Parveketupakointia on lähes mahdoton kieltää

Tupakoitsija, avaa parvekelasit. Jos parvekelasit ovat kiinni, savu kulkeutuu lasien raosta ylöspäin kuin hormissa ja yläkerran naapurit saattavat hermostua.

Yleisönosastoilla on käyty tänä kesänä kiivasta väittelyä siitä, pitäisikö parveketupakointi kieltää. VVO:n aluepäällikkö Teijo Hietanen ei ihmettele keskustelun kiivautta.

– Jos parvekkeet ovat rakenteellisesti lähellä toisiaan tai jos alakerroksissa tupakoidaan ja pidetään parvekelasit kiinni, savu nousee ylös kuin savupiipusta. Lasitettu parvekelinjasto muodostaa ikään kuin hormin, hän selittää ilmiötä.

Isännöitsijöille suukopu sauhuttelusta on tuttua.

– Me reagoimme valituksiin niin, että käymme keskustelua tupakoitsijan kanssa. Tupakoitsijaa voi pyytää avaamaan parvekelasit sauhuttelun ajaksi. Harva tulee ajatelleeksi, miten savu kulkeutuu yläkertaan, Hietanen toteaa.

Turun Isännöintikeskuksen toimitusjohtaja Eija Kettinen sanoo, että parveketupakointi voidaan kieltää taloyhtiön järjestyssäännössä.

– Se on sitten eri asia, mihin se johtaa.

Kiinteistöliiton lakimies Kristel Pynnönen  toteaa, että parveketupakointia on hankala kategorisesti kieltää, koska sitä ei ole yleisesti lailla kielletty. Asia on koeteltu Korkeimmassa oikeudessa (KKO) asti vuonna 2008.

– Taloyhtiö oli kieltänyt parveketupakoinnin. Korkein oikeus katsoi ennakkopäätöksessään, että taloyhtiön päätös on mitätön. Yhtiöllä on oikeus puuttua tupakointiin, vain jos se aiheuttaa kohtuutonta terveyshaittaa muille asukkaille. Yhtiön pitäisi pystyä todentamaan tämä haitta.

Käytännössä se taas on haastavaa. Esimerkiksi Pirkanmaalla terveyslautakunta näki niin paljon vaivaa tupakoinnin kieltämiseksi yhden talon terassilla, että se teki savukokeita ja päätti niiden perusteella kieltää tupakoinnin.

– Tämän päätöksen Korkein hallinto-oikeus (KHO) kumosi, sekään ei saanut lainvoimaa, Pynnönen toteaa.

Helsingissä yksi asukas otti yhteyttä ympäristölautakuntaan voidakseen kieltää parveketupakoinnin. Terveystarkastaja kävi toteamassa, kuinka haitallista parvekesauhuttelu taloyhtiössä on ja sen perusteella ympäristölautakunta kielsi tupakoinnin.

Uudessa tupakkalaissa ei oteta kantaa parveketupakointiin.

–  Laissa ei ole mainittu, saako sen kieltää vai eikö voida kieltää, Pynnönen korostaa.

Asunto-osakeyhtiössä parveketupakointiin on helpointa puuttua, jos osakkeenomistajat ovat asiasta yksimielisiä.

– Jos kaikki osakkeenomistajat ovat yhtä mieltä parveketupakoinnin kieltämisestä, se voidaan liittää yhtiöjärjestykseen.

– Helpointa parveketupakointi on kieltää uudessa perustettavassa asunto-osakeyhtiössä, jonka yhtiöjärjestyksessä taloyhtiö voidaan määritellä savuttomaksi. Esimerkiksi Espoossa on ainakin yksi yhtiö, jossa ei saa tupakoida huoneistoissa sisällä, ei parvekkeella eikä edes piha-alueella.

Turussakin on taloyhtiöitä, joiden yhtiöjärjestys kieltää tupakoinnin sisätiloissa.

