Piilota X Palauta

Kasvatettu kuha ei laske kuhan kilohintaa

Ruoka 30 Kommentoi

Kalatukku E. Eriksson kertoi äskettäin tuovansa kasvatetun kuhan markkinoille. Kokonaistuotannon määräksi on arvioitu noin 150 000 kiloa.

Jatkossa kasvatettua kuhaa on myynnissä ravintoloiden ruokalistoilla ja elintarvikekauppojen kalatiskeillä.

Uudistus ei toimitusjohtaja Mika Jääskeläisen mukaan laske kuitenkaan kuhan hintaa. Kuhan hiilipyrstönjäljen on arvioitu olevan kuitenkin kuusinkertaisesti pienempi kuin lihan.

Hän vakuuttaa, ettei kasvatettu kuha ole uhka villikuhalle.

WWF on luokitellut kasvatetun kuhan vihreälle listalleen nimenomaan kasvatuslaitoksen ympäristöystävällisen kiertovesitekniikan ansiosta.

Pro Kalan toiminnanjohtaja Katriina Partanen on tyytyväinen uudesta tuotantolaitoksesta, mutta harmittelee, että WWF:n listojen takia osa vihreän listan saaliista ei käy kaupaksi, ja jotkut kalastajat ovat joutuneet lopettamaan elinkeinonsa.

– Siian kysyntä loppui lähes kokonaan, vaikka punaisella listalla oli vain villi vaellussiika. Kun kalastajat lopettavat, jää kalastamatta nekin kalat, jotka ovat vihreällä listalla, Partanen kertoo.

Mutta mitä sanovat asiakkaat?

Ravintola Lasipalatsin toimitusjohtaja Joonas Keskinen ja keittiöpäällikkö Petri Simonen kertovat ravintoloiden olevan tyytyväisiä, sillä kasvatetulle kuhalle on kysyntää.

– Kuhan saanti ympäri vuoden paranee, jolloin se uskalletaan ottaa ravintoloiden listoille. Fileiden koot eivät myöskään vaihtele äärilaidasta toiseen.

Liian suurista fileistä nimittäin jää kymmenien grammojen hukkapaloja, joille on keksittävä muuta käyttöä, kuten kuhafärssiä ja friteerattuja pyöryköitä.

– Arvokkaasta kalasta on käytettävä jokainen gramma.

Simosen mukaan kuha on kiitollinen kala, sillä se ei kärsi pakastamisesta – päinvastoin.

Kuha-tatti-pinaattipasta

(3-4:lle)

noin 300 g kuhafileetä

1,5–2 dl pakastettuja tai noin 30 g kuivattuja herkku- tai muita vaaleita tatteja

150 g pakastepinaattia

2 salotti- tai 1 keltasipuli

2–3 valkosipulinkynttä

3 rkl rypsi- tai oliiviöljyä

2–3 rkl sitruunamehua

noin 1 dl pastan keitinlientä

0,5–1 tl suolaa

mustapippuria myllystä

300–400 g nauha- tai kierrepastaa

Jos käytät kuivattuja tatteja, liota niitä haaleassa vedessä ainakin puoli tuntia. Purista kevyesti liotusliemi pois ja paloittele sienet. Käytä liotusliemi kastikkeeseen. Silppua sipulit, kuumenna öljy paistokasarissa tai wokissa ja lisää joukkoon sipulit, Kuullota hetki. Lisää jäiset tai liotetut paloitellut tatit kuumaan pannuun. Paista hetken aikaa. Lisää sulanut pinaatti.

Leikkaa kuhasta kahdella viillolla pystyruotorivi pois ja leikkaa fileet poikittain parin cm:n suikaleiksi. Ripottele suikaleille vähän suolaa ja lisää paistokasariin. Kääntele varovasti ja mausta. Kaada joukkoon vähän pastan keitinlientä tai sienien liotuslientä kastikkeeksi. Kalapalojen kypsyminen kestää vain pari minuuttia.

Kaada kypsä valutettu pasta paistokasariin tai kaada pasta ensin lämmitettyyn isoon kulhoon ja sekoita kastike varovasti joukkoon. Muista laittaa pasta kiehumaan ajoissa, sillä kastike kypsyy nopeasti. Halutessasi voit tarjota lisänä raastettua parmesaania tai muuta vahvaa juustoa.

