Kasvatettu kuha ei laske kuhan kilohintaa

Kasvatettua kuhaa nähdään pian ravintoloiden kala-annoksissa ja elintarvikekauppojen kalatiskeillä. Kasvatuksen haasteena on, että kuha on kannibaali, joka syö pienemmät lajitoverinsa. Suurimmat yksilöt erotetaan tästä syytä ajoissa kasvatusaltaasta pois.

Heli Koivuniemi

Petri Simosen valmistama annos kasvatetusta kuhasta ja kanttarelleista. Oikealla särkeä ruohosipulimunakokkelin kanssa.

Heli Koivuniemi

Kalatukku E. Eriksson kertoi äskettäin tuovansa kasvatetun kuhan markkinoille. Kokonaistuotannon määräksi on arvioitu noin 150 000 kiloa.

Jatkossa kasvatettua kuhaa on myynnissä ravintoloiden ruokalistoilla ja elintarvikekauppojen kalatiskeillä.

Uudistus ei toimitusjohtaja Mika Jääskeläisen mukaan laske kuitenkaan kuhan hintaa. Kuhan hiilipyrstönjäljen on arvioitu olevan kuitenkin kuusinkertaisesti pienempi kuin lihan.

Hän vakuuttaa, ettei kasvatettu kuha ole uhka villikuhalle.

WWF on luokitellut kasvatetun kuhan vihreälle listalleen nimenomaan kasvatuslaitoksen ympäristöystävällisen kiertovesitekniikan ansiosta.

Pro Kalan toiminnanjohtaja Katriina Partanen on tyytyväinen uudesta tuotantolaitoksesta, mutta harmittelee, että WWF:n listojen takia osa vihreän listan saaliista ei käy kaupaksi, ja jotkut kalastajat ovat joutuneet lopettamaan elinkeinonsa.

– Siian kysyntä loppui lähes kokonaan, vaikka punaisella listalla oli vain villi vaellussiika. Kun kalastajat lopettavat, jää kalastamatta nekin kalat, jotka ovat vihreällä listalla, Partanen kertoo.

Mutta mitä sanovat asiakkaat?

Ravintola Lasipalatsin toimitusjohtaja Joonas Keskinen ja keittiöpäällikkö Petri Simonen kertovat ravintoloiden olevan tyytyväisiä, sillä kasvatetulle kuhalle on kysyntää.

– Kuhan saanti ympäri vuoden paranee, jolloin se uskalletaan ottaa ravintoloiden listoille. Fileiden koot eivät myöskään vaihtele äärilaidasta toiseen.

Liian suurista fileistä nimittäin jää kymmenien grammojen hukkapaloja, joille on keksittävä muuta käyttöä, kuten kuhafärssiä ja friteerattuja pyöryköitä.

– Arvokkaasta kalasta on käytettävä jokainen gramma.

Simosen mukaan kuha on kiitollinen kala, sillä se ei kärsi pakastamisesta – päinvastoin.

Kuha-tatti-pinaattipasta

(3-4:lle)

noin 300 g kuhafileetä

1,5–2 dl pakastettuja tai noin 30 g kuivattuja herkku- tai muita vaaleita tatteja

150 g pakastepinaattia

2 salotti- tai 1 keltasipuli

2–3 valkosipulinkynttä

3 rkl rypsi- tai oliiviöljyä

2–3 rkl sitruunamehua

noin 1 dl pastan keitinlientä

0,5–1 tl suolaa

mustapippuria myllystä

300–400 g nauha- tai kierrepastaa

Jos käytät kuivattuja tatteja, liota niitä haaleassa vedessä ainakin puoli tuntia. Purista kevyesti liotusliemi pois ja paloittele sienet. Käytä liotusliemi kastikkeeseen. Silppua sipulit, kuumenna öljy paistokasarissa tai wokissa ja lisää joukkoon sipulit, Kuullota hetki. Lisää jäiset tai liotetut paloitellut tatit kuumaan pannuun. Paista hetken aikaa. Lisää sulanut pinaatti.