Kommentit

Tervehdys, kiitos hyvästä jutusta. Parveketupakointi pitää kieltää lailla tai ainakin lailla velvoittaa hankkimaan parvekkeelle savun imevä "liesituuletin".
Nuuskan käyttö sallivaksi, ei vahingoita kuin itse valintaansa tehnyttä "nuuskaajaa".
Olisiko mahdollista saada nimilista taloyhtiöistä, joiden yhtiöjärjestys kieltää tupakoinnin parvekkeilla ja sisätiloissa? Myös alergisille asukkaille tarkoitetut taloyhtiöt kiinnostava.

Ystävällisin kesäterveisin
Pirjo Henriksson

Tupakoitsijan leski

Kirjoitus vähättelee sitä todellista tuskaa jota parveketupakointi aiheuttaa. Olemme 15 vuotta asuneet talossamme. Ilmastointi ottaa "raittiin" ilman jokaisessa huoneistossa suoraan ulkoa. Alakerrassa asuva henkilö polttaa 24 tuntia vuorokaudessa. Parvekkeen ovi käy muutaman kerran tunnissa. Siinä ei auta parvekelasit eikä imurit. Savu nousee suoraan ylös ja talon imuri vetää sen sisälle. Haju on yhtä voimakas kuin joku istuisi vieressä sohvalla ja vetelisi siinä sauhuja. Kaikki tekstiilit haisevat kuvottavan karmealta tupakalta.
Tämä jos jokin on kotirauhan rikkomista. Juhlissa on rajoituksia ja ne loppuvat aikanaan. Jokainen tietää milloin tupakointi loppuu. Sitä vaan ei tiedä kumpi lähtee ensin.

sinikello

Pitäisi kieltää ja erityisesti sisätiloissa! Oma kämppäkin oli alussa entisen asukkaan tupakoinnin takia erittäin huonossa kunnossa että kaamean tunkkaisen tupakanhajuinen. Seinät että kattokin ihan tumman harmaita.
Näin kesähelteillä olisi kivaa pitää parvekkeen ovea auki, mutta välistään pitää laittaa ovi kiinni hetkeksi, kun joku naapureista polttaa. Enkä todellakaan halua tupakan hajun valtaavan kämppääni uudestaan, kun siitä on kerran päässyt eroon maalaus urakalla.
Tupakoitsijoilla tulee olemaan (varmaan) tulevaisuudessa hankalaa erillaisten tupakkalakijen takia, mutta mitä siitä välitän, kun en polta.

tupakoimatonikuisesti

Tupakoitsijan oikeudet jyräävät kaikki muut oikeudet. Minuakin nämä ketjupolttaja addiktit vain kehottivat muuttamaan muualle kun muuttivat alakerran naapuriksi. Terveystarkastaja piti haittaa vähäisenä ja jäin ongelman kanssa yksin. Migreeni ja hengitystieinfektiot antibioottikuureineen ovat vaivanneet siitä lähtien. Öisten tupakkasessioiden jälkeen aamuisin pää monesti kipeä - työntekokin kärsii. Ja tämä vain siksi että tupakointi on laillista ja siitä oikeudesta pidetään kiinni vaikka oma ja naapurien terveys kärsii. Olen seurannut näitä keskustelupalstoja ja tullut siihen käsitykseen että tupakoitsijoiden mielipide asiasta kumpuaa jostain primitiiviseltä tasolta. Himo tupakkaan on niin kova että puhuminen kielloista saa aikaan hysterian ja pelon oman addiktion ja sivullisille aiheutetun kärsimyksen myöntämisestä. Asiallisiin pyyntöihin suhtaudutaan puhaltamalla savut pyytäjän naamaan niin kauan kuin tupakointi vain on sallittua. Näin on käynyt Helsingissä. Ainut keino on siis kieltää lailla tupakointi asunnoissa jos mielitään saada kaikki sivulliset tasavertaisesti hengittämään tupakansavutonta ilmaa. Lienee eduskunnassa ja muissa päättävissä elimissä majailevien tupakoitsijoiden määrästä kiinni milloin tällainen laki saadaan voimaan.

UUSI TUPAKANVASTUSTAJA

On tämä järkyttävää että kyseinen aktiviteetti vielä sallitaan. On taas ollut hellejakso ja kämppä on kuin sauna. Yritän nyt tuulettaa ilmojen viilettyä, mutta se ei tunnu onnistuvan kuin öisin. Raikas sadepäivän tuulenvire vaihtui alakerran tupakoitsijan syöpäkääryleen tuoksuun. Täällä sitä nyt istutaan hiessä tupakanhajuisessa asunnossa.

Kypsynyt mies

Talomme järjestyssäännössä lukee: Parvekkeella tupakointi on kielletty. Silti alimman kerroksen parvekkeella tupakoidaan. Savu nousee ylös ja tunkeutuu yläkerran asuntoihin, vaikka ikkunat ja parvekkeen ovi olisi kiinni. Yläkerrassa asuvalla perheellä on astma (3/4 ja allergiaa kaikilla neljällä.

Päätä särkee ja silmät vuotavat nytkin

Todella uskomatonta, että tupakointi parvekkeilla, ja joissain tapauksissa jopa asunnoissa sallitaan vielä nykyaikana. Syyksi sanotaan, ettei voida puuttua tupakoitsijoiden oikeuksiin. Entä oikeus asua ilman tupakan hajua omassa kodissaan? Ravintoloissakin saa nykyään syödä ilman tupakan käryä, mutta omassa kodissaan ei.
Kuuma kesä ei ei todellakaan ole mitään herkkua tupakoitsijan naapurina. Tuulettaminen ei onnistu, sillä saa vain asuntonsa täyteen käryä. Ilmastointi vetää ilman ulkoa ja tulos on sama.
Mutta mitään ei voi tehdä, sanomista naapuri vain innostuu käryttämään lisää.
Savuttomia kerrostaloja tarvitaan nopeasti!

hajustettu

Tupakointi ehdottomasti kiellettävä lailla; parvekkeilla ja sisätiloissa. Itse vaihdoin sänkyyn petivaatteet ja ajattelin parvekkeellani pyykkitelineen päällä pikaisesti tuulettaa täkin ja pari tyynyä. Ja mitä vielä! yläkerran naapuri alkoi tupakka huulessa parvekkeelta huutamaan ja kieltämään petivaatteiden tuuletuksen omalla parvekkeella! Eli en voi petivaatteitani lakananvaihdon yhteydessä nopeasti tuulettaa raikkaassa ulkoilmassa, koska se haittaa yläkerran parvekkeella tupakoivaa naapuria. Uskomatonta!

Röyhkeää

Talomme järjestyssäännöissämainitaan tupakoinnista: Parvekkeilla tupkointia on pyrittävä välttämään sen asukkaille tuomien hajuhaittojen vuoksi.
Uusi isännöitsijämme ei ole tainnut sääntöjäluka, koska kehotti meitä pyytämään lääkäriltä todistuksen tupakan tuottamasta terveyshaitasta, kun kerroin alakerran tupakoinnista parvekkeella. Meitäsiis 4 allergistaja 3 astamaatikkoa. Hieman jäljempänä luin Astma - ja allergialehdestä uudesta tutkimuksesta,jonka mukaan tupakansavu, kaikki savut -aiheuttavat astmaa ja vaikeuttavat astmaa sairastavien elämää. Lääkärinlausuntopyyntöä ihmettelin. Miksi minun ja perheeni on annettava terveystietojani eteenpäin vailla tietoa missä niitä käsitellään saadakseni terveellisen asuinympäristön+ eikö se ole taloyhtiön asia tutkia , miten savu haittaa asumista ja miten taloyhtiösenvoi estää. Savuhan on ongelma,enkä minä ja perheeni.
yrjönkulma,mli

savuton