Piilota X Palauta

Tekstiviesti äidille: tuo kaljaa!

Paikalliset 1 Kommentoi

Poliisi selvittelee Turussa parhaillaan pitkään jatkunutta alkoholin välitystä alaikäisille. Raunistulassa täysikäinen mieshenkilö on myynyt alaikäisille virolaista viinaa. Tapaus on kuitenkin harvinaisuus. Ylikonstaapeli Janne Aro-Heinilä kertoo, että yleensä nuoret saavat juomansa paljon lähempää ja helpommin:

– Kouluterveyskyselyt paljastavat, että nuoret saavat alkoholia lähipiiristä. Vanhemmat sisarukset ja kavereitten sisarukset ostavat, mutta jopa omat vanhemmat ostavat lapsilleen alkoholia.

Äidit ja isät haluavat olla ”kivoja vanhempia”, eivätkä tiukkapipoisia kyttääjiä. Niinpä äiti tai isä ostaa olutta, kun 16–17-vuotias nuori sitä pyytää.

– Lapsi voi laittaa jopa tekstiviestin, että osta kaljat ja vanhempi ostaa. Poliisille vanhemmat perustelevat sitä sillä, että nuoren on parempi juoda olutta kuin käyttää huumeita, Aro-Heinilä toteaa.

Perustelussa on vain yksi heikkous: se ei ennaltaehkäise nuorten muuta päihteiden käyttöä.

– Yleensä ensimmäiset huumekokeilut tehdään nimenomaan humalassa, Aro-Heinilä korostaa.

Poliisilla on jyrkkä linja alaikäisten päihteiden käyttöön. Jokaisesta kiinni jääneestä tehdään lastensuojeluilmoitus. Aro-Heinilän mielestä kaikkien aikuisten pitäisi suhtautua kielteisesti alaikäisten päihteiden käyttöön, muuten tilanteeseen ei saada muutosta.

Samaa mieltä on myös Turun kaupungin nuorisopoliklinikan terveydenhoitaja Sirpa Parikka. Nuorisopoliklinikalle ohjataan muun muassa selviämisasemalle joutuneet nuoret.

– Meillä on laissa hyvät ikärajat alkoholin käytölle, niistä pitäisi pitää kiinni. Nuoren päihteiden käyttöön liittyy paljon vakavia riskejä, alkoholimyrkytyksestä alkaen. Tulisi myös muistaa, että nuoren keho ja aivot ovat herkässä vaiheessa. Niiden kehitystä ei pitäisi vaarantaa päihteillä.

– Murrosikäisten lasten vanhempien yksi tärkeimmistä tehtävistä on tietää,missä nuori vapaa-aikaa viettää ja mitä hän tekee sekä suojella nuorta.

Parikka muistuttaa myös tutkimustuloksista, joiden mukaan varhaiset päihdekokeilut altistavat aikuisiän päihdeongelmille.

–  Siitä muodostuu helposti vapaa-ajanviettotapa, joka jatkuu aikuisenakin. Nuoren pitäisi myös oppia käsittelemään tunteitaan selvin päin.

Turun poliisi on valvonut nuorten päihteiden käyttöä tehostetusti viikonloppuisin vuodesta 2004 alkaen. Aro-Heinilä sanoo, että poliisin työ on tuottanut tulosta.

–  Meidän tekemien valvontaviikonloppujen ansiosta katukuva on siistiytynyt. Toisaalta on käynyt niin, että nuoret eivät enää ryyppää keskustan puistoissa, vaan vetäytyvät kotibileisiin. Niihin poliisin valvonta ei ulotu eli vastuu on siirtynyt yhä enemmän vanhemmille.

1 kommentti Kommentoi
Käyttäjän Teija Uitto kuva
Teija Uitto

Kommentit

5.3.2013 14:36

Liittynee tähän?
http://www.turkulainen.fi/blogit/mirka-muukkonen/224532-trokari-–romanttinen-sankari-vai-alhainen-kuppari

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.