Leikkaa kuhasta kahdella viillolla pystyruotorivi pois ja leikkaa fileet poikittain parin cm:n suikaleiksi. Ripottele suikaleille vähän suolaa ja lisää paistokasariin. Kääntele varovasti ja mausta. Kaada joukkoon vähän pastan keitinlientä tai sienien liotuslientä kastikkeeksi. Kalapalojen kypsyminen kestää vain pari minuuttia.

Kaada kypsä valutettu pasta paistokasariin tai kaada pasta ensin lämmitettyyn isoon kulhoon ja sekoita kastike varovasti joukkoon. Muista laittaa pasta kiehumaan ajoissa, sillä kastike kypsyy nopeasti. Halutessasi voit tarjota lisänä raastettua parmesaania tai muuta vahvaa juustoa.

Resepti: Pro Kala ry

Kommentit

Millä noita kuhia ruokitaan? Eikö luonnon kuhaa muka saada riittävästi? Nyrkkisääntö on, että jokaista kasvatettua kalakiloa kohti tarvitaan 10 kiloa luonnonkalaa, joka ryöstökalastetaan valtameristä. Itämereen jää 9 kilon edestä ravinteita jokaista kasvatuskiloa kohti ja sen huomaa mm. Kustavissa. Miksi kalaa pitää kasvattaa, kun pelkästään silakkasaaliimme on 20% suurempi kuin koko kalan kulutuksemme?

Kansanvenilijä

Ylläoleva on todella hyvä kirjoitus. Itse pyydän virvelillä, pilkkien ja onkien sen verran ahventa, kuhaa ja siikaa, että siitä meidän ruokakunta saa terveellistä kalaravintoa aivan tarpeeksi. Silloin ainakaan me ei ostamalla kasvatettua kalaa osaltamme tuhota kalakantoja, eikä itse luontoa.
Menneellä viikolla katsoin aivan karmeen dokumentin Norjan lohesta. Sen katsomisen jälkeen päätin, että kyseistä, ja paljon mainostettua Norjan lohta meidän ruokapöytään ei ikinä enään osteta.
Norjalaiset kalankasvattajat on toimillaan tuhoamassa etenkin Cilen rannikolla olevien lohenkasvattomoiden takia kohta koko tyynenmeren itäosan kaikki luonnonkalakannat. Samalla loppuu elanto lähes kaikilta Cilen avomeri-, ja rannikkokalastajilta sekä heidän perheiltään.
Kuten loppuu elanto vähitellen ruokakalaa, rapuja ja muita meren antimia raaka-aineenaan käyttävältä teollisuudelta. Sillä kalankasvattamoissa ruokittavien kalojen päästöt, sekä pohjaan painuneet ylimääräiset kalojen syömättä jääneet ruokapapanat tuhoaa totaalisesti vähitellen kaikenlaisen pohjaeläimistön.
Sama kohtalo on edessä kaikkialla muuallakin mailmassa siellä, missä harjoitetaan kalankasvatusta verkkoaltaissa. Siis niin Norjassa, kuin myös täällä Suomessakin.

Pertti Haavisto, Riihimäeltä

Yleensä jätän kommentoimatta tällaisilla keskustelupalstoilla, mutta nyt teen poikkeuksen.

Vuonna 2000: Kala kasvaa kilolla rehua yhden kilon. Yhden rehukilon tekemiseen tarvitaan nykyään raakaa kalaa vain noin yksi kilo ja siitäkin 25% keskimäärin on ihmiskäyttöön kelpaamatonta kalan perkeitä!

On ajat muuttuneet sitten oravannahkakauppojen!

Kalanviljely on nykyaikaa

Kala on vaihtolämpöinen eläin. Eli sen ei tarvitse käyttää energiaa ruumiinlämpönsä säätelyyn kuten maaeläinten. Sen ei myöskään tarvitse käyttää energiaa ns. "seisomiseen". Ravinnonkäytön hyötysuhde perustuu em. seikkoihin.
Nykyisin kala kasvaa siis keskimäärin 1kilon 1,1kg rehua.

