Piilota X Palauta

Löylyt sipulin sisällä

2 Kommentoi

Suomalaisille kesä ja sauna ovat itsestäänselvä yhtälö, joten Suviurhojenkin oli pakko kunnioittaa ikiaikaisia perinteitä saunan lämmössä. Itse sauna olikin sitten kaikkea muuta kuin perinteikäs.

Wäinö Aaltosen museon seinustalla huomio kiinnittyy keltaiseen sipulikruunuun, joka tuo mieleen erehdyttävästi erään uskontokunnan kirkon katot. Sisällä sipulissa on kuitenkin kiuas, joten kyseessä on sauna. Kuvataiteilija Jan-Erik Anderssonin ja äänitaiteilija Shawn Deckerin yhdessä luoma The Sounding Dome Sauna, eli suomalaisittain Sipulisauna, tarjoaa rohkeille saunojille mielenkiintoisen kokemuksen.

Testipäivällemme osui varsin suomalainen kesäsää, ilman lämpötila huiteli +14 asteen paikkeilla ja taivaalta vihmoi vettä. Saunan välittömässä läheisyydessä sijaitsevan kaislapukuhuoneen uumenissa vaihdoin Speedot jalkaani ja olin valmis löylyihin. Poistuessani pukuhuoneesta, huomaan ohikulkevien ihmisten, sekä liikennevaloissa seisovan turistibussin matkustajien tarkkailevan puuhiani. Hetken ehdin miettiä itsekin, mihin taas tuli lupauduttua.

Suomalaisille sauna on pyhä paikka, jossa kiukaan hönkäily karkottaa arjen harmauden ja murheet. Omat ennakkoluulot kaikkosivat saunan oven sulkeutuessa ja jättäessä minut kahden kiukaan kanssa.

Aluksi lämpötila ei vakuuta, eikä muutama kauhallinen vettä kiukaalle saa aikaan kuin äänimaailman heräämisen henkiin. Alussa kaiuttimista kuuluva ääni muistutti valaiden yksinäistä kutsuhuutoa, mutta muuttui lämpötilan noustessa lopulta vastaamaan höyrylaivan pilliä.

Saunan muoto on asettanut omat haasteensa sisustan ratkaisuille. Kiuas on sijoitettu keskelle sipulin lattiaa. Lauteet on korvattu modifiouiduin keittiöjakkaroin, joten myös mukana ollut naiskollegani koki olonsa varsin kotoisaksi. Saunasta löytyi myös vihta, joka ei ollut perinteinen koivun oksista rakennettu, vaan eräänlaisista muoviliuskoista koottu kapistus, jonka voisi kuvitella löytyvän aikuisviihdekaupan hyllyltä ennemmin kuin saunasta. Vihtominen tällä oli aavistuksen epämiellyttävä kokemus, muoviliuskojen tarrautuessa kiinni ihoon.

Peseytyminen saunan jälkeen tapahtui ympäristöä ja taidepuisto Ekoluodon ideologiaa kunniottaen pelkällä vedellä. Allekirjoittaneelle tämä sopi mainiosti, mutta pesuveden lämpötila olisi saanut olla vaikkapa kymmenen astetta korkeampi, siksi pikaiseksi jäi suihkuttelut tällä kertaa. Tietysti aurinkoisella ja helteisellä säällä kylmä suihku on toki paikallaankin.

Sipulisauna sopii ennakkoluulottomille ihmisille, jotka ovat jo nähneet ja kokeneet kaiken. Toisaalta, saunominen jokirannassa on maksutonta ja vaivatonta, joten sen luulisi houkuttelevan paikalle muitakin uteliaita ihmisiä. Sauna on avoinna joka viikko tiistaista sunnuntaihin kello 12 ja 18 välisen ajan. Osoitteessa Itäinen rantakatu 38 sijaitseva Sipuliauna sulkee ovensa viimeisen kerran 19.8.

2 kommenttia Kommentoi
toimitus

Kommentit

4.7.2012 14:23

Harvinaisen paskan näköinen sauna. Nykyaikana muovisaunat ja muovivastat... Onneksi itellä wanha kunnon puusauna puukiukaalla järven rannassa.

4.7.2012 14:25

Ja saunassa ollaan alasti. Ruotsalaiset yms. istuu pyyhe päällä tai uimahousut jalassa. Ei uimahalleissakaan olla uikkarit päällä saunassa.

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.