Piilota X Palauta

Swanit tulevat Suomen Joutsenelle ja Airistolle

Paikalliset Kommentoi

Yli 50 Swan-venettä saapuu elokuun puolivälissä Aurajoenrantaan. Swan Archipelago-regatta kisataan viikonlopun aikana Airiston maisemissa. Kilpailua järjestävät Forum Marinum ja Turun Pursiseura ovat tapahtumasta innoissaan.

– Vuonna 2006 meillä oli viimeksi regatta. Silloin paikalle saatiin 78 venettä, tuhat purjehtijaa ja jopa 50 000 katsojaa. Unelmamme oli, että tapahtuma voidaan toteuttaa uudestaan, Turun Pursiseuran kommodori Samuli Salanterä myhäilee.

Regatta on tärkeä tapahtuma myös Swan-veneitä valmistavalle Oy Nautor Ab:lle. Myyntipäällikkö Marcus Jungellin mukaan nyt käytävä kilpailu on hyvä tapa pitää yhteyttä suomalaisiin Swan-omistajiin.

Regatassa kilpapurjehdusta ja muuta ohjemaa

Swan-regatta käynnistyy veneiden ilmoittautumisella 16. elokuuta kello 12–21

Ensimmäinen kilpailu alkaa perjantaina Airistolla kello 11.55.

Viikonlopun aikana merikeskus Forum Marinumissa on tarjolla erilaista ohjelmaa, kuten Merikirjallisuuden yö ja musiikkiesityksiä. Musiikista vastaavat John McGregor ja jousikvartetti sekä Aura Brass band

Tapahtuma päättyy sunnuntaina Parade of Sail’siin kello 13.

Aurajoen rannassa veneet ovat nähtävissä vierasvenesataman alueella aamuisin ja iltaisin. Yhteen veneistä pääsee myös tutustumaan.

– Veneitä myydään enää aika harvoin Suomeen, sillä pienimmät tuotannossa olevat veneet ovat 53-jalkaisia. Ne ovat jo isoja Turun saaristoon.

Swan-regatan veneistä valtaosa on kuitenkin suomalaisia. Turkulaisomistuksessakin veneistä on kymmenkunta.

Swan-veneiden kunniaksi on Suomen Joutsenelle pystytetty myös veneiden historiasta kertova näyttely. Samuli Salanterän mukaan paikka on näyttelylle varsin luonteva, sillä veneet ovat saaneet nimensä kuuluisasta fregatista.

– Nautorin vuonna 1966 perustanut Pekka Koskenkylä päätti antaa veneilleen nimen Suomen Joutsenen mukaan. Koska veneillä tähdättiin kansainvälisille markkinoille, tuli niiden nimeksi Swan.

Näyttelyn painopiste on 1960- ja 70-luvulla. Runsas kuvamateriaali kertoo, miten Swan-veneet voittivat lukuisia purjehduskilpailuja ja miten Nautorille myönnettiin Tasavallan presidentin vientipalkinto vuonna 1979.

Vaikka yritys on nykyisin italialaisomistuksessa, veneet valmistetaan edelleen Pietarsaaressa. Yrityksen pitkäaikainen suunnittelupäällikkö, nyt jo eläkepäiviään viettävä, Lasse Ström tietää miksi.

– Onhan niitä veneitä kokeiltu ja teetetty siellä sun täällä, mutta ei se pidemmän päälle onnistu, kun puuttuu yleisnäkemystä. Täällä ihmiset osaavat itse tehdä. Nautorin menestys perustuu kiinnostuneisiin työntekijöihin ja siihen, että on aina otettu myös neuvonantajilta tiedosta vaari.

Ström aikaa seurata itsekin mielenkiinnolla tulevaa Swan-regattaa. Kilpailemaan hän ei ole kuitenkaan lähdössä.

– Tai jos joku kutsuu mukaan, voin lähteä painolastiksi, hän naurahtaa.

Swan-näyttely Suomen Joutsenella 31. elokuuta asti.Swan-regatta Turun saaristossa 16.–19. elokuuta.

Käyttäjän Tomi Kangasniemi kuva
Tomi Kangasniemi

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.