Poimi jokamiehen salaattiainekset lähiniityltä ja kokeile näitä herkullisia reseptejä

Hyödynnä raaka-aineita salaatissa monipuolisesti. Lisää uuden sadon porkkanoiden, salaatin ja sipulin seuraksi pinjansiemeniä, viinirypäleitä, melonia ja halloumia.

Heli Koivuniemi

Apilan valkuaisaine- ja flavonoidipitoisuus on monille yllätys. Nyt apilaa kannattaa kerätä myös talven varalle. Kuivattu apila säilyy pitkään.

Heli Koivuniemi

Kesäkuusta elokuuhun pihoilla rönsyilevät puna-apilat ovat varsinaisia valkuaispommeja, joiden sanotaan auttavan muun muassa naisten vaihdevuosiongelmissa ja verisuonisairauksissa. Kukkateriöiden torvessa sijaitsevan ravitsevan meden vuoksi puna-apila on tärkeä kasvi myös hunajantuotannolle.

Puna-apila on myös kauppayrtti. Kasvin kukkia ja lehtiä on kuivattu teeksi. Tuoreita kukkia voi käyttää muun muassa salaateissa. Carl von Linné kertoi, että kuivattuja, jauhoiksi jauhettuja puna-apilan kukkia käytettiin hätäravintona Irlannissa.

Lehtien maku ei ole erityisen miellyttävä, vaikka kasvi sopiikin ravintokasviksi.

Rohtona puna-apilaa on käytetty kansanlääkinnässä limaa irrottavana yskänlääkkeenä ja edistämään virtsaneritystä. Kasvista tehtyä hellävaraista, mutta tehokasta puurohaudetta on myös käytetty pehmentämään ihon kovettumia.

Puna-apila desinfioi ja uudistaa ihoa, parantaa tulehduksia ja haavoja. Sitä käytetään teenä limakalvojen tulehduksiin, ripuliin, vatsakatarriin, peräpukamiin ja ummetukseen sekä yskään ja maksavaivoihin. Nestettä poistavana se sopii myös kihdin ja reuman hoitoon.

Puna-apilasta keitetty tee sopii niin kutsuttuihin verenpuhdistuskuureihin kuin paastojenkin tueksi.

Nuoret, juuri auenneet kukat, ovat oivia tuoreeltaan salaateissa iloisena väripilkkuna. Käytä kuivattuja kukkia myös jauhettuna, kuten kanervaa, jauhojen jatkoksi ja leipään. Lehdet ja hennot varret voit kukkien kanssa käyttää kuivatuksi teeksi.

Lähteet:pixheli.com ja wikipedia

Voikukka–apilasalaatti

0,5 l voikukanlehtiä

0,5 l apilankukkia

150 g lehtisalaattia

1 nippu retiisejä

2 rkl öljyä

1 rkl sitruunamehua

½ tl sokeria

1/4 tl suolaa

mustapippuria

Kerää ja puhdista voikukanlehdet ja apilankukat. Suikaloi salaatti ja voikukanlehdet. Viipaloi retiisit. Yhdistä kastikkeen ainekset. Sekoita kaikki ainekset salaatiksi.

Resepti: leivonnaiset.fi

Hortainen paputahna

gluteeniton, maidoton, munaton

2 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

1 prk säilöttyjä valkoisia papuja

1 tl yrttisuolaa

rouhittua musta- ja viherpippuria

2 rkl tuoretta tai pakastettua puna-apilaa tai vuohenputkea

2 rkl tuoretta tai pakastettua voikukkaa hienoksi hakattuna

Kuullota hienoksi hakattu sipuli öljyssä pehmeäksi. Sekoita joukkoon puristettu valkosipuli, pavut ja noin 1 dl papujen säilöntälientä. Hauduta noin 10 minuuttia miedolla lämmöllä, kunnes pavut ovat pehmeitä ja neste haihtunut. Lisää horta, suola ja pippuri. Soseuta sauvasekoittimella paksuksi tahnaksi. Voit valmistaa tahnan myös liotetuista ja keitetyistä pavuista.

Resepti: Raija Kivinen: Villiinny villivihanneksiin

Onnenapilakastike

gluteeniton, munaton

2 dl kermaviiliä

0,5 dl tuoretta apilanlehtisilppua

1 sipuli

0,5 dl tillisilppua

ripaus suolaa, sokeria ja viinietikkaa

Koristeeksi apilankukkia

Hienonna sipuli. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Koristele apilankukilla. Sopii erinomaisesti uusien perunoiden tai salaatin kanssa tarjottavaksi.

Resepti: Kanankaalista Karpaloon, Marttaliitto

Written by:

Heli Koivuniemi

Ota yhteyttä