Onnen enkelit ovat kieroja kuin rinkelit

Nokian romahdus ja rappio suovat meille mahdollisuuden tehdä parhaamme. Suomessa on pitkät perinteet onnistua, kun asiat ovat rempallaan.

Kaipaamme haavoja, syviä ja suolaisia. Kipu on paras ystävämme muuallakin kuin saunassa vihtoessa, sillä suomalaiset ovat kärsijäkansaa.

Kalevalaisessa perinteessä Nokia oli Sampo, joka vuodatti miljardien eurojen arvosta työpalkkoja, osinkoja ja veroja. Sammon kirkkaus häikäisi näkemästä muuta todellisuutta. Nyt Sampo on sammunut ja Nokia-kaupungit Salo ja Oulu muuttuivat yhdessä yössä hätäapua anoviksi rakennemuutosgetoiksi.

Teollisuutemme ja palvelujemme pohja on upottava suo ja rakenne huojuva korttitalo. Kun Nokian kännykkätuotanto loppuu Salossa, suomalaisen elektroniikan vienti romahtaa.

Nokia-uskossa estimme kaivos- ja energiateollisuuden kasvun ja loimme käytännön, jolla syntyperäisten suomalaisten työttömyys lisääntyy samaan aikaan, kun ulkomainen työvoima kasvaa. Liikennemyymälöiden kahvilat ja kaupat, hampurilaisbaarit, suurimpien kaupunkien bussiliikenne, taksit ja sairaaloiden perushoitotyö eivät toimi häiriöttä ilman virolaisia ja muita maahantulijoita.

Suomalainen ottaa mieluummin työstä poissaolokorvauksen kuin työpalkan ja panee työpaikkansa jakoon muille.

Suomen nopeimmin kasvava yritys on kiinalaisravintoloiden ketju. Muutama kiinalainen sijoittaja hankkii toimitilat, koneistaa ja kalustaa ravintolat. Bisnestä pyörittämään tulevat kiinalaiset yrittäjäperheet, jotka eivät huutele minimipalkkojen ja työtuntien perään. Samalla mallilla kiinalaiset valtasivat New Yorkin pesulabisneksen.

Perheyrittäjät voivat myydä työnsä hinnalla millä hyvänsä eli sillä, millä palvelu menee kaupaksi. Onnen enkelit ovatkin kieroja kuin rinkelit, kun jokaisen voiton takana on toisen tappio.

Silmät voi ummistaa siltä, mitä ei halua katsoa. Sydäntä ei voi sulkea, sillä se tuntee joka tapauksessa ikävät asiat.

Kommentit

"Nokia-uskossa estimme kaivos- ja energiateollisuuden kasvun ja loimme käytännön, jolla syntyperäisten suomalaisten työttömyys lisääntyy samaan aikaan, kun ulkomainen työvoima kasvaa. Liikennemyymälöiden kahvilat ja kaupat, hampurilaisbaarit, suurimpien kaupunkien bussiliikenne, taksit ja sairaaloiden perushoitotyö eivät toimi häiriöttä ilman virolaisia ja muita maahantulijoita."

1990 -luvulla Nokia syrjäytti Motorolan kännykkämarkkinoitten valtaistuimelta. Motorolan asema hiipui niin paljon, että hakukoneyhtiö Google osti Motorolan matkapuhelinvalmistuksen eli Motorola Mobilityn elokuussa 2011. (ks. Wikipedia/Motorola ja http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288407598551.html)
Elektroniikka-alalla tekniikka on kehittynyt nopeasti, joten moni markkinajohtaja on menettänyt asemansa, jonka jälkeen se on usein kuihtunut, fuusioitunut, vaihtanut alaa tai jopa lopettanut toimintansa.
Siispä Suomen olisi pitänyt varaantua siihen, että Nokia voidaan syrjäyttää kännykkämarkkinoitten huipulta.

