Piilota X Palauta

Tee pizzasta piirun verran parempi näillä ohjeilla

Ruoka Kommentoi

Pizza ei ole vain nopea arkiruoka. Siitä syntyy tarvittaessa juhla-ateria tai romanttisen illallisen pääruoka, kun satsaat laadukkaisiin raaka-aineisiin ja näet hieman vaivaa pizzaa tehdessäsi.

Aloitetaan taikinasta.

Hyvän pizzan perusteet:

kunnolla vaivattu taikina

pitkä kohotusaika

juuston lisääminen jo kastikkeeseen, jolloin juuston rasva ja mehukkuus tuntuu myös täytteiden alla

tuoreiden, laadukkaiden raaka-aineiden käytteiden käyttäminen

Käyttämällä laadukasta oliiviöljyä taikinaan saat pohjaan makua, joka erottuu paiston jälkeenkin.

Taikinaan kannattaa laittaa ripaus myös sokeria, koska sokerin avulla hiiva käy paremmin ja kohottaa taikinaa enemmän.

Hyvälaatuinen suola taas korostaa pizzataikinan muita makuja, joten suolaa ei kannata taikinassa säästellä.

Tomaattikastike on olennainen osa pizzaa.

Kastike kannattaa tehdä itse. Laiskempi vaihtoehto luksuspizzan kastikkeeksi on käyttää kaupan pastakastikkeita, joissa on valmiiksi yrttejä ja valkosipulia. Silläkin selviät mainiosti.

Amerikkalaiset ovat pitkään olleet niin fiksuja, että tarjoavat pizzaa myös ilman tomaattikastiketta, jolloin saadaan aikaan ihan uusia makuelämyksiä.

Amerikkalainen vinkki on sekoittaa jo kastikkeeseen juustoa, jolloin juusto tukee pizzan muita aromeja.

Ennakkoluuloton kokeilija kokeilee pizzan päälle amerikkalaistyylistä barbeque-kastiketta, aasialaiseen tyyliin teriyaki-kastiketta tai vaikka italialaisittain pestoa.

Jos oikein katsotaan, pizzahan on ikään kuin tarjotin, jonka päälle voi kasata mitä vaan, maanosien mauista riippumatta!

Kokeile kotona

Hyvä ja helppo pizzataikina
(noin 4 ohutta tai
kaksi pannupizzaa)
2,5 dl vettä
1/2 pkt tuorehiivaa
ripaus sokeria
ripaus suolaa
noin 6 dl jauhoja
3 rkl öljyä

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää sokeri ja suola. Vaivaa jauhot taikinaan kunnolla, vaivaa sitten öljy joukkoon. Anna kohota lämpimässä paikassa ainakin puoli tuntia, mielellään 45 minuuttia.

Vinkki: Erinomaisen pizzataikinan salaisuus on riittävä vaivaaminen. Kun jaksat vaivata taikinaa kunnolla, saat palkinnoksi kuohkean, mutta sitkoisen pizzapohjan. Kohottaminen kannattaa tehdä esimerkiksi uunissa, johon laitat vain valon päälle, tai lämpimässä vesihauteessa. Pizzataikinan hiiva tarvitsee lämpöä, jotta se kohoaa kunnolla.

American style chicken BBG-pizza
itse tehty pizzapohja
3 punasipulia suikaleina
hyppysellinen suolaa
3 rkl palmu/ruokosokeria
öljyä paistamiseen
1 pkt kanafileitä
vähän grillimaustetta
2–3 rkl BBQ-kastiketta
pari kourallista mozzarella-raastetta

Kuullota sipuli, lisää suola sekä sokeri ja hauduta pehmeäksi. Viipaloi kanafileet suikaleiksi, paista ne ja mausta grillimausteseoksella. Levitä kaulitulle pizzapohjalle ensi BBQ-kastiketta, sitten juustoraaste, sitten kanasuikaleet ja lopuksi karamellisoitunut sipuli. Voit laittaa toisen kerroksen juustoa lopuksi, jos pidät runsasjuustoisesta pizzasta. Paista uunissa noin 200 astetta, noin 10 minuuttia.

Vinkki: Voit korvata kanan myös maukkaalla sinihomejuustolla. Sinihomejuuston suolaisuus ja karamellisoituneen sipulin makeus ovat oiva pari.

Vuohenjuusto-rucolapizza
itse tehty pizzapohja
noin 200 g vuohenjuustoa renkaina
kourallinen mustia oliiveja
mozzarella raastetta maun mukaan
3–4 rkl tomaattikastiketta
rucolaa

Levitä kaulitulle pizzapohjalle ensin tomaattikastiketta, sitten juustoraastetta, sitten vuohenjuustorenkaat ja lopuksi oliivit. Paista uunissa noin 200 asteessa noin 10 minuuttia. Laita paistuneen pizzan päälle runsaasti rucolaa.

Vinkki: Jos haluat tästä pizzasta vielä ruokaisamman, voit lisätä pizzaan ohuita siivuja parmankinkkua.

Lauantai-iltojen luksus-texmexpizza
itse tehty pizzapohja
1 pkt kanasuikaleita
1 dl salsaa
kourallinen tacolastuja
1 dl mozzarella-raastetta
ranch-kastiketta
maun mukaan
noin kourallinen korianteria

Levitä kaulitulle pizzapohjalle ensin salsaa, sitten juustoraastetta, sitten paistetut ka-nasuikaleet. Paista uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia. Sirottele päälle tuoretta korianteria ja murrettuja tacolastuja. Kruunaa pizza pirskottelemalla ranch-kastiketta pizzan päälle.

Vinkki: Tämänkin pizzan voit hyvin tehdä ilman kanaa. Paista 2 suikaloitua paprikaa, ja laita niitä pizzaan ennen paistamista.

Vihreä pizza juustoreunalla
itse tehty pizzapohja
noin 250 g vahvaa cheddaria
parmesania lastuina

Rucolapesto:
kourallinen rucolaa
2 dl cashewpähkinöitä
2 dl hyvää oliiviöljyä
suolaa maun mukaan
mustapippuria myllystä
1 dl parmesanjuustoa

Sekoita peston ainekset tasaiseksi sauvasekoittimella. Kauli pizzataikina vähän pizzavuokaa isommaksi.
Leikkaa juusto ohuiksi tikuiksi ja asettele taikinan reunalle niin, että voit kääntää taikinan reunan juuston päälle. Painele taikina tiukasti juuston päälle.
Levitä pesto pizzalle ja paista 200 asteessa noin 10 minuuttia. Laita kuuman pizzan päälle parmesanlastuja ja pirskota hyvää oliiviöljyä päälle.

Vinkki: Kaikkien pizzojen kanssa juotavaksi sopii hyvin vaalea, kylmä lager-olut.

Mansikkaa, vaahterasiirappia ja mascarponea pizzassa

itse tehty pizzapohja
½ dl vaahterasiirappia tai juoksevaa hunajaa
½ dl palmu- tai ruokosokeria
kasa mansikoita

Mansikkamelba:
1 dl mansikkahilloa
1,5 dl sulaneita
pakastemansikoita
Limemascarpone
200 g mascarpone-juustoa
½ limen mehu
1 rkl raastettua limekuorta
1 rkl vaniljasokeria
1 dl tomusokeria
(voit lisätä maun mukaan)

Sekoita mascarponen ainekset ja laita viileään maustumaan.
Kauli pizzapohja ohueksi ja levitä sen päälle vaahterasiirappi. Sirottele päälle sokeri. Paista 200 asteessa noin 5–7 minuuttia, kunnes pohja on kypsä. Levitä paistuneen pohjan päälle mansikkamelba, mansikoita ja limemascarpone. Tarjoa heti.

Vinkki: Voit pitää pizzajuhlat, joissa teet ison määrän taikinaa, ja varaat runsaasti sekä suolaisia että makeita täytteitä. Niin jokainen voi tehdä luksuspizzan oman mielensä mukaan!

Reseptit: Anikó Lehtinen

Anikó Lehtinen

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.