Resepti: Pro Kala ry

30 kommenttia Kommentoi
Käyttäjän Heli Koivuniemi kuva
Heli Koivuniemi

Kommentit

27.8.2012 23:50

Millä noita kuhia ruokitaan? Eikö luonnon kuhaa muka saada riittävästi? Nyrkkisääntö on, että jokaista kasvatettua kalakiloa kohti tarvitaan 10 kiloa luonnonkalaa, joka ryöstökalastetaan valtameristä. Itämereen jää 9 kilon edestä ravinteita jokaista kasvatuskiloa kohti ja sen huomaa mm. Kustavissa. Miksi kalaa pitää kasvattaa, kun pelkästään silakkasaaliimme on 20% suurempi kuin koko kalan kulutuksemme?

28.8.2012 09:52

Ylläoleva on todella hyvä kirjoitus. Itse pyydän virvelillä, pilkkien ja onkien sen verran ahventa, kuhaa ja siikaa, että siitä meidän ruokakunta saa terveellistä kalaravintoa aivan tarpeeksi. Silloin ainakaan me ei ostamalla kasvatettua kalaa osaltamme tuhota kalakantoja, eikä itse luontoa.
Menneellä viikolla katsoin aivan karmeen dokumentin Norjan lohesta. Sen katsomisen jälkeen päätin, että kyseistä, ja paljon mainostettua Norjan lohta meidän ruokapöytään ei ikinä enään osteta.
Norjalaiset kalankasvattajat on toimillaan tuhoamassa etenkin Cilen rannikolla olevien lohenkasvattomoiden takia kohta koko tyynenmeren itäosan kaikki luonnonkalakannat. Samalla loppuu elanto lähes kaikilta Cilen avomeri-, ja rannikkokalastajilta sekä heidän perheiltään.
Kuten loppuu elanto vähitellen ruokakalaa, rapuja ja muita meren antimia raaka-aineenaan käyttävältä teollisuudelta. Sillä kalankasvattamoissa ruokittavien kalojen päästöt, sekä pohjaan painuneet ylimääräiset kalojen syömättä jääneet ruokapapanat tuhoaa totaalisesti vähitellen kaikenlaisen pohjaeläimistön.
Sama kohtalo on edessä kaikkialla muuallakin mailmassa siellä, missä harjoitetaan kalankasvatusta verkkoaltaissa. Siis niin Norjassa, kuin myös täällä Suomessakin.

29.11.2012 11:29

Yleensä jätän kommentoimatta tällaisilla keskustelupalstoilla, mutta nyt teen poikkeuksen.

Vuonna 2000: Kala kasvaa kilolla rehua yhden kilon. Yhden rehukilon tekemiseen tarvitaan nykyään raakaa kalaa vain noin yksi kilo ja siitäkin 25% keskimäärin on ihmiskäyttöön kelpaamatonta kalan perkeitä!

On ajat muuttuneet sitten oravannahkakauppojen!

29.11.2012 11:46

"Kala kasvaa kilolla rehua yhden kilon."

Melkoisen hyvä hyötysuhde kaloilla, jos kaikki syöty muuttuu painoksi.

29.11.2012 12:36

Onneksi kala ei juo - sekin kasvattaa kuulemma painoa ;)

30.11.2012 11:13

Kala on vaihtolämpöinen eläin. Eli sen ei tarvitse käyttää energiaa ruumiinlämpönsä säätelyyn kuten maaeläinten. Sen ei myöskään tarvitse käyttää energiaa ns. "seisomiseen". Ravinnonkäytön hyötysuhde perustuu em. seikkoihin.
Nykyisin kala kasvaa siis keskimäärin 1kilon 1,1kg rehua.

28.8.2012 00:18

Kuha. Latinaksi hauki/ahven, täysin mauton kala. Kuhassa ei ole petokalan makua, siksi sitä pitää maustaa. Hauki ja ahven hakkaa kuhan mennen tullen. Kuha on köyhän etelä-suomen ainut kala, jota on pakko maustaa. Totuuden voi aina sanoa, mut siitä pitää ottaa opiksi.l

28.8.2012 11:00

Tiäk sä mikä on trolli:-)))

28.8.2012 10:52

Kuha on toiseksi paras ruokakala heti ahvenen jälkeen.
Eipä tarvitse ravintolassa sen jälkeen kuhaa ottaa kun kasvatus alkaa. Miksi hyvän kalan maine pitää pilata kasvatuksella?
Onneksi kotiin ei tarvitse kalaa ostaa ku sitä saa kalastettua itse riittävästi.

