Raakaruoka vähentää epämukavaa oloa vatsassa - katso julkkiskokin reseptivinkit

Henri Alén suosittelee todellista terveyspommia havittelevalle raakaruokaa ja kasvismehuja kyytipojaksi.

Deski

Vatsa pömpöttää kesän grillikauden jäljiltä ja pitäisi suunnitella illanistujaismenu, joka on tarjolla tunteja. Mikä neuvoksi?

Keittiömestari Henri Alén suosii illanistujaisissa ja piknikeillä ruokia, jotka eivät kavahda hienoista lämpöä ja joissa ei ole maitotuotteita, majoneesia tai liivatetta.

– Esimerkiksi marinoidut kasvissalaatit ja erilaiset herkulliset leikkeet säilyvät lämpimässäkin pitkään, Alén ehdottaa alkajaisiksi.

Yksi herkuttelijan eväs voisi olla pirteä salaatti raakamarinoiduista sienistä, kirsikasta ja siitepölystä sekä riisipaperi-avokadorullat ja seesamidippi.

Jotta salaatti pysyy hyvänä, salaatinlehdet kannattaa lisätä kippoon juuri ennen tarjoilua.

– Salaatti on helppo ja nopea valmistaa ja päälle laitettavat siitepölyrakeet antavat siihen kivan maun. Riisi-avokadorullat dippikastikkeen kera ovat myös käteviä, koska ne on helppo syödä sormin.

 

Kypsennet-täessä useat vitamiinit ja hivenaineet liukenevat tai haihtuvat pois.”

Molemmat reseptit ovat nopeita kokattavia, kunhan olet hankkinut ainekset valmiiksi kotiin.

 

Riisipaperia löytyy aasialaisista elintarvikekaupoista. Sen voit korvata vaihtoehtoisesti myös merileväpaperilla.

– Reseptiä ei tarvitse noudattaa orjallisesti, vaan kannattaa käyttää mielikuvitusta ja vaihdella muun muassa versoja makunsa ja saatavuuden mukaan, Alén sanoo.

Juomaksi salaatin ja rullien kanssa sopivat mainiosti myös alkoholittomat juomat.

– Erilaiset kasvismehut ovat tosi herkullisia. Hyvä hankinta kotiin onkin mehulinko, Alén suosittelee.

 

Oman kehon tarpeiden tuntemisella saa parhaan lopputuloksen.”

 

Ruuan liika kypsentäminen ja grillissä paahtaminen haihduttaa vitamiinit.

Raakaruuassa vitamiinit sen sijaan ovat tallella. Raakaruuaksi kutsutaan ruokaa, jota ei ole kypsennetty yli 45 asteessa.

– Kypsennettäessä useat vitamiinit ja hivenaineet liukenevat tai haihtuvat pois. Kun esimerkiksi kasviksia ei kypsennä liikaa, niiden solut eivät tuhoudu. Näin ruuasta saadaan kaikki vitamiinit talteen, ja lisäksi ruuan rakenne on vatsaa hellivää ja puhdistavaa, keittiömestari kuvailee.

Alén kertoo itse huomanneensa, ettei raakaruuasta tule samanlaista oloa kuin isosta pihvistä perunoineen.

Hän ei itse suosi erityisdieettejä, vaan kuuntelee omaa kehoaan ja nauttii monipuolisesta ruokavaliosta.

– Pienillä viilauksilla ja oman kehon tarpeiden tuntemisella saa parhaan lopputuloksen. Ruokavaliossa kokonaisuus ratkaisee. Kannattaa syödä siten kuin hyvältä tuntuu ja muistaa, että ruuasta pitäisi nauttia.

Alén muistuttaakin, että toimivan ruokavalion löydettyään ei pidä ryhtyä liioittelemaan. Keittiömestarikaan ei syö pelkkää raakaruokaa.

– Se tekee aina silloin tällöin hyvää.

Henri Alénin raakaruokareseptit

Salaatti raakamarinoidusta tatista, kirsikasta ja siitepölystä

2 isoa herkkutattia tai

rasia herkkusieniä

1 punasipuli

2 dl auringonkukanversoja

1 dl murskattuja pähkinöitä

2 dl tuoreita kirsikoita

1 romainesalaatti

3 rkl balsamiviinietikkaa

5 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä

kalaharinsuolaa ja mustapippuria

1 rkl siitepölyrakeita

Kuori ja hienonna sipuli. Siivuta sienet mukaan ohuiksi siivuiksi. Poista kirsikoista kivet ja lisää mukaan. Lisää myös pähkinät.

Lisää mukaan etikka, öljy sekä suolaa ja pippuria. Sekoita varovasti ja anna maustua 15 minuuttia.

Pese ja revi salaatti. Lisää salaatti mukaan juuri ennen tarjoilua ja sekoita vielä varovaisesti. Ripottele päälle siitepölyrakeet.

Riisipaperi-avokadorullat ja seesamidippi

8 arkkia riisipaperia

tai merileväpaperia

pala kurkkua

pala retikkaa

2 porkkanaa

1 kypsä avokado

tuoretta korianteria

1 lime

2 rkl kookoshiutaleita

Kuori ja suikaloi kurkku, retikka sekä porkkana. Halkaise avokado ja poista siitä kivi.

Paloittele liha. Sekoita keskenään ja lisää mukaan myös hienonnettu korianteri, kookos ja yhden limen mehu. Sekoita.

Liota riisipapereita kylmässä vedessä, kunnes ne notkistuvat. Valuta ylimääräinen vesi pois riisipaperilta ja aseta se työlaudalle.

Lusikoi täytettä riisipaperille ja kääri tiukaksi rullaksi.

Dippikastike

1 dl tahini-seesamtahnaa (raaka)

2 rkl

sitruunamehua

1 tl curryjauhetta

2 tl soijaa (raaka)

1 rkl omenaviinietikkaa

Sekoita kaikki raaka-aineet keskenään ja anna maustua kylmässä vähintään kaksi tuntia ennen tarjoilua.

Written by:

Heli Koivuniemi

Ota yhteyttä