Sopivatko miehet ja naiset samaan vessaan?

Unisex-vessoissa voivat käydä kaikki sukupuolet.

Henriikka Eloluoto

Harva meistä tulee ajatelleeksi, että käyttää itse asiassa unisex-vessaa vaikkapa junassa tai lentokoneessa. Julkisissa kulkuneuvoissa on yleensä tilanpuutteen takia vain yksi vessa, joka on tarkoitettu kaikille sukupuolille. Turun yliopistolla järjestetty vessavallankumous toimi keskustelunherättelijänä.

– Kaikki eivät identifioidu yksiselitteisesti miehiksi tai naisiksi. Tämä ei tarkoita sukupuolettomuutta tai sukupuoli-identiteetin puuttumista. Joku voi liikkua nais- ja mieskategorioiden välimaastossa asettumatta tiukasti kumpaankaan. Joku taas voi kokea olevansa toista sukupuolta, vaikka olisi biologisesti toista, kertoo tiedottaja Kia Andell Turun yliopiston sukupuolentutkimuksen ainejärjestö F-Pisteestä. Vähemmistösukupuolia ovat muun muassa transgender, androgyyni ja intersukupuolinen.

– Unisex-vessat olisivat tervetulleita kaikkiin julkisiin tiloihin. Pääsääntöisesti olisi hyvä, jos aloite yhteiselle vessalle tulisi tilanomistajalta itseltään, sanoo F-Pisteen puheenjohtaja Janica Rantanen. Unisex-vessoja on jo Ruotsin yliopistoissa ja niitä löytyy Helsingistä trendiravintoloista. Turussa yhteinen vessa on ainakin Kirjakahvilassa ja Sointu-baarissa. Melkein kaikkialla siis on vielä vessat erikseen miehille ja naisille. Unisex-vessat ovat vasta rantautumassa Suomeen.

Tietoisuutta sukupuoliasioista on hyvä levittää ja siksi F-Piste järjesti marraskuun toisella viikolla vessatempauksen yliopistolla, jossa peitettiin kaikkien yliopiston vessojen ovista mies- ja naishahmot. Aloite tuli Turun yliopiston ylioppilaskunnan saavutettavuustyöryhmältä. Se heitti alayhdistyksilleen haasteen, jossa toivottiin yhdistysten kiinnittävän huomiota toimintansa sukupuoliseen saavutettavuuteen ja tekevän sukupuolitekoja syksyn aikana.

– F-Pisteen toiminta jo määritelmällisesti keskittyy paljon sukupuoleen, joten näimme saavutettavuushaasteen ennen kaikkea mahdollisuutena tehdä jotain yliopistolla laajasti näkyvää, Andell painottaa.

Vessatempaus herätti reaktioita puolesta ja vastaan. Jotkut oppiaineet olivat erittäin tyytyväisiä. Ehkä hiukan yllättäen monet negatiiviset kommentit tulivat naisilta.

– Monilla on ennakkoluuloja sotkuisista miehistä. On olemassa myös vessoja sotkevia naisia ja tämä voi ärsyttää taas siistejä miehiä, kirjoittaa koulutuspoliittinen vastaava Nea Alasaari F-Pisteen blogissa.

Opiskelijoiden tempaus yliopistolla oli onnistunut ja ainejärjestö toivookin, että muissakin julkisissa tiloissa järjestettäsiin vastaavanlaisia tapahtumia. Vessojen lisäksi on paljon muitakin asioita ja paikkoja, joissa voisi kiinnittää sukupuoliseen tasa-arvoon huomiota.

Kommentit

Ehdottomasti unisex-vessoja pitäisi saada enemmän. Kyllästyttää tämmöinen 1800-luvun sukupuolisegregaatio ja sehän on ihan typerääkin että naistenvessaan on älyttömät pissajonot.

md

Käytännössä siis halutaan eroon pisoaarista (tai 'pisuaari') joka miestenvessassa on. Miesten vessassa on tällöin vähemmin wc-koppeja kuin naisten wc:ssä mutta näin onnistuu välttämään noi pissajonot.

Toki myöskään kaikki miehet eivät käytä pisoaareja, jotka ovat vähemmin yksityisyyttä tarjoavia.

Kari Hurtta

Pisoaarit tarvitaan, mutta hyttipuoli voisi olla yhteinen.

Ruotsista ja Ranskasta voi ottaa mallia.
Tosin Ranskassa on joskus turhan hyvä näkymä pisuaarin puolelle.

Tuuletusta kaivataan.