Piilota X Palauta

Sata vaihto-opiskelijaa vuokralle vanhainkotiin

Paikalliset Kommentoi

Elokuun alussa Luolavuoren vanhainkodin B-siipi on vielä hiljainen. Kuukauden kuluttua tilanne on kuitenkin toinen, sillä syyskuun alusta alkaen taloa asuttaa liki sata vaihto-opiskelijaa. Toinen puoli rakennuksesta jää edelleen vanhainkodin käyttöön.

– He ovat tyytyväisiä siihen, että tyhjänä olleeseen siipeen tulee nuorta porukkaa. Tällä hetkellä vanhuksia on 30-40 ja suurin osa heistä ei ulkoile, Turun Tilaliikelaitoksen vuokrauspäällikkö Tiina Aaltonen vakuuttaa.

Retrodorm-nimen saaneen vaihto-opiskelijoiden asuntolan kanssa koko kesän työskennellyt Ossi Isotalo on tyytyväinen edistyneisiin kunnostustöihin. Tiloihin tuleva elektroniikka on uutta, mutta muuten mennään pääosin kierrätetyllä kalustolla.

– Sängyt ovat vanhoja vanhainkodin sänkyjä, osa on tullut Runosmäestä. Lisäksi täällä on paljon muualtakin tullutta käytettyä tavaraa. Esimerkiksi keittiön pöytä ja alakerran liitutaulu ovat Pernon koulusta, Isotalo luettelee.

Jokaiselle opiskelijalle on varattu asuntolasta oma huone, johon kuuluu sängyn ja pienen pulpetin lisäksi wc. Suihkut, keittiötilat ja olohuoneet ovat kerroskohtaisesti yhteisiä.

– Alimmassa kerroksessa on tilaa kolmelletoista, mutta muissa kerroksissa on seitsemäntoista huonetta, Isotalo kertoo.

Retrodormiin majoittuvat opiskelijat tulevat pääsääntöisesti Euroopasta. Yhteen kerrokseen on tarkoitus majoittaa kaikkien kolmen yliopiston väkeä, tyttöjä ja poikia ja eri maista tulevia. Lisäksi jokaiseen kerrokseen majoitetaan yksi avustaja, jonka tehtävänä on tarjota tukea asujille.

– Nämä asuntolatuutorit ovat suomalaisia ja opiskelevat itsekin. Esimerkiksi yksi heistä on juuri palaamassa itse vaihdosta Saksasta, Isotalo kertoo.

Idea vaihto-opiskelijoiden majoittamisesta vanhainkotiin lähti suorasta tarpeesta.

– Yliopistolta tuli kysely vapaina olevista tiloista, kun TYS oli vähentänyt omia paikkojaan. Meillä oli vanhainkodin siipirakennus tyhjänä, ja sieltä saimme 90 paikkaa. Ilman tätä tilat olisivat jääneet tyhjilleen, Aaltonen kertoo.

Hakemuksia Retrodormiin tuli 200, joista vain puolet saatiin mahdutettua tiloihin. Kun vanhainkodin A-siipi lopettaa alkuperäisen toimintansa ensi toukokuuhun mennessä, voidaan tarvittaessa ensi syksynä majoittaa jo tuplamäärä vaihto-opiskelijoita.

– Ensi syksynä katsotaan onko vielä tarvetta, mutta 200 paikkaa yhteensä koko rakennuksessa olisi ensi syksynä vapaana, Aaltonen kertoo.

TYS:in asunnot on jo jaettu

Turun Ylioppilaskyläsäätiön asunnot on jo jaettu uusille opiskelijoille. Asunnon sai tänäkin vuonna 1500 opiskelijaa, mutta sitäkin useampi jäi hakemisesta huolimatta ilman.

– Tilanne on nyt aika tavalla sama kuin viime vuonna. Nyt hakemuksia on tullut 3300, mutta odotettavissa on viiden prosentin nousu viime vuoteen, jolloin hakemuksia tuli 3500, TYS:in asuntotoimen johtaja Pirjo Lipponen-Vaitomaa kertoo.

Lipponen-Vaitomaan mukaan on odotettavissa, että syksyllä jonoon jää vielä tuhat hakemusta. Jonoon jäävistä osalla käy tuuri, mutta suurin osa ei tule saamaan TYS:in asuntoa talvellakaan.

– On aika epätodennäköistä, että enää saisi asunnon, vaikka peruutuspaikkojakin on jaossa. Marraskuun alussa vapautuu ehkä joitain asuntoja.

Asunnot jaetaan hakemusten tulojärjestyksessä, mutta myös kotipaikkakunta vaikuttaa.

– Mitä kauempaa tulee, sitä enemmän saa pisteitä. Myös se vaikuttaa, milloin hakemuksen on jättänyt. Hakemuksen voi jättää kolme kuukautta ennen muuttoa, joten asuntoa on voinut hakea jo ennen kuin on tiennyt opiskelupaikasta.

Tänä syksynä myös vaihto-opiskelijoille tarjottavien asuntojen määrää on supistettu. Syynä on asuntojen epätasainen täyttyminen, sillä osa opiskelijoista on Suomessa vain syyslukukauden.

– Viime syksynä vaihto-opiskelijoille oli varattu 700 asuntoa, mutta keväällä tarvetta olikin enää 500 asunnolle. Nyt määrä on rajoitettu 500 asuntoon, eli osa joutuu ratkaisemaan asumisensa muuten, Lipponen-Vaitomaa kertoo.

Käyttäjän Henriikka Eloluoto kuva
Henriikka Eloluoto

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.