Näin teet raakajäätelöä kotikonstein

Minttujäätelö on helppo valmistaa myös ilman jäätelökonetta, sillä seoksen voi aina pakastaa.

Maria Lönnqvist

Raakajäätelö ja villiyrttipirtelö saattavat kuulostaa eksoottisilta, vaikka todellisuudessa ne on valmistettu puhtaista käsittelemättömistä luonnon raaka-aineista. Valmistustavasta riippuen nämä jätskiherkut ovat parhaimmillaan vegaanisia, gluteenittomia, laktoosittomia ja vähähiilihydraattisia.

Raakajäätelön pääainesosat esimerkiksi ovat yleisimmin pähkinät ja pähkinämaidot, kookosmaito, marjat, hedelmät, aidot mausteet, hunaja, agave, stevia, hyvät kylmäpuristetut kasvirasvat ja eksoottiset superruuat.

The Raw Chef Maria Lönnqvist suosittelee yhdistelemään yrttejä jäätelömakujen kanssa muun muassa näin: rosmariini-appelsiini, mansikka-sitruunamelissa, kaneli-basilika tai mustikka-basilika ja timjami-appelsiini.

Hän kertoo julkaisevansa tässä kuussa nettisivuillaan raakajaatelo.fi Raakajäätelö reseptit -nimisen e-kirjan, jossa on yli 15 herkullista reseptiä heinäkuun helteisiin.

Raaka minttujäätelö

2 dl maitoa

2 dl macadamia- tai

cashewpähkinöitä

0,5 dl kookosöljyä

0,5 dl tuoretta minttua

2 rkl hunajaa tai agavea

1 tl sitruunan mehua

3 tippaa minttuöljyä

1/3 tl laadukasta suolaa

Riippuen tehosekoittimesi vahvuudesta, liota pähkinöitä yön yli tai vähintään pari tuntia, jotta ne on helppo blendata. Aja ainekset tehosekoittimessa aivan silkkiseksi ja laita seos jäätelökoneeseen ohjeen mukaan. Voit myös laittaa seoksen sopivaan astiaan pakastimeen, ja sekoita jäätelöä 15 minuutin välein. Jäätelö on valmista tunnin kuluttua. Tarjoile esimerkiksi tuoreen mintun ja suklaakastikkeen kanssa.

Resepti: Raakajäätelö reseptit, Maria Lönnqvist

Hifistelijöille silkinsileä nokkos-chlorellasmoothie

3 dl mantelimaitoa

1,5 avokadoa

puristus sitruunamehua

2 appelsiinia

kourallinen tuoreita

nokkosenlehtiä tai

1 rkl nokkosrouhetta

2 tl chlorella-levää jauhettuna

ripaus suolaa

1–2 rkl hunajaa

(jääpaloja)

Valmista pähkinämaito tehosekoittamalla liotettuja manteleita haluamasi määrä veden kanssa. Manteleiden ja veden suhde on noin 1:5. Siivilöi pähkinämaitopussin tai metallisen siivilän läpi ja siirrä maito erilliseen astiaan. Kaada kolme desiä mantelimaitoa yhdessä muiden raaka-aineiden kanssa blenderin kannuun ja blendaa kunnes koostumus näyttää sopivalta.

Vinkki: Yhdellä koneella voit valmistaa esimerkiksi aamusmoothien, lounaaksi keiton, välipalaksi pähkinä- tai kuivahedelmäpatukat, illalliselle salaatin päälle kastikkeen ja iltapalaksi tuorepuuron.

Kehomme vastaanottaa blenderillä pirtelöksi pyöräytetyn salaattiannoksen, koska se on helpommin vastaanotettavassa muodossa. Kone pilkkoo kasvisten soluseinämät ja ravinteet, ja ne pääsevät helpommin kulkeutumaan elimistöömme hyväilemään solujamme.

Pureskelu ja sen aikaansaama syljeneritys on olennainen osa ruuansulatuksen tehokkuutta. Syö ja juo siis ruokasi!

Resepti: Smoothie Studio

Kesän huikein pirtelö

Soseuta kesän huikein pirtelö

itse kerätyistä tai kasvatetuista kasveista.

omenamehua

lähdevettä

reilusti mansikkaa

puna-apilaa

pinaattia

maitohorsmaa

männyn siitepölyä (tinktuura)

kuusenkerkkää (tinktuura)

suolaa

vaniljajauhetta

kanelia

Resepti: raikasweb.com

Written by:

Heli Koivuniemi

Ota yhteyttä

#turkulainen