Onnibus puuhaa matkakeskusta Turkuun

Onnibusin toimitusjohtaja Pekka Möttö haluaa mullistaa bussiliikenteen kilpailun. Suunnitelmissa on lisätä reittejä entisestään.

Petteri Mäkinen

Turusta on muodostumassa Suomen halpabussiliikenteen tärkeä solmukohta. Onnibus Oy:n toimitusjohtaja Pekka Möttö kertoo, että yhtiö on tutkinut eri konsepteja Turun matkakeskukseksi ja kerää sijoittajia hankkeeseen.

– Selvitysten perusteella hanke on kiinteistösijoittajille kiinnostavin, mikäli konseptissa yhdistyvät joukkoliikenneterminaali, liiketilat ja jossain määrin asunnot. En usko, että hanke toteutuu vain kaupungin hankkeena vaan yksityistä rahaa tarvitaan, Möttö sanoo.

Mötön mukaan matkakeskus olisi noin sadan miljoonan euron hankkeena samaa koko luokkaa Toriparkin kanssa. Hän arvelee, että liikenteen kasvaessa Turussa uusi joukkoliikenneterminaali on välttämätön tällä vuosikymmenellä.

– Vuonna 2015 Onnibus ajaa tunnin välein Turun keskustasta Helsinkiin ja myös Tampereen, Lahden ja Porin suuntaan noin kahden tunnin vuoroväli. Ennustan vakavia ongelmia nykyisen terminaali-infran kanssa, kun esimerkiksi ensi viikolla aukeava Ylläksen linja on laitettu Turun linja-autoasemalla boikottiin, Möttö toteaa.

Onnibus aikoo avata elokuussa Turusta reitit Porin, Ylläksen ja Tampereen suuntiin. Loka-marraskuussa lisätään Tampereen, Jyväskylän ja Helsingin vuoroja, mikäli uusimmat lupahakemukset hyväksytään.

Onnibus-liikennöitsijöillä on ollut hankaluuksia nykyisissä terminaaleissa. Pahimmillaan vuorojen tietoja ei olla suostuttu näyttämään asemien tauluissa eivätkä Onnibus-vuorot saa käyttää terminaalien rahtipalveluita.

Written by:

Tomi Kangasniemi

Ota yhteyttä

Kommentit

Kommentit

Turun matkakeskushanke on tähän asti tökkinyt, koska sitä on viety eteenpäin vain kiinteistökehityshankkeena. Avain etenemiseen on näiden oivaltaminen:
1) Turun matkakeskuksessa pääosa vaihdoista on kaukoliikenteestä paikalliseen ja maakunnalliseen liikenteeseen.
2) Liiketoiminnan edellytys on päivittäisen asiakasvirran merkittävä kasvattaminen nykyisestä.
3) Keinot tähän: seudullinen yhtenäinen joukkoliikenne (toteutuu 1.7.2014), pikaraitiotie (toteutettava samaan aikaan matkakeskuksen kanssa), paikallisjunat.

Mikko Laaksonen (ei varmistettu)

Jäitä hattuun, vaikka Matkakeskuksen toiminnalle voi olla edellytyksiä. Onnibussin huiman kasvun jatko kuitenkin edellyttää että Matkahuollon ja VR:n yhteinen kartelli säilyttää nykyisen ylikorkean hintatason. Kun kilpailu kiristyy, voi olla, että myös vähävaraiset matkustavat junalla, jos vain hinnoittelu sen sallii.

Jorma Pansiosta (ei varmistettu)

Hienoa, että Onnibus on tullut markkinoille ja mullistanut nopeasti joukkoliikenteen ryöstöhinnoittelun. ExpressBus on kuitenkin jo vastannut rivakasti kilpailuun tarjoamalla superedullisia bussilippuja eri puolille Suomea. Siksi totean edellisen kirjoittajan tavoin, että jäitä hattuun ja malttia laajentumisaikeisiinne. Valitsen jatkossakin joko junan tai bussin sopivan aikataulun ja hinnan perusteella. Tähän saakka EB ja VR ovat olleet parhaita. Toivottavasti saisitte suoria vuoroyhteyksiä myös Helsinki-Vantaan lentokentälle.

bussailija (ei varmistettu)

Onnibussin tulo ja sen myötä halventuneet matkaliput myös Expressbussin vuoroilla ovat ehkä parasta mitä tänä vuonna on tapahtunut omasta näkökulmasta. Nyt voi tehdä päivän kaupunkilomia Helsinkiin ja Tampereelle 10 eurolla tai halvemmallakin. Piristää kummasti kun näkee välillä muitakin kaupunkeja (vaikka Turussa ei tietystikään mitään vikaa ja täällä asun mieluiten myös jatkossa).

Mika9 (ei varmistettu)

Erittäin hienoa ja loogista toimintaa Omnibussilta taas kerran! Nämä pojat tulevat ryminällä ja aitaa kaatuu. Ei kai tässä kuitenkaan ole kyse siitä, että Onnikkamiehet itse ryhtyisivät matkakeskusta itselleen rakentamaan vaan potkivat hanketta liikkeelle.

Vauhti on hurja ja suunnitelmat isoja sekä teot määrätietoisia. Väkisin herää kysymys, kuka tässä on takana? Onko kukaan kysynyt Mötöltä asiaa? Olisi rehellistä kertoa julkisuuteen, jos toimii jonkun ison pelurin julkisivuna. Voi toki olla, että mitään takapirua ei (vielä) ole...tsemmpiä joka tapauksessa huimapäille!

Ihaillenkatson (ei varmistettu)

Osallistu keskusteluun