Piilota X Palauta

Tässä on palvelutalon ruokalistan top 3: puurot, keitot ja maksalaatikko

Ruoka Kommentoi

Palvelutalo Wilhelmiinan eteisaulasta leijailee ruuan tuoksu. Ruokasalin seinäkello lähestyy yhtätoista, kun salissa alkaa rauhallinen vipinä.

Talon asiakkaat saapuvat rollaattoreilla ja ulkopuoliset taksikyydillä. Tänään on tarjolla tomaattikastikkeessa muhinutta broilerin paistileikettä, täytettyjä kesäkurpitsoja ja puolukkahyvettä.

 

Pullien paisto-uuni on tarkoituksella salin puolella.”

Ruoka-annosten värisommittelu hivelee silmiä: punaista, oranssia, keltaista ja vihreää. Tuoreet persiljat toimivat väripilkkuna tomaattikastikkeessa ja perunamuusin päällä. Se ei ole sattuma.

 

Teemaviikolla eksotiikkaa

Osa palvelutalojen asukkaista on maailmalla matkustaessaan tottunut eksoottisempiin ruokiin. Siksi Wilhelmiinassakin vietetään välillä kansainvälisiä teemaviikkoja.

Palvelutalossa on huomattu, että sopiva mitta teemaviikolle on kolme päivää – kolmannen päivän jälkeen asiakkaat kaipaavat jo kotimaisia ruokia.

– Ikäihmisten annoksissa on tärkeää panostaa erityisesti väreihin ja ulkonäköön, ravintolapäällikkö Tarja Saarinen myöntää.

Väriä annoksiin saadaan kasviksilla, marjoilla, hedelmillä ja tuoreilla yrteillä:

– Punajuurikeitto on yksi värikkäimmistä ruuista.

Myös tuoksu nostattaa ruokahalua.

– Siirsimme pullien paistouunin tarkoituksella keittiöstä salin puolelle, jotta pullan tuoksu leviäisi saliin.

Keittiöhenkilökunta houkuttelee henkilökohtaisesti ruokajonossa myös passiivisimpia asiakkaita maistamaan erilaisia ruokalajeja.

Keittiössä kiinnitetään huomiota siihen, että raaka-aineet ovat laadukkaita ja rakenne pehmeä. Broilerin paistileikkeet ovat Saarisen mukaan helppoja syödä. Lisäksi ne ovat maukkaita.

Saarinen suosii esikypsennettyjä raaka-aineita aina, kun vain mahdollista. Saman lopputuloksen saa hauduttamalla, jos siihen on aikaa.

 

Ruuat saavat olla maukkaita, mutta eivät liian maustettuja.”

 

Ikäihmisten ruuat saavat Saarisen mukaan olla maukkaita, mutteivät liian maustettuja. Saarinen varmistaa, että pippurisuus, suolaisuus, makeus ja happamuus ovat kohdallaan. Parhaimmillaan mausteet korostavat raaka-aineen omaa makua, mutta eivät peitä sitä.

Vaikka asiakkaille valkopippurin maku on tuttu, Saarinen ei käytä sitä.

– Valkopippurista tulee ruokaan helposti ikävä maku, jos sitä laittaa liikaa. Cayennepippuria sen sijaan käytän ripauksen esimerkiksi sienikeitossa. Lohen kanssa sopivat tilli, sitruuna, sitruunapippuria ja chili.

Mitkä ruuat ovat senioriasiakkaiden kärkilistalla?

– Kyselyissämme suosikiksi nousevat koti- ja perinneruuat. Keitot, kiisselit ja puurot ovat myös mieluisia. Jos kanakeitossa on ollut runsaasti vihanneksia, osa on toivonut, että kanaa ja perunaa olisi enemmän, muita vihanneksia vähemmän. Maksalaatikko on ollut myös hyvin suosittu ruoka.

Mutta mitä sanovat Virtaset lounaasta?

Wilhelmiinan asukkaat Hilkka, 84, ja Urmo Virtanen, 89, käyvät lähes päivittäin ruokalassa lounaalla.

– Eilispäivänä tarjottu mustamakkara maistui pitkästä aikaa hyvältä. Karjalanpaistikin on herkullista, muttei ehkä yhtä hyvää kuin lapsuudenkodissani, Urmo Virtanen sanoo.