Kalanviljely on nykyaikaa

Kuha. Latinaksi hauki/ahven, täysin mauton kala. Kuhassa ei ole petokalan makua, siksi sitä pitää maustaa. Hauki ja ahven hakkaa kuhan mennen tullen. Kuha on köyhän etelä-suomen ainut kala, jota on pakko maustaa. Totuuden voi aina sanoa, mut siitä pitää ottaa opiksi.l

Rambo

Kuha on toiseksi paras ruokakala heti ahvenen jälkeen.
Eipä tarvitse ravintolassa sen jälkeen kuhaa ottaa kun kasvatus alkaa. Miksi hyvän kalan maine pitää pilata kasvatuksella?
Onneksi kotiin ei tarvitse kalaa ostaa ku sitä saa kalastettua itse riittävästi.

Rambon tekstiä en kyllä ymmärrä .. kuha ja ahven ovat kaloja jotka kaipaavat kaverikseen ainoastaan ripauksen suolaa.. hauesta ei saa syömäkelpoista vaikak sen mustaisi miten,.. no makujahan on tietty monia..

Anzzi

Onko kassikuha yhtä kaukana kuhasta kuin kassilohi lohesta ja broileri kanasta ja pensasmustikka mustikasta jne? Jos on, niin eipä ylitä meidän keittiön kynnystä.

Jape

Kuha EI ole mauton kala, en usko, että kasvatettunakaan. Vrt. Norjan lohi. Jos kuha saadaan tuoreena ruuan laittoon, niin kala on maukas mahdollisimman vähän maustettuna jotta kalan oma maku jää maistumaan. Savustettuna kuha, merisuolalla suolattuna, on maan mainiota, jos se pelkästään halkaistaan ja savustetaan nahkapuolet alaspäin, siitä suoraan nautiskelijoiden lautaselle. On meninaan usean vuoden kokemus.
Norjan lohikin taitavan savustajan tai ruuanlaittajan käsissä tuoreena tietenkin, on myös maan mainiota syötävää. Senkin olen kokenut useasti. Eli, parjaukset pois!

Ainofani

Kuhaa joo kalastetaan ja haukea, ahventa, ankeriasta. Kuhaa tulee paikallisesta järvestä jonka kalastusseurassa olen mukana yhdellä verkolla niin hyvin, että erityisesti talvella syömme kalaa vähintää neljä kertaa viikkossa. Pikkujärven rajoitus on hyvä, se on toiminut hyvin jo vuosia. Kuhaa kyllä arvostetaan liikaa. Hauki on yhtä hyvä kala vähintään. Kuhan hinta on pöyristyttävä, ei tulisi mieleen ostaa sitä.

Välilyönti

Hauki vaatii laittamista ja maustamista. Siihen ei sovi suomalainen yleisohje, että se on niin hyvää ettei tarvitse muuta kuin suolaa. Esimerkiksi Välimeren maiden keittiön konsteilla hauesta saa kelpo ruokaa.

Jape

Katsoppa wikipediasta, kuha on hauki/ahven. Eli siinä mainitaan kuhan olevan kirjaimellisesti juuri hauki/ahven. Kannattais ottaa ensin selvää, ennenkuin syötte. Kysymyksessä on risteytys kala.

Rambo

Tässä on kuhan sukupuu (Wikipedia/kuha):

Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Alalahko: Percoidei
Heimo: Ahvenet Percidae
Suku: Sander
Laji: lucioperca

kuhatietoa

Villikala on parasta. Erityisesti kasvatettu siika on epämieluisan makuista. Myös kirjolohi ja lohi tökkii useimmin.

varavaari

Kalatiskeillä ei tiedetä, mikä kala on "villikalaa". Ja miksi se pitäisi tietää? Siksi, että kala on sitä mitä se syö. Kasvatuslaitoksissa pusketaan kaloille ties mitä, epäluonnollista ruokaa, ja se tulee läpi kalan lihasta.

Viimeviikolla julkaistiin tutkimus, jonka mukaan jokainen sekaravinnon käyttäjä Yhdysvalloissa syö lihan mukana antibioottikuurin vuodessa. Jäämät ovat lihassa.

Usein muut, kuin luomumunat haisevat ja maistuvat kalalle. Kanoille annetaan nokittavaksi kalanperkuujätteitä kuivattuina. Ihan luonnollista kanalinnun ruokaa? Miksiköhän kalalle, mutta ei munalle allerginen, saa näistä munista oireita?