Kaiken lisäksi Suomi ei ole erityisemmin pärjännyt elektroniikka-alalla, vaan toimiala on kapea-alaistunut Suomessa: vuosituhannen vaihteeseen mennessä Suomesta on kadonnut radio-, tv- ja tietokonevalmistus.

ylpeys lankeemuksen edellä

Vielä jatkoa:
Suomen ja suomalaisten heikko itsetunto on johtanut uhoamiseen suomalaisten teknisillä kyvyillä ja bisnesosaamisella sekä ulkomaalaisten aliarvioimiseen.
Tämän taustalla oli suomalaisten ryntääminen töihin Ruotsiin toisen maailmansodan jälkeen. Suomalaisten (ja myöhemmin muitten ulkomaalaisten) osaksi tuli ns. paskahommat ja muut työt, jotka eivät enää kelvanneet ruotsalaisille. - Toisaalta pienviljelijäperheitten vähän koulutetuilla lapsilla ei ollut valmiuksia kuin ruumiilliseen työhön ja muuhun vähän koulutusta vaativaan työhön.
Mutta 1970 -luvun puolivälin öljykriisin myötä tilanne muuttui: Ruotsin ja muun Länsi - Euroopan talouskasvu jäi heikoksi, ja talouden nousu siirtyi öljyntuottajamaihin ja Japaniin. 1980 -luvulla talousnousu tarttui Aasian pikkutiikereihin (Etelä - Korea, Taiwan, Hongkong ja Singapore).
1990 -luvulta lähtien Kiina alkoi nousta maailman talousmoottoriksi. Sitä peesasivat Intia, Brasilia ja usea Kaakkois - Aasian maa.

Mutta Suomi ei halunnut uskoa, että Länsi - Eurooppa menetti pysyvästi asemansa talouskasvun keskuksena. Lisäksi Länsi - Euroopan asema talouskeskuksena on hiipunut 1970 -luvun puolivälin öljykriisistä lähtien. 2000 -luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä Kiina ohitti bkt:n määrässä Länsi - Euroopan maat ja pian sen jälkeen Japanin. Brasilia ja Intia ovat seuraamassa Kiinaa.

Suuren Ruotsiin -muuton aikaiset nuoremmat sukupolvet alkoivat päästä 1980 -luvulta lähtien Suomessa päättäjäasemiin.
Aluksi vanhat traumat näkyivät uhoamisena:
- Esim. 1980 -luvun alkupuolella alettiin julistaa, että on lottovoitto syntyä Suomeen.
- Mutta 1990 -luvun alkupuolen suuri lama ja siitä alkanut sosiaalitoimen heikentäminen vei pohjan väitteeltä, että on lottovoitto syntyä Suomeen.
Toisaalta kommunismin romahtaminen Itä - Euroopassa ja Neuvostoliiton hajoaminen aiheuttivat näille alueille talouskaaoksen, joka jatkui Venällä koko 1990 -luvun, kunnes Putin nousi valtaan.
Mutta nyt Suomella oli mahdollisuus revanssiin:
- 1990 -luvun puolivälin jälkeen alettiin julistaa, että Suomi tarvitsee ulkomaalaisia tekemään ns. paskahommat ja muut työt, jotka eivät kelpaa suomalaisille.
- Em. ideologian mukaan on Suomessa toimittu, joten ulkomaalaiset ovat kansoittaneet matalapalkka-alojen työpaikat Suomessa.

ylpeys lankeemuksen edellä

Valitettavasti menestys tarina Suomi on loppu.Ei löydy sellaista sisua enään vaan kaikki arvot mittataan vapaa aikana ja etuina ja jonkun muun pitäisi tehdä ja keksiä kunhan vaan ei minun.Suomi muuttuu tasaiseksi jollotuksen maaksi joka näivettää itseensä pikkuhiljaa niin kun meidän urheilunkin on käynyt kun ei ole sitä suurta sisua.Silloin kuin ruvetaan menestymään se vaatii 25 tuntia vuorokaudessa ja runsaasti rahoituksia ja sun muuta ja sitäkään ei löydy kun asuntolainanaan koska korkeampi hintainen riskirahoitus on tuntematon sana Suomessa.Puhumatta jos sattuu tekemään konkurssiin niin on tavallaan suljettu ulos yritys maailmassa 15 vuotta.Ei tule Nokioita eikä paljon muutakaan ja pahin virhe arviointi on se että Suomi olisi joku vientimaa,kun ei ole mitä viedä kiitoos kovan hintatason ja liian korkea euron arvon ellikkä sekin juna meni jo ja sitä ei politiikotkaan meinaa uskoa vaikka Sailaskin on kertonut asiasta aika tarkkasti.

yrittäjä

Nimimerkki Yrittäjä: Jospa Suomi lähtisi nousuun sillä, että itse kukin opettelisi alkeellisimmat oikeinkirjoitussäännöt näin aluksi. Menestystarina on yhdyssana, samoin yritysmaailma. Enää on enää, ei enääN... onko liikaa vaadittu? Vai pitääkö Yhteis Kunnan jakaa tukea "yrittäjille" tähänkin?