Hänen vaimonsa tunnustautuu kaikkiruokaiseksi, ainoastaan makkarasta hän ei välitä.

– Olen ollut lapsesta asti kaikkiruokainen. Jos en jostain ruuasta erityisesti pidä, syön sen turhia mukisematta.

Aamiaisen aviopari syö yleensä asunnossaan. Vaimo nauttii muun muassa riisipuuroa kahvin kanssa, kun aviomiehelle maistuvat maissilehdet eli maissihiutaleet ja kahvi.

– Kaupasta ostamme pieniä, kevyitä ruokatarvikkeita ja lähinnä mielitekoja, Hilkka Virtanen sanoo.

– Parasta ulkona syömisessä on, ettei kotona tarvitse kokata ja varsinkaan tiskata, Urmo Virtanen lisää.

Näistä tykkäävät mummot ja vaarit – eikä ihme

Siskonmakkarakeitto

noin 6 annosta

1,5–1,75 l vettä

1 laakerinlehti

2 liha-, tai kasvisliemi-

kuutiota

10 kpl mustapippureita

1 tl paprikajauhetta

1 sipuli

100 g juuriselleriä

200 g palsternakkaa

200 g porkkanoita

200 g lanttua

6–7 keskikokoista perunaa

500 g siskonmakkaroita

1 ruukku persiljaa

Mittaa vesi kattilaan ja kiehauta. Lisää joukkoon laakerinlehti, pippurit, liemikuutiot, paprikajauhe ja silputtu sipuli. Paloittele kuoritut juurekset ja lisää kiehuvaan liemeen, perunat hieman muita myöhemmin. Anna kiehua, kunnes juurekset ovat sopivan kypsiä. Purista loppuvaiheessa joukkoon siskonmakkarat, anna kypsyä muutaman minuutin ajan. Tarkista maku. Ripottele joukkoon tuoretta persiljaa silppuna.

Resepti: Hellapoliisi

Punajuurikeitto

400 g punajuurta

pala juuriselleriä

1 purjo

1 rkl öljyä

1,25 l vettä

1–2 kasvisliemikuutiota

1 rkl viinietikkaa

rouhittua mustapippuria

Lisäkkeeksi: sinihomejuustomuruja, kermaviiliä tai ranskankermaa

Kuori ja raasta punajuuret ja selleri ohueksi raasteeksi. Halkaise, huuhdo ja suikaloi purjo. Kuumenna öljy kattilassa, lisää raasteet ja hauduta niitä sekoittaen viitisen minuuttia. Lisää vesi, liemikuutiot, pippuri ja viinietikka. Keitä hiljaisella lämmöllä noin 15 minuuttia. Tarjoa keiton lisänä sinihomejuustoa, kermaviiliä tai ranskankermaa.

Resepti: Martat

Puolukkahyve

2 dl kermaa vaahdotettuna

2dl rahkaa

2 dl puolukkasurvosta

1 dl talkkunaa

sokeria maun mukaan

Sekoita ainekset keskenään ja tarjoile.

Resepti: Tarja Saarinen

Maksalaatikko

Riisipuuro:

6 dl maitoa

4 dl vettä

2 dl puuroriisiä

puolikas sipuli

2 rkl voita

200 g jauhettua maksaa

1 kananmuna

4 rkl siirappia

2 dl huuhdottuja rusinoita

1 rkl merisuolaa

ripaus meiramia ja jauhettua valkopippuria

voita uunivuoan voiteluun

Keitä riisiä 5 minuuttia ensin vedessä, kuumenna maito toisessa kattilassa ja lisää kiehuva maito vähitellen riisin sekaan. Keitä puuro miedolla lämmöllä melko pehmeäksi (30–35 minuuttia). Kuori ja silppua sipuli, kuumenna voi pannulla ja ruskista sipulisilppu. Lisää kaikki aineet jäähtyneen puuron sekaan, voitele uunivuoka ja kaada seos vuokaan. Paista 180-asteisessa uunissa noin tunti, kunnes laatikko on kiinteää. Tarjoa puolukkahillon ja voisulan kanssa.

Resepti: Isoäidin reseptillä -blogi

Käyttäjän Heli Koivuniemi kuva
Heli Koivuniemi

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.