Rambon tekstiä en kyllä ymmärrä .. kuha ja ahven ovat kaloja jotka kaipaavat kaverikseen ainoastaan ripauksen suolaa.. hauesta ei saa syömäkelpoista vaikak sen mustaisi miten,.. no makujahan on tietty monia..

28.8.2012 11:09

Onko kassikuha yhtä kaukana kuhasta kuin kassilohi lohesta ja broileri kanasta ja pensasmustikka mustikasta jne? Jos on, niin eipä ylitä meidän keittiön kynnystä.

28.8.2012 12:01

Kuha EI ole mauton kala, en usko, että kasvatettunakaan. Vrt. Norjan lohi. Jos kuha saadaan tuoreena ruuan laittoon, niin kala on maukas mahdollisimman vähän maustettuna jotta kalan oma maku jää maistumaan. Savustettuna kuha, merisuolalla suolattuna, on maan mainiota, jos se pelkästään halkaistaan ja savustetaan nahkapuolet alaspäin, siitä suoraan nautiskelijoiden lautaselle. On meninaan usean vuoden kokemus.
Norjan lohikin taitavan savustajan tai ruuanlaittajan käsissä tuoreena tietenkin, on myös maan mainiota syötävää. Senkin olen kokenut useasti. Eli, parjaukset pois!

28.8.2012 12:47

Kuhaa joo kalastetaan ja haukea, ahventa, ankeriasta. Kuhaa tulee paikallisesta järvestä jonka kalastusseurassa olen mukana yhdellä verkolla niin hyvin, että erityisesti talvella syömme kalaa vähintää neljä kertaa viikkossa. Pikkujärven rajoitus on hyvä, se on toiminut hyvin jo vuosia. Kuhaa kyllä arvostetaan liikaa. Hauki on yhtä hyvä kala vähintään. Kuhan hinta on pöyristyttävä, ei tulisi mieleen ostaa sitä.

28.8.2012 13:51

Kuhaa syön mielelläni - haukea - ei kiitos, ruotoja hurjasti ja maistuu puulle

28.8.2012 14:12

Hauki vaatii laittamista ja maustamista. Siihen ei sovi suomalainen yleisohje, että se on niin hyvää ettei tarvitse muuta kuin suolaa. Esimerkiksi Välimeren maiden keittiön konsteilla hauesta saa kelpo ruokaa.

28.8.2012 15:27

Villasukastakin saa maukasta maustamalla kuten hauestakin. Sellaisenaan eivät mistään kotoisin.

28.8.2012 16:38

Osaaminen on taitolaji:-)))

28.8.2012 19:47

"Kuha. Latinaksi hauki/ahven, täysin mauton kala."

Tämä kommentoija ei ole kuhaa koskaan nähnytkään, veikkaan. Saati syönyt!

28.8.2012 20:01

Noinhan se on... latinasta kyt kirjoittamattakaan + "Perciformes Percidae" ei taida olla hauki, ei edes haukikala:-)))

28.8.2012 22:10

Katsoppa wikipediasta, kuha on hauki/ahven. Eli siinä mainitaan kuhan olevan kirjaimellisesti juuri hauki/ahven. Kannattais ottaa ensin selvää, ennenkuin syötte. Kysymyksessä on risteytys kala.

28.8.2012 22:44

Hölöhölö.

29.8.2012 00:00

Tässä on kuhan sukupuu (Wikipedia/kuha):

Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Alalahko: Percoidei
Heimo: Ahvenet Percidae
Suku: Sander
Laji: lucioperca

29.8.2012 08:08

Villikala on parasta. Erityisesti kasvatettu siika on epämieluisan makuista. Myös kirjolohi ja lohi tökkii useimmin.

29.8.2012 10:04

Kalatiskeillä ei tiedetä, mikä kala on "villikalaa". Ja miksi se pitäisi tietää? Siksi, että kala on sitä mitä se syö. Kasvatuslaitoksissa pusketaan kaloille ties mitä, epäluonnollista ruokaa, ja se tulee läpi kalan lihasta.

Viimeviikolla julkaistiin tutkimus, jonka mukaan jokainen sekaravinnon käyttäjä Yhdysvalloissa syö lihan mukana antibioottikuurin vuodessa. Jäämät ovat lihassa.