WirtZantippa

Täällä tietääkseni ollaan, vaan keskustelemassa eikä ole tarvetta kytätä kommentoijien oikeinkirjoituksia. Virheitä tulee itsekullekin, niin sinullekin.
Asian sisällön ymmärtäminenhän on tärkeintä!

Maailman Matti

Hyvivointi on sokaissut lähes kaikki suomalaiset. Hyvinvointimme on velkarahalla
hankittua. Syömme tulevaisuuttamme. Kukaan ei enää haluaisi tehdä työtä. Nuoretkin kadehtivat toinen toisensa toimeentulotukea, jos tutulla syystä tai toisesta sattuu olemaan omaa vähän suurempi tuki. Järjettömässä tulostavoitteellisuudessa ja
ahneudessa on tultu tien päähän. Jos pääosa työvoimasta kärsii työpaikoillaan, on silloin syytä kaikkien asettaa arvonsa uuteen järjestykseen ja uudelle tasolle.
Ihminen elää vain kerran - samoin kuin lapsetkin ovat lapsia vain kerran - silloin
elämän pitäisi säilyttää ruumis ja mieli terveenä.

Paprika

Ihmiset tekivät ennen työtä voidakseen ansaita niin paljon rahaa, että voivat tehdä vapaa-aikanaan mitä haluavat. Nyt yhtälö on muuttunut. Meillä on kasvava joukko henkilöitä, jotka aloittavat yhtälön loppupäästä tekemällä mitä haluavat yhteiskunnan myötävaikutuksella. Jos meillä on tekemätöntä työtä ja työtä vailla olevia, niin yhtälössä on jotain vialla, jos nämä eivät kohtaa. Vastikkeettoman rahan jakaminen pitää lopettaa.

Arbeit macht frei

Paprikalle sanoisin, että pitkään jatkunut paha stressi "pilkkahintaisen työn " tähden on aiheuttanut työkyvyttömyyttä, jopa nuorissa, joten ei ole ihme, jos ei ole työhaluja, kun vointi pahenee alle puolessa päivässä.
Jos ei tilanne muutu pian, niin tulee lisää työkyvyttömiä, kun on verrattavissa "orjatyöhön", eikä suinkaan pidä tehdä niin, kuin ARBEIT MACHT FREI ehdottaa kiristämään lisää.

S.H

Kiina on nuoseva maa ja markkinoiden sekottaja.Tehdastyöläinen Kiinassa saa noin 130euroa kuussa palkkaa.Miten sairaaksi silloin tulee jos vertaa Suomen 3000 euroa keskimääräisiin kuukausi palkkoihin,puhumatta että vähänkin kolulutusta niin palkka äkkiä 4000-5000 euroa kuussa.Mutta totuus on se että kuin ei ole oma valuutta mitä voi devalvoida niin täytyy palkkoja alentaa ja sehän ei onnistu niin seuraava vaihtoehto on irtisanoa ja ehkä siirtää toiminta halpamaihin.Näillä mennään ja sen takia ehdotan että markka takaisin.Mellä on jo muuten 20% devalvointi tarve ja sen kuin pahenee vaan mitään enemmän taantuma lisäntyy.

yrittäjä

Näin on. Olen samaa mieltä markka takaisin, niin päästään monesta loukusta.
Ja jos se kirpaisee, niin kertakirpaisu parempi, kuin ainainen ahdistus!

Maailman Matti

Mistäs sinä, matti, sen tiedät? Kertakirpaisu voi olla lopullinen kuolinisku maallemme. Eiköhän ole parempi sittenkin vaan kilvoitella muiden kanssa ja kärvistellä. Suomalainen on siihen tottunut ja karaistunut. Emme olisi muuten voittaneet kaikkia sotiakaan.

WirtZantippa

Et sitä tiedä sinäkään, voipi olla tämän koko EU-touhun kuolinisku kovinkin lähellä tai sitten ei.
Jos Eurooppa menee konkurssiin niin todennäköisesti Japani seuraa perässä ja se on koko maailman laajuinen konkurssi.
Olisikin joku niin kaukaa viisas joka tämän pattitilanteen ratkaisisi parhain päin, sen tähden kaikkialla, vaan pähkäillään ja mietitään mitä sitten, mikä on oikea ratkaisu?