Annetaanko myös kaloille lääkkeitä rutiinisti, jotta myynti olisi suurempi?
Miksi minä vahvasti allergisena ihmisenä pystyn syömään villikaloja mutta en esim kasvatettua lohta?

Porkkana näyttää porkkanalta, mutta tehotuotettuja porkkanoita saa syödä ämpärillisen, jotta saisi yhden luomuporkkanan ravintoaineet.

Moni yrittää syödä tervellisesti, mutta miten se on mahdollista, kun kaikki ruokien raaka-aineet vain näyttävät aidoilta? Ravintosisältö on sitten ihan mitä sattuu.

Myy

"Moni yrittää syödä tervellisesti, mutta miten se on mahdollista, kun kaikki ruokien raaka-aineet vain näyttävät aidoilta? Ravintosisältö on sitten ihan mitä sattuu."

No nii ja justiisa... tarttee palkata ruokatiskeille 0,7 kalavahtia per ostava asiakas.

Jääräpää

Kassikaloille on pakko antaa antibiootteja, sillä joutuessaan elämään luonnottoman tiheässä, bakteerit ja sairaudet leviävät kalasta toiseen. Pahimmassa tapauksessa kasvua nopeutetaan myös hormooneilla. Parasta olisi, jos söisimme vain luonnonkalaa. Kalastuselinkeino säilyisi ja kalavedet puhdistuisivat.

Kansanveneilijä

Edelleen kaloja lääkitään vain kun ne ovat sairaita, kuten ihmisiäkin. Ei kaloja voi jättää hoitamatta. On harhakuvitelma että viljellyille kaloille syötetään antibiootteja valtavasti. Nykyaikana on tehokkaat rokotteet niin kaloille kuin ihmisillekin, jotta antibiootteja ei tarvitse turvautua. Lisäksi lääkintä on kallista. Kuka yrittäjä haluaisi turhaan eläimiään lääkitä? Mikäli joudutaan eläimiä lääkitsemään, niitä ei saa käyttää ravinnoksi kuin vasta tietyn varoajan jälkeen.
Tarkennan että kommenttini koskevat vain suomea ja EU maita sillä meitä koskevat samat säädökset. Emme voi varmasti tietää miten ulkomailla (lue kolmansissa maissa) kalanviljelyä harjoitetaan.

Kalanviljely on nykyaikaa

Haist huilu Tarkkailija! Onko ÄO sinulla alta 10? Jos sinulla ei ole mihinkään asiaan mitään järjellistä sanottavaa tai kommentoitavaa, niin älä edes yritä keskustella. Keskustelu tarkoittaa sitä, että vaihdetaan näkökantoja eri asioista.

Myy

Norjalainen kasvatettu kirjolohi on kaikkein SAASTUNEIN kala kasvatetuista. Enkä yhtään ihmettele kun ne vuonot näkee ja haistaa. Lukekaapa mitä syötetään kasvatuskaloille niin sen jälkeen ette niitä syö. Mm. jauhettuja kananhöyheniä ym ym JÄTETTÄ ja ANTIBIOOTTEJA. HAISEEKIN tosi pahalle.Chilestä tullut ohjelma kertoi myös kuinka huonosti asiat ovat. t. Kokki Kolmonen

HAUKIONKALA

ahahaah ! Mitäs sanottavaa oli nimim. MYY ? Ei mitään. Olet varmaankin noussut tänään väärällä jalalla. Vai putositko päällesi sängystä aamulla? Vaihda lääkkeesi vahvempiin.

PÖÖÖÖÖÖÖÖ

Norjassa väitetään, että suomeen ei ole tullut 2009-2010 chileläistä lohta. Uskoo ken lystää. Chileläinen lohi voidaa fileoida ja pakastaa Norjassa. JA SILLOIN SIITÄ TULEE NORJALAISTA kalaa, joka on mailman SAASTUNEINTA kasvatettua kirjolohta. Toinen ongelma on se mitä kaloille syötetään. Ottakaapa selvää. Minä tiedän. YYYÄÄÄKKS ! Ja markettikalaa suomalaiset pitää "herkkuna." HUH HUH ! Eikä tää oo mikään MUTU !

JOTTA ,BONN APETIT !