Haluatko taas miljonääriksi?

Jälleen on tarjolla herkkua yllin kyllin. Osallistavaksi sosiaaliturvaksi kutsutussa järjestelmässä jokaisen työttömän pitää osoittaa ansaitsevansa vaatimattoman sosiaaliturvansa, olevansa worth it. Hallituksen kärkihankeluettelossa osallistumistuloksi ristityssä sosiaaliturvassa olet turvassa vain, jos kykenet osoittamaan aktiivisuutesi, olemaan worth it.

Työtön on hallituksen mukaan aktiivinen, kun hän menee jonnekin ja osallistuu toimintaan, tekee vapaaehtoistyötä vaikkapa yhdistyksessä. Käy kerhossa leikittämässä lapsia, mutta omien leikittämistä pitää varoa. Se kun ei ole todiste aktiivisuudesta. Niinpä heti aamusta vaihdamme lastenvaihtopörssissä omat lapsemme vieraiden lapsiin ja hip hei, näin maailma pelastuu.

Entä oman sairaan puolison hoitaminen? Ei käy aktiivisuuden osoituksesta. Parinvaihtoviikoilla naapurin sedän tai tädin taluttaminen sopii. Naapurinsedän tai tädin kanssa voisi vaikka kävellä päiväkahville, kunhan varoo, ettei oma puoliso seuraa mukana. Oman puolison kanssa teatteriin rientämistä ei varmasti hyväksytä, mutta mitä jos käyttää naapurintätiä teatterissa, onko se osoitus aktiivisuudesta?

Entäs nuo iltavuorot, jos aktiivisuuden osoituksena tarjoaa naapurintädille teatterin päätyttyä lasillisen drinkkibaarissa? Kuinkas se suu sitten pannaan? Saako siitä sitten aktiivisuuslisän?

Vaan hei, älkäämme olko niuhoja, antakaamme henkilöstöfirmoille uusi mahdollisuus.  Työttömien määräaikaishaastattelut pääsivät lipeämään katteista, mutta onneksi hallituksella on kärkihankkeensa. Henkilöstöfirmat tulevat mittaamaan työttömän aktiivisuutta ottamalla käyttöön esim. aktiivisuusmittarit ja askellaskurit tai uusinta teknologiaa edustavat mikrosirulla varustetut älypannat. Varmuuden maksimoimiseksi voisi työllistää kerrostalokyttääjät agenteiksi, apunaan ilmiantopuhelimet ja käytössään palkkionmetsästäjämetodit.

Naapuritkin voisi aktivoida kyttäämään toisiaan. Onko naapurin Penakin jo aktivoitunut?
Toiminnan on oltava tehokasta, sillä jokainen havaittu passiivinen työtön on uuden miljoonaomaisuuden alku.

Joe Majanen

Kirjoittaja on puolueisiin ja uskontokuntiin sitoutumaton järjestöjohtaja Turun Seudun TST ry:stä. Olen normaalin väestön äänitorvi, joka pitää myös näkymättömien vähempiosaisten turkulaisten puolta. Työpäivät kuluvat satojen ihmisten parissa. Työpäivien päätteeksi käyn keräämässä voimia Ruskolla, jossa asustamme 5-henkisen perheeni kanssa.