Maailman Matti

Jos euro jatkuu mitä en usko niinkuin moni muu.Esimerkiksi kaikki pankkit ja yritykset jolla on ollut mahdollisuus varautua euron hajoamiseen ovat tehneet kaikki toimet mitä voi sen varalle ,niin ei usko ole suuri euron puolesta sielläkään.Kyllä euron pelastamiseen löytyy helppotkin keinot ja se on jakaa kaikki velat niin että maksukykyiset maat maksaisi ylivelkaantuneiden maiden velat ja tämähän on koko euro riidan aihe koska ei kyllä Suomalaisetkaan ole kiinnostuneita yhteisvelan maksusta virheistä mitä muut maat on tehneet.No mitä jää jäljelle kun se melkein ainut mahdollisuus on tosi huono vaihtoehto paremmin pärjäneille maille,no se on just tämä luoviminen edes takaisin missä seurataan että missä poksahtaa ja sitten autetaan vähän ja vähän lisää jos on tarve joka on myös viesti että ihan helppoa rahaa ei jaeta.Mutta koska auttetavien määrä senkun lisääntyy ja velka ongelmat vaan suurennee niin siinä vaiheessa kyllä euromaiden tiet erkanee pikkuhiljaa kokonaan tai osittain.Ellikkä yksinkertaisesti voi sanoa että euron ongelmaan ei löydy ratkaisua ellei maat jotka on pinteessä saa kuria omaan talouteen ja velkaantumiseen joka voi viime kädessä tarkoittaa eurosta lähteminen koska vahvat maat ei ole kiinnostuneita maksamaan kaikki heidän velkansa.Eurobondit,talouskuri,pankkivalvonta ja niin edelleen on asioita tulevaa varten jos euro on hengissä mutta eivät auta tähän akuttiin kriisiin ollenkaan.Kysymys onkin oletko valmis maksamaan toisten maiden ylivelkaantumisia koska sen se euronkriisin ratkaisu vaatiisi,omalta kohdalta en olisi valmis maksamaan muitten törsäämisiä varsinkin kun on saanut kunnolla kokea 90luvun laman ja jälkilaskua maksoin siitä vuosia jälkeenpäin.

yrittäjä

Wirtzantippa ,Suomi ei lähde nousuun Suomen kielellä vaan siihen vaaditaan muita kieliä ja toiseksi en ole koskaan mitään yritystukea saanut eikä tarvinnutkaan.Koska Suomenkieli ei ole minun kotikieli ja sitten vielä sanasokeus vaivaa niin se tuottaa paljon kirjoitusvirheitä mutta kyllä viisas ihminen tuntuu silti viestistä saavan kiinni.

yrittäjä

Koko hullutuksen ydin on se, että kyse on pankkikriisistä, ei eurokriisistä. Pankkien holtiton antolainaus ja poliitikkojen virheellinen talouspolitiikka on syynä ns. kriissiin. Sanon ns., koska oikeastaan mitään kriisiä ei ole. EUroja painetaan koko ajan lisää painokoneet kuumina, joten sen arvo valuuttana laskee koko ajan. Tämä on markkanatalouden sisäänrakennettu jekku. Saadaan ihmiset varuilleen, joten kauppa käy ja kuplaa tulee kunnes romahtaa. Tämä on se mekanismi. Suomenkaltaisessa maassa, jossa oli vallalla jonkinlainen valtiososialismi ennen 1980-lukua, ei olla totuttu, eikä ymmärretä täysin, miten kapitalismi toimii. Mentiin vaan kuin sika säkissä EU:hun, kuin johonkin Kultalaan, tietämättä mitään sellaisten ikivanhojen kauppiasmahtien kuin Iso-Britannia, Ranska ja Saksa, pankkijärjestelmistä ja riskisijoittamisesta. Näitä sijoituksia tehdään voittojen maksimonniksi. Tätä eivät tajua vieläkään suomalaiset poliitikot, jotka on suojatyöpaikoissa valtion rahalla syötetty. Niin kauan kun Suomessa oli sodankäynyt skupolvi vallan kahvassa, meillä meni hyvin. Tiedettiin mihin on rahkeita ja mihin ei. Valtion velkaantumista pidettiin vähintäänkin arveluttavana, päinvastoin, Suomi on ainoa maa, joka on maksanut sotakorvaukset viimeiseen penniin. Ei sellaista ilmaa ole enää tässä maassa. Eikä tule.

WirtZantippa

"Koko hullutuksen ydin on se, että kyse on pankkikriisistä, ei eurokriisistä. "

Siitäkin. Lisäksi kyse on moraalikadosta. Espanjalaista ja kreikkalaista ei nääs hutsita itse maksaa laskujaan. En minäkään maksais yhtään mitään, jos hullu poika pohjalasta tarjois.