Usein muut, kuin luomumunat haisevat ja maistuvat kalalle. Kanoille annetaan nokittavaksi kalanperkuujätteitä kuivattuina. Ihan luonnollista kanalinnun ruokaa? Miksiköhän kalalle, mutta ei munalle allerginen, saa näistä munista oireita?

Annetaanko myös kaloille lääkkeitä rutiinisti, jotta myynti olisi suurempi?
Miksi minä vahvasti allergisena ihmisenä pystyn syömään villikaloja mutta en esim kasvatettua lohta?

Porkkana näyttää porkkanalta, mutta tehotuotettuja porkkanoita saa syödä ämpärillisen, jotta saisi yhden luomuporkkanan ravintoaineet.

Moni yrittää syödä tervellisesti, mutta miten se on mahdollista, kun kaikki ruokien raaka-aineet vain näyttävät aidoilta? Ravintosisältö on sitten ihan mitä sattuu.

29.8.2012 10:07

"Moni yrittää syödä tervellisesti, mutta miten se on mahdollista, kun kaikki ruokien raaka-aineet vain näyttävät aidoilta? Ravintosisältö on sitten ihan mitä sattuu."

No nii ja justiisa... tarttee palkata ruokatiskeille 0,7 kalavahtia per ostava asiakas.

29.8.2012 18:14

Kassikaloille on pakko antaa antibiootteja, sillä joutuessaan elämään luonnottoman tiheässä, bakteerit ja sairaudet leviävät kalasta toiseen. Pahimmassa tapauksessa kasvua nopeutetaan myös hormooneilla. Parasta olisi, jos söisimme vain luonnonkalaa. Kalastuselinkeino säilyisi ja kalavedet puhdistuisivat.

30.11.2012 11:51

Edelleen kaloja lääkitään vain kun ne ovat sairaita, kuten ihmisiäkin. Ei kaloja voi jättää hoitamatta. On harhakuvitelma että viljellyille kaloille syötetään antibiootteja valtavasti. Nykyaikana on tehokkaat rokotteet niin kaloille kuin ihmisillekin, jotta antibiootteja ei tarvitse turvautua. Lisäksi lääkintä on kallista. Kuka yrittäjä haluaisi turhaan eläimiään lääkitä? Mikäli joudutaan eläimiä lääkitsemään, niitä ei saa käyttää ravinnoksi kuin vasta tietyn varoajan jälkeen.
Tarkennan että kommenttini koskevat vain suomea ja EU maita sillä meitä koskevat samat säädökset. Emme voi varmasti tietää miten ulkomailla (lue kolmansissa maissa) kalanviljelyä harjoitetaan.

29.8.2012 12:18

Haist huilu Tarkkailija! Onko ÄO sinulla alta 10? Jos sinulla ei ole mihinkään asiaan mitään järjellistä sanottavaa tai kommentoitavaa, niin älä edes yritä keskustella. Keskustelu tarkoittaa sitä, että vaihdetaan näkökantoja eri asioista.

29.8.2012 12:34

Norjalainen kasvatettu kirjolohi on kaikkein SAASTUNEIN kala kasvatetuista. Enkä yhtään ihmettele kun ne vuonot näkee ja haistaa. Lukekaapa mitä syötetään kasvatuskaloille niin sen jälkeen ette niitä syö. Mm. jauhettuja kananhöyheniä ym ym JÄTETTÄ ja ANTIBIOOTTEJA. HAISEEKIN tosi pahalle.Chilestä tullut ohjelma kertoi myös kuinka huonosti asiat ovat. t. Kokki Kolmonen

29.8.2012 12:38

ahahaah ! Mitäs sanottavaa oli nimim. MYY ? Ei mitään. Olet varmaankin noussut tänään väärällä jalalla. Vai putositko päällesi sängystä aamulla? Vaihda lääkkeesi vahvempiin.

29.8.2012 15:19

Norjassa väitetään, että suomeen ei ole tullut 2009-2010 chileläistä lohta. Uskoo ken lystää. Chileläinen lohi voidaa fileoida ja pakastaa Norjassa. JA SILLOIN SIITÄ TULEE NORJALAISTA kalaa, joka on mailman SAASTUNEINTA kasvatettua kirjolohta. Toinen ongelma on se mitä kaloille syötetään. Ottakaapa selvää. Minä tiedän. YYYÄÄÄKKS ! Ja markettikalaa suomalaiset pitää "herkkuna." HUH HUH ! Eikä tää oo mikään MUTU !

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.