Tällä pienellä toimella parannat asumisen laatua – väsymys ja päänsärky voivat johtua siitä

Kumman kautta tullutta ilmaa mieluummin hengittäisit?

Heini Kantala

Alkusyksy on hyvä hetki vaihtaa kodin ilmansuodattamiset, sillä siitepölykausi on ohi. Syksyllä myös aletaan taas olla entistä enemmän sisällä.

Jos suodatin on likainen, sen suodatusteho laskee. Tällöin huoneisiin tulevan raittiin ilman määrä vähenee jyrkästi, varsinkin painovoimaisessa ilmanvaihdossa. Tämä aiheuttaa tunkkaisuutta.

Ilmanvaihto on hyvä huoltaa myös mökillä, sillä se auttaa rakennuksia pysymään paremmassa kunnossa.

Auton huollosta pidetään usein parempaa huolta kuin asunnon, vaikka kodin kunnolla on suurempi vaikutus terveyteen. Ei riitä, että rakennukseen on asennettu ilmanvaihtojärjestelmä.

Huono sisäilma aiheuttaa erilaisia terveyshaittoja. Tavallisimpia ovat hengitysteiden ärsytysoireet, kuten nenän tukkoisuus ja vuoto, silmien kutina, kurkun kuivuus ja käheys sekä kuiva yskä. Myös väsymys ja päänsärky voivat johtua siitä.

Ilmanvaihdon suodattimet kannattaa tarkistaa ja vaihtaa vähintään pari, kolme kertaa vuodessa. Otollisia ajankohtia ovat alkusyksy siitepölykauden jälkeen sekä alkukevät ennen siitepölykauden alkua.

Taloyhtiöissä venttiilien puhdistus ja suodattimien vaihto kuuluu yleensä asukkaille.

Varsinkin uudemmissa raitisilmaventtiileissä on sisällä vaihdettava suodatin, jonka ulkonäkö riippuu venttiilin mallista. Suodattimen valinnassa materiaalin tiheys kertoo yleensä laadusta.

VTT:n logo suodatinpaketissa on merkki testatusta ja hyväksytystä laadusta. Suodatinluokat kertovat, minkä kokoisia hiukkasia suodattimet nappaavat: esimerkiksi F7-luokan hienosuodatin pysäyttää lähes kaikki yli 0,4 mikrometrin kokoiset hiukkaset.

Jos raitisilmaventtiilit puuttuvat kokonaan, tuuletusikkunan ikkuna-aukkoon voi kiinnittää suojaksi ikkunasuodattimen. Sen kuitumainen rakenne päästää ilman hyvin läpi, mutta estää ulkoilman epäpuhtauksia kulkeutumasta sisään tuuletettaessa.

Täysin koneellisessa ilmanvaihdossa suodatinkasetti löytyy ilmanvaihtokoneen sisältä.

Written by:

Jukka Hämäläinen

Ota yhteyttä