Nääs:

Fakta numbero uno: Espanjan pankkikriisi vastuiden kattaminen on vuodessa (1 vuosi), rahoitettu, jos Espanjan valtio rupeaa verottamaan kansalaisiaan samalla innolla kuin mitä Oy Suomi Ab tekee. Lähde: Juha Sipilän blogi ja laskelmat.

Fakta numbero zwei: Kreikan valtiolla on omaisuutta vaikka muille jakaa. Kreikan valtion velat ole yhtään mikään ongelma, hetkessä kuitattu. Sen kun rupeavat vaan myymään ja liikelaitostamaan omaisuuttaan kun täälläkin valtio on tehnyt (Sonera, Fortum jne jne). Lisäksi Kreikkassa ei tarvitse edes veroja nostaa. Kunhan niitä vain ruvettaisiin keräämään ja maksamaan kuten lakiin on kirjoitettu! Kreikan rahakriisit olisivät tällä ratkaistut. Lähteenä tässä mm. The Economistin kirjoitukset ja mm. tämä, jossa lähteenä on Financial Times http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2010/05/05/nama-kaikki-kreikka-vois...

Lisäksi Kreikassa olisi vara säästää armeijassa.

Tyhmä poika täällä Pohjolassa kiristelee vyötään kun Jyrki Käteinen jakaa rahamme näille roistoille, jotka eivät todellakaan ole mitään afrikkalaisia kehitysmaita. Niillä olisi itsekin varaa laittaa asiansa kuntoon. Ei vaan nääs kato hotsita! P**kele!

Ääni pohjoisesta

Setelien lisääminen ei aiheuta vain hyperinflaatiota (rahan arvon lasku), vaan deflaation, joka onkin jo vakavampi juttu. Se näet merkitsee rahan arvon totaalista menetystä. Valuutta menettää arvonsa käytännössä kokonaan. Silloin voidaan luoda uusi valuutta, eikä vanhoja lainoja enää tarvitse huomioida...

WirtZantippa

EKP voisi setelipainolla rahoittaa pankkituet sekä Kreikan ja muitten velkamaitten tuet. Vielä 5 - 6 %:n inflaatio ei olisi ongelma euromaitten talouksille.
Euromaitten bkt on yhteensä 12 800 G$ (ks. Wikipedia/List of countries by GDP (nominal)). Eli 1 % euromaitten bkt:stä on 128 miljardia dollaria.

EKP:n setelimylly

"Nokia-uskossa estimme kaivos- ja energiateollisuuden kasvun..."

Jaa että "estimme"??

Kaivosteollisuutta käsittääkseni kukaan ei ole estänyt syntymästä yhtään mitään. Se kyllä syntyy, jos vain on malmia mitä ottaa! Siitä pitää kansainvälinen suurkapitisti kyllä huolen, älä sinä AP siitä surkuttele! Enempi tässä on huoli, että meneekö liian halvalla maaperämme rikkaudet ulkkareiden hyödyksi? Malmi kun on siitä jänskää tavaraa, että kyseessä on ns. rajallinen resurssi. Se loppuu joskus. Sen voi lisäksi kuopia maaperästä vain kerran. Jos nyt menee maaperämme rikkaudet LIIAN halvalla ulkkareille, niin voi voi ja ai-jai. Uutta tsäänssiä ei saada koska malmin voi louhia vain kerran.

Enempi syytä siis pohtia, että jääkö meille kaivostoiminnasta riittävästi hyötyä - ja että kyseisen ympäristötuhoteollisuuden jäljet saadaan aikanaan peittoon kun nuo kanadalaiset ja australialaiset kapitalistit häippäsevät seuraaville kultakentille.

Kunnon kaivosverot käyttöön vaan kuten Australiassa ja lisäksi rahastointi, jolla varmistetaan jälkien siistiminen.

Energiateollisuus? Sitäkään en oikein käsitä. Suomeenhan rakennetaan kaksi uutta ydinvoimalaa. Lisäksi kemiallinen puunjalostus pistää tehtaita kiinni Suomessa koska tosiasiat ovat tosiasioita. Ilmastollemme ja sijannillemme emme mahda mitään. Joten kyllä siinä suhteessa lienee ihan kohtuullisesti sitä energiaa tarjolla.

Miksikään Saksan ydinjätepaskojen hoitelijaksi tuskin Pietälänkään mielestä kannattaa erikoistua, vai?

Ääni pohjoisesta