Piilota X Palauta

Oikeus päätti: Liikaa asukkaita Satava-Kakskertaan

Paikalliset 1 Kommentoi

Turun suunnitelmat kaavoittaa Satavaan ja Kakskertaan asuntoja yli 10 000 uudelle asukkaalle tyrmättiin Korkeimmassa hallinto-oikeudessa (KHO). Oikeuden mukaan osayleiskaava on maakuntakaavan vastainen.

Turkulaispäättäjät suhtautuvat oikeuden linjaukseen kuitenkin tyynesti.

– On ihan hyvä, että säännöt nyt selkiytyvät. Oikeus linjasi, että näin paljon reservialueita kaavassa ei hyväksytä. Näistä opimme, linjaa Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Seppo Lehtinen (sd).

Kaava vastatuulessa

Turun kaupunginvaltuusto nuiji läpi Satava-Kakskerran osayleiskaavan marraskuussa 2009

Kaavasta jätettiin 12 valitusta, ja Turun hallinto-oikeus hylkäsi kaavan joulukuussa 2010

Turku valitti päätöksestä, mutta Korkein hallinto-oikeus hylkäsi Turun valituksen

Kaavassa saaria asuttaisi tulevaisuudessa yli 10 000 asukasta nykyisen noin 1400:n sijaan

Samaa mieltä on kaupunginhallituksen puheenjohtaja Minna Arve (kok).

– Se oli tiedossa, että osayleiskaavassa on tiettyjä varauksia. Maakuntakaavan päivitys käynnistyy joka tapauksessa, ja sen valmistuttua, kirkastuu myös se, mitä voimme tehdä saarten kanssa.

Vihreiden kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Katri Sarlundilta sen sijaan ei kaupungin toiminnalle kaava-asiassa heru ymmärrystä.

– Olen aika vihainen tästä. On koko ajan ollut tiedossa, että kaava on maankäyttö- ja rakennuslain vastainen. Kaavoituksen resurssit ovat niin vähäisiä, ettei tällaista pitäisi voida tehdä. Sama asia toistui toriparkin kanssa, Sarlund ihmettelee.

Sarlund ihmettelee etenkin kaupungin virkamiesten toimintaa. Hänen mukaansa näiden ei pitäisi vain toteuttaa poliitikkojen haluja.

– Poliitikot eivät aina tunne lakeja, koska he ovat maallikoita eikä asiantuntijoita. Mutta jos joku poliitikko haluaa jotakin, virkamiesten pitää sanoa, ettei näin voin toimia eikä vain valmistella.

Hiljattain KHO torppasi myös Turun toriparkki-kaavan lainvastaisena. Arve ja Lehtinen eivät kuitenkaan ajattele, että Turun päätöksenteko olisi kriisissä. Arven mukaan Satava-Kakskerrasta saatu KHO:n päätös pohjautuu voimassaolevaan mutta päivittämättömään maakuntakaavaan, missä tavoitteet ovat erilaiset kuin nykyään. Lehtinen taas muistuttaa, että Turun kaavoja ei hylätä enempää kuin muualla - päinvastoin.

– Saimme juuri selvityksen siitä, kuinka paljon kuntien kaavoja kaatuu. Olemme ihan maan kärkipäätä siinä, kuinka vähän kaavoja kaatuu.

Lehtinen muistuttaa myös, että toriparkki ei kaatunut KHO:ssa kaavana vaan kyseessä oli poikkeustapaus. Oikeus linjasi, että pohjavesi-selvitykset eivät olleet hankkeessa riittävät.

– Oikeus päätti, että tätä pitää katsoa jo kaavavaiheessa. Se on ainutlaatuinen tapaus Suomessa.

Nyt Satava-Kakskerran osayleiskaava pannaan jäähylle. Seuraavana prosessina on saada läpi tekeillä olevan maakuntakaava, joka tuonee myös valotusta siihen, miten osayleiskaavaa tulevaisuudessa muutetaan.

Lehtisen mukaan tämänhetkinen lainsäädäntö on joka tapauksessa Turulle epäedullinen. Kun Turku ei pääse kaavoittamaan tontteja, naapurikunnat hyötyvät.

– Suomen kuntalaki johtaa tällaiseen hulluuteen, että samoista veronmaksajista kilpaillaan, kun verotulot tulevat asumisesta. Nyt kaikki kunnat kaavoittavat tontin sinne ja tontin tänne. Kuntauudistus on saatava ja nopeasti, Lehtinen tiivistää.

1 kommentti Kommentoi
Käyttäjän Tomi Kangasniemi kuva
Tomi Kangasniemi

Kommentit

17.8.2012 11:29

Kun hyvä veli pyytää tekemään lainvastaisen kaavan, niin virkamiehet ja poliitikohthan tekevät, muuten jää vaaliraha ja palkintovirka saamatta. Eli näitä tulee vielä lisää. Turun Tauti elää ja voi hyvin!

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.