Piilota X Palauta

Elokuva-arvio: Katmandu on lempeä, viisas ja säteilevä

Viihde Kommentoi

Icíar Bollaínin ohjaama draamaelokuva Katmandu – taivaan peili on tositapahtumiin perustuva tarina Nepaliin muuttavasta idealistista, nuoresta espanjalaisesta Laiasta (Verónica Echegui), joka ryhtyy toteuttamaan henkilökohtaista maailmanparannusmissiotaan katmandulaisessa pienille lapsille perustetussa koulussa.

Koulun vaatimattomat puitteet eivät Laiaa häiritse, mutta se häiritsee, että opetuksen ulkopuolelle jäävät kaikkein köyhimpien perheiden lapset.

KATMANDU - TAIVAAN PEILI
Katmandú, un espejo en el cielo
(2011)
Lajityyppi: Draama
Ohjaaja: Icíar Bollaín
Pääosissa: Verónica Echegui, Saumyata Bhattarai, Norbu Tsering Gurung
Kesto: 104 min

Käytännön apua Laia saa paikalliselta ystävättäreltään, joka lisäksi opettaa Laiaa ymmärtämään nepalilaisen kulttuurin tapoja ja sääntöjä.

Ensimmäinen byrokraattinen este Laian mission tiellä on umpeutumassa oleva oleskelulupa. Buddhalaisen miehen kehotuksesta Laia solmii avioliiton paikallisen Tsiringin kanssa, mutta tekee miehelle selväksi, että kyseessä on pelkkä paperiavioliitto.

Laia näkee työnsä hedelmät joka päivä. Kunnes nälkä kasvaa syödessä ja nainen alkaa haaveilla uudesta koulusta. Sen toteuttamiseksi tarvitaan paljon leimoja papereihin ja matka Barcelonaan. Palattuaan takaisin Nepaliin alkaa Laian missio toteutua, eikä avioliittokaan pysy enää pelkkinä kirjaimina paperilla.

Elokuva kertoo naisesta, joka lähtee muuttamaan maailmaa paremmaksi, mutta tulee siinä ohessa muuttuneeksi ja kasvaneeksi itsekin.

Laiaa näyttelevä, valovoimainen ja säteilevä Verónica Echegui tekee eurooppalaisen naisen henkisestä kasvutarinasta todellisen ja uskottavan. Echeguin ei syö kanssanäyttelijöidensä säteilyä, vaan hekin pääsevät loistamaan valkokankaalle vahvaa läsnäoloa ja sisäistä valoaan.

Elokuva tarjoaa kauniin ja koskettavan tarinan ohella lyhyen oppimäärän nepalilaiseen kulttuuriin. Lisäksi käsikirjoitukseen on istutettu koko joukko buddhalaista elämänfilosofiaa, joka toimii sekä Laian tarinan sisässä, että tekee elokuvan katsomiskokemuksesta lempeän, viisaan ja rauhoittavan.

 

Käyttäjän Teija Varis kuva
Teija Varis

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.