Piilota X Palauta

Rujoja runoja naiseudesta

Paikalliset Kommentoi

Jos turkulainen viestintäpäällikkö Anna Hakala ei vuosi sitten olisi Facebookissa kertonut kirjoitusharrastuksestaan, ei Pillun päreet -runokirjaa ehkä koskaan olisi julkaistu.

– Huomasin Facebookissa Annan osallistuvan kirjallisuussalonkiin ja silloin tajusin, että meillä on sama harrastus, kertoo teoksen toinen kirjoittaja kaarinalainen diplomi-insinööri, kunnallispoliitikko Sanna Vauranoja.

Vauranoja ja Hakala tutustuivat toisiinsa puolitoista vuotta sitten yhteisten tuttujen kautta. Kirjoitusharrastuksen lisäksi samanlainen elämäntilanne yhdisti naisia. Kahden lapsen äidit alkoivat näyttämään kirjoituksia toisilleen, ja pian he huomasivat niiden käsittelevän hyvin samantapaisia asioita.

– Molemmat kirjoitamme naiseudesta ja erityisesti äitiydestä. Kirjoitustyyliämme yhdistää rosoisuus. Tuomme esille muutakin kuin pelkästään lakeripintaa, Vauranoja sanoo.

Viime kesänä, useamman kuukauden tekstejä työstettyään, naisille hiipi mieleen ajatus tekstien julkaisusta. Nyt naisten kirjoitukset löytyvät yksien kansien välistä. Kirja kätkee sisäänsä henkilökohtaisia runoja niin lapsen syntymästä, äidiksi tulemisen pelosta kuin oman äidin kuolemastakin.

– Kirja sisältää rujon kauniita sanoja naisten elämästä. Se ei hifistele, ei koreile, ei kerskaa, mutta koskettaa, naiset kuvailevat.

– Äitiys on yksi osa elämää, eikä elämässä aina kaikki ole hauskimmillaan. Välillä potuttaa niin, että meinaa pää räjähtää. Niistäkin asioista on hyvä välillä puhua, koska en voi olla ainoa, jolle ei aina kuulu vaan hyvää, Hakala toteaa.

Vaikka Hakala ja Vauranoja kirjoittavatkin samoista kokemuksista, ovat molempien runot hyvin erilaisia.

– Kokemuksemme ovat hyvin samanlaisia, mutta tuomme esille asian eri puolet. Myös ilmaisumme eroaa toisistaan. Sannalla on runollisempi ilmaisu. Hän kirjoittaa symbolisesti ja lyyrisesti. Minä taas kirjoitan lyhyesti ja karusti, Hakala sanoo.

Naiset haluavat teoksellaan tuoda runoja arkipäiväisemmäksi ja lähemmäksi ihmisiä.

– Kiireinen kotiäiti ei ehkä ensimmäisenä tartu runokirjaan. Tästä teoksesta hän kuitenkin voisi saada vertaistukea. Kirja ei sisällä perinteisiä runoja, vaan kertoo runouden keinoin rehellisesti ihmisistä, jotka toisinaan väsyvät arjen painon alle, Vauranoja selventää.

Hakala ja Vauranoja antavat myös vinkin niille, joita kirjan nimi hätkähdyttää.

– Olemme välillä sanonnan mukaisesti tuhannen pillun päreinä, joten tämä suoraviivainen nimi sopii suoraviivaiselle kirjalle erinomaisesti. Jos nimi vaivaannuttaa, ei kirjaa ehkä kannata lukea. Mitään alapäärunoja teoksesta ei kuitenkaan löydy.

Pillun päreet julkaistaan naistenpäivänä 8.3. Samana päivänä teoksen kirjoittajat kulkevat ihmisten seassa ruuhkabussissa, päiväkodissa, kassajonossa tai vaikkapa lounasruokalassa lukemassa runojaan yllättäen ja pyytämättä.

toimitus

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.