Kiusaaminen alkaa jo päiväkodissa

Koulukiusaamisesta on puhuttu vuosia ja siihen on yritetty monin keinoin puuttua. Esimerkiksi Turun yliopiston kehittämästä KiVA koulu -toimenpideohjelmasta on saatu hyviä tuloksia.

OAJ:n ja Lännen Median kyselyn tulokset (15.1.2017) paljastavat, että tekemistä on silti vielä paljon. Opettajista lähes 70 prosenttia kaipaa lisää kurinpitokeinoja. Erityisoppilaiden integrointi saa voimakasta kritiikkiä. Kiusaaminen somessa on lisääntynyt.

Kyselyn yllättävin tulos on, että eniten kiusaamista tapahtuu varhaiskasvatuksen puolella. Varhaiskasvatuksessa kiusaamista esiintyy jopa kolme kertaa enemmän kuin alakoulussa ja kuusi kertaa enemmän kuin yläkoulussa.

Tulosta voi selittää sillä, että alle kouluikäiset vasta opettelevat tunteiden hallintaa. Toisaalta juuri päiväkodissa lapsille pitäisi opettaa vuorovaikutustaitoja.

Hoitajat ja opettajat varmasti puuttuvatkin kiusaamiseen, jos vain kykenevät. Arki päiväkodissa voi kuitenkin olla yhtä kaaosta. Kun Helsingin Sanomat kokosi kokemuksia päiväkodista, kritiikkiä tuli tulvimalla. Yli 500 vastaajasta kriittisimmin kirjoittivat varhaiskasvatuksen ammattilaiset. He kertoivat uupumuksesta ja riittämättömyyden tunteesta.

"Kun olen kolme tuntia yksin 20 lapsen kanssa, kaikki energia menee siihen, että saan lapset pysymään hengissä. Olemaan satuttamatta kaveria", lastentarhanopettaja kuvailee Helsingin Sanomien kyselyssä (5.1.2017).

"Suuret ryhmäkoot tekevät levottomista lapsista vielä levottomampia, mikä heijastuu koko ryhmään", toinen opettaja toteaa.

Kahden eri kyselyn tulos ei voi olla sattumaa. Ne kielivät siitä, että monessa päiväkodissa on yksinkertaisesti liian vähän aikuisia.

Teija Uitto

teija.uitto@media.fi

Päätoimittaja Uitto

Turkulaisen päätoimittaja Teija Uitto pohdiskelee ajankohtaisