Peli poikki

- Pidä lattialuukku kiinni ja lykkää sille harppu kainaloon, totesi kirjailija Hannu Salama Jumalan kertovan porttivahti-Pietarille tulevassa taivaanportin sisäänkirjautumisvaiheessaan.

Sen verran sympaattisen näköiseltä ukkeli näytti Ylen uutisissa, että eiköhän toivota Hannulle aikanaan harppua kainaloon. Salama tuomittiin tasan 50 vuotta sitten jumalanpilkasta kolmeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen Juhannustanssit-teoksensa nostattaman kohun saattelemana.

Juttu kuulostaa nykyään lähinnä hupsulta kaskulta, mutta on ollut joskus elettyä todellisuutta. Onneksi yhteiskunta on kehittynyt noista ajoista rutkasti. Tänään mielipiteenilmaisun ja sen vapauden haasteet ovat täysin toiset. Vuosikymmenien jälkeen Suomessa on tehty vakavaa poliittista väkivaltaa ja mitä todennäköisimmin tällä väkivallalla aiheutettu ihmisen kuolema. Edellisen kerran poliittiseen väkivaltaan Suomessa on kuollut uhri vuosia ennen Hannu Salaman syntymää. Teko muistuttaa meitä poliittisen historian synkästä jaksosta ennen toista maailmansotaa.

Sotien jälkeen sekä YK:n että Euroopan ihmisoikeusjärjestelmä alkoi kehittyä. Nykyisin ihmisoikeussopimukset tulkintakäytäntöineen turvaavat osana kansallista lainsäädäntöä kattavat poliittiset vapausoikeudet kaikille. Salaman tapauksestakin ollaan tultu sananvapauden kanssa eteenpäin. Silti tänään keskustelemme siitä, voidaanko poliittista väkivaltaa tekevä, rasistinen uusnatsijärjestö kieltää.

Vapauksia ei saa käyttää väärin ja yksikään ihmisoikeussopimus tai sellaisen tulkinta ei salli tai oikeuta poliittista väkivaltaa. Muun muassa Euroopan ihmisoikeussopimuksen tulkintakäytännössä on johdonmukaisesti katsottu, että vihapuhe tai muutoin kansanryhmää vastaan kiihottavat viestit eivät nauti sananvapauden suojaa, vaan niissä on kyse sananvapauden väärinkäytöstä. Muutkaan Suomea velvoittavat ihmisoikeussopimukset eivät aseta rajoituksia esimerkiksi vastarintaliikkeen tai sen kaltaisen järjestön kieltämiselle. Kuten moni oikeusoppinut on jo ehtinyt todeta; sopimukset paremminkin edellyttävät tällaisten vihanatsijärjestöjen kieltämistä.

Yksiselitteinen vastaus on, että ihmisoikeussopimuksissa turvattujen vapausoikeuksien turvaaminen käytännössä edellyttää tällaisen väkivaltaisen ja toisten yksilöiden ja ryhmien perustavanlaatuisia oikeuksia toiminnallaan vaarantavan ryhmän kieltämistä. Nyt on vain selvitettävä miten tämä saadaan käytännössä lainsäädäntöteknisesti tehokkaasti ja vaikuttavasti tehtyä.

Lauri Kattelus

Lauri Kattelus on Turun kaupunginvaltuutettu (kok.) ja kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja. Tämän lisäksi hän toimii Kokoomuksen Turun valtuustoryhmän puheenjohtajana.
Palkkatyökseen hän toimii Kokoomuksen eduskuntaryhmän poliittisena sihteeri.