Näillä eväillä pärjäät tunturissa - yksinkertainen ruoka on samoilijan suosikki

Maria Haakana on kokenut vaeltaja. Hän tietää, että ulkona ruoka maistuu aina paremmalta. Siksi tunturiin tai mökille kannattaakin varata evästä, jonka voi valmistaa itse ja jonka mausta nauttii.

Jukka Into

Kokenut tunturissa samoaja Maria Haakana uskoo, että ihminen on onnellisimmillaan luonnossa. Nainen tunnustaa, että hänen kaipuunsa avotunturiin on loputon.

– Ylä-Lappi on lähinnä sydäntäni. Vätsärin kivikoissa ja avarissa metsissä on jotain hyvin hienoa.

Vaellusmatkat ovat kehittäneet mielikuvitusta ja taitoa retkieväiden pakkaamiseen. Monipuolinen, vaihteleva ja maukas ruoka tuovat Haakanan mukaan oman nautintonsa vaelluksen juhlaan.

– Mukana pitää olla niin nopeita hiilihydraatteja kuin myös öljyjä ja proteiineja.

 

Isän mukaan antama omenahillo muuttui rinkassa siideriksi.”

Ideansa hän kerää muun muassa ruokalehdistä ja keittiökirjoista, joita hän lukee mielellään.

 

– Kun näen hyvän reseptin, mietin miten saman idean voisi toteuttaa retkiruokana. Yksinkertainen, maukas ja omatekemä retkiruoka on parasta.

Haakana sanoo lukeneensa ruotsalaisesta ruokalehdestä Åren suklaatehtaan Fjällenergin Tunturienergiasta.

– Mietin reseptiä ja kokeillen löytyi erityisen herkullinen ja terveellinen oma tunturienergiaherkkuni.

Kokenutkaan retkeilijä ei voi välttyä kömmähdyksiltä. Viime syksynä Haakana otti ruskaretkelle mukaansa isänsä valmistamaa omenahilloa aamupuuron piristämiseksi.

– Päättelin, että vähään sokeriin tehty hillo säilyisi ruskaretken jääkaappiolosuhteissa. Sää olikin hyvin lämmin jopa öisin ja avatessani reppuani huomasin, että astia oli räjähtämispisteessä. Harmi kyllä en saanut kuksaa alleni, kun raotin korkkia. Purkista purskahti erittäin hyväntuoksuista omenasiideriä. Sormeni kyllä nuolin huolellisesti.

Mielessä on myös unohtumattomia hetkiä eväiden parissa.

Eräällä vaelluksella retkeilijät eivät malttaneet tulla ajoissa pois erämaasta.

Ilma oli kylmä ja ruokaa meni yllättävän paljon.

– Jaoimme kesäkuisen aamuyön auringossa Lemmenjoen tuntureilla viimeiset keksinmurumme toisillemme.

 

Oma suosikki? Ystävän kuivaamat musta-torvisienet.

Haakana tunnustaa, että ystävän kuivaamista mustatorvisienistä tehdyt ruuat avarassa tunturimaisemassa tipauttavat ilon ja liikutuksen kyyneleen yksinvaeltajan poskelle.

 

– Myös valkosipulivoissa paistetut aamiaissämpylät, vasta idätetyt mungpavut, itse poimitut hillat Inarijärven pienessä saaressa ja neljännen hiihtovaellusviikon jälkeen itse pyydetty ja graavattu taimen – ovat huippuhetkiä kaikki.

Haakana kehottaa kaikkia mukaan tekemään Outaa eli nettijulkaisua vaeltajilta vaeltajille.

Haakanan tunturienergia-herkku ja muita vinkkejä vaeltajalle löydät osoitteesta www.outa.fi/joomla15/index.php?option=com_content&view=article&id=437

Näin kuivatat itse jauhelihan

Jauhelihaa voit kuivata tavallisessa uunissa. Kiertoilmauuni kuivattaa jauhelihan nopeammin ja kuivuri vieläkin nopeammin. Koska rasva härskiintyy helposti, kuivata mahdollisimman vähärasvaista jauhelihaa. Jos käytät rasvaisempaa jauhelihaa, kuivaa se vasta vähän ennen lähtöä vaellukselle.

Tiristä rasva pois jauhelihasta paistinpannulla miedolla lämmöllä. Levitä jauheliha talouspaperin päälle uunipellille, laita uuni noin 50 asteen lämpöön ja kiilaa luukku hieman auki. Kuivaa, kunnes jauhelihamuruset ovat rapsakoita eli noin 10—12 tuntia.

Lähde: Soopa ry

Mitä vegaanille evääksi? Tässä vinkit

kuivatut pikapastat ja nuudelit

kuivatut sienet, kasvikset

ja hedelmät

quinoa, linssit ja soijarouhe

pikapuurohiutaleet

näkkileipä

patukat

pähkinät

suklaa

Written by:

Heli Koivuniemi

Ota yhteyttä

#turkulainen