Muokkaa

Merikulttuuria näyttelyssä

Merellistä elämää Houtskarissa.

tuntematon

Tämän viikon perjantaina ja lauantaina Turussa Manillan köysisalissa pääsee tutustumaan Houtskarin merelliseen elämään vanhojen valokuvien kautta. Näyttelyn ”Elämää Houtskarissa ennen vanhaan” tuovat esiin yhteistyössä Varsinais-Suomen Viro-keskus ry, TSL Turku ja Houtskarin paikallisarkisto.

Näyttely keskittyy houtskarilaisten perinteisiin töihin ja työtapoihin. Koska kulkuyhteydet 1900-luvun alkupuoliskolla olivat heikot, elettiin suureksi osaksi omavaraistaloudessa. Meren antimet olivat tärkeitä. Kuvat näyttävät mm. talkoolaisia selvittämässä silakkaverkkoja ja nuotan osien yhdistämistä. Hylkeenpyynti ja merilintujen metsästys toivat tärkeät lisänsä saaristolaisten ruokapöytään. Näyttely kertoo myös maanviljelyksestä ja rehun hankinnasta, jotta karja voisi hyvin myös talvella ja talonväki saisi voita leivälle. Heinät korjattiin tarkkaan. Lepistä ja pihlajista tehtiin lehdeksiä. Saarilta rehut kuljetettiin kesäaikaan veneellä kotirantaan ja eläimet vietiin veneellä laiduntamaan saarille.

Kun kulkuyhteydet paranivat, monet erikoistuivat avomaakurkkujen ja perunoiden viljelemiseen ja nykyään kasvihuoneviljelijän tuotteet viedään autolla mantereelle.

Houtskarin paikallisarkisto perustettiin 1995. Toiminta aloitettiin skannaamalla vanhoja valokuvia vapaaehtoisvoimin. Kuvat ovat muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta 1900-luvulta. Kuvia on käytetty julkaisuihin ja paikalliseen näyttelyyn. Tämä, ensimmäinen laajempi näyttely tehtiin Turunmaan alueen ja Viron rannikon ruotsalaisalueiden Aiboland-Åboland -yhteistyöprojektissa.

Näyttely on esillä Manillan köysisalissa pe 21.10. klo 14 – 18 ja la 22.10. klo 11-17. Tervetuloa poikkeamaan vaikka silakkamarkkinareissulla! Vapaa pääsy. (Osoite: Itäinen rantakatu 64, Köysisali löytyy Manillan sisäpihalta)

Näyttelyn tekstit ovat ruotsiksi, viroksi ja suomeksi. Tiesitkö, että Virossa vietetään parhaillaan merikulttuurin vuotta? Tuodaan siis esiin merellistä kulttuuria molemmin puolin lahtea!

Tervetuloa!

Järjestävät: Varsinais-Suomen Viro-keskus Ry , TSL Turku ja Houtskarin paikallisarkisto

Varsinais-Suomen Viro-keskus

Varsinais-Suomen Viro-keskus ry on kaikille avoin kansalaisjärjestö, jonka tarkoituksena on edistää Suomen ja Viron yhteyksiä niin yksilöiden kuin yhteisöjenkin välillä. Turun Vanhalla Suurtorilla sijaitseva yhdistyksen toimisto palvelee myös Viron kunniakonsulaattina. 

 
Lisätietoja: www.viro-keskus.fi