Kirja-arvio: Kuppa herättää ajatuksia

Kuppa eli syfilis on sen verran maailman menoon vaikuttanut tauti, että se on ilman muuta ansainnut oman kirjansa. Oiva Turpeisen teos kertoo suomalaisen kupan historian.

Voidaan päätellä, että Suomen ensimmäiset sairastumiset olisivat olleet jo 1400-luvulla. Tautia kutsuttiin aluksi ”ranskantaudiksi”. Se levisi Suomeen oletettavasti Ruotsin ja Venäjän armeijoiden mukana.

Turpeisen kirja on kunnianhimoinen esitys. Se painottuu pääasiassa virallisiin dokumentteihin, mikä jättää paljolti varjoonsa taudin inhimillisen puolen. Laajaa lähdeluetteloa olisikin voinut supistaa ja lisätä mikrohistoriallista osuutta.

Alkusanoissa tekijä rinnastaa entisajan kupan nykyajan aids-ongelmaan. Tämä on ajatuksia herättävä vertaus.

Oiva Turpeinen

Kuppa

Amanita 2013

Written by:

Arto Vaahtokari

Ota yhteyttä

Kommentit

Kommentit

Onko Oiva huomioinut teoksessaan, että uusissa tutkimuksissa on tullut esiin kupan olleen jo Euroopassa aikaisemmin mitä on väitetty. Aikaisemmin on kerrottu Kolumbuksen tuoneen kupan Eurooppaan Amerikasta. Pompejin tutkimuksissa on todettu kupan ollen jo 79 jaa Euroopassa.

Karpaasiman (ei varmistettu)

Kuppa on nykyaikainenkin sairaus. Tarttuu kaikenlaisessa suojaamattomassa seksissä. Muistutuksena irtosuhteita harrastaville ja vieraissa kävijöille.

Yök. (ei varmistettu)

Jos lapsi saa tartunnan syntyessään, niin paljon sairauksia on ja invaliiditeetti jopa 80%. Hyvä jos kykenee töitä tekemään. Ei heitä sovi tuomita tai kiusatakaan silti, koska eivät mitään voi, että ovat saaneet kupan. Tuskinpa kukaan irtosuhteita harjoittaa, jos on varma seurauksista.

S.H (ei varmistettu)

Viime sotien aikaan rekisteröitiin kuulemma noin 5000 (sic!) uutta kuppatapausta vuodessa. Osaa miehistä avarsi varmaankin matkailu, ylittiväthän nuorukaiset vanhan rajan ja moni riehaantui ollessaan ulkomailla ensimmäistä kertaa. Toisaalta köyhyys ja elämän yleinen epävarmuus saattoi lisätä rintamamiesten holtittomuutta lomilla, ja ainahan historian hämäristä saakka sotaväen elikkä nuorten miesten ympärillä on k(a)upallista tarjontaa ollut.

Yhteiskunnalliset murrokset ovat kasvattaneet aina tämän lajin ilmiöitä. Sotien jälkeen antibioottien yleistyessä tautia pidettiin voitettuna, mutta kun glasnost ja rautaesiripun murtuminen avasivat tiet Pietariin ja Tallinnaan, niin jopa taas tilastot komistuivat.

Ja tämmöinen vanha ihminen nuoruudestansa muistaa, että edellisestä sukupolvesta oli elossa joitakin ihmisiä, joille syfilis oli edennyt keskushermostoon ja aivoihin. Mielisairaaloissa heitä hoidettiin, kun omituisesti käyttäytyville ei muutakaan ollut keksitty.

asiaihminen (ei varmistettu)

Osallistu keskusteluun