuneita somalien asumisesta Somaliassa? Toivotaan, että rauha vihdoin ja viimein tulee Somaliaan, ja pääsevät sankoin joukoin rakentamaan isänmaataan, sillä sehän on jokaisen somalien, sekä muidenkin, jotka ovat tulleet, kansalaisvelvollisuus isänmaan puolustaminen ja jälleenrakentaminen.

Talvisota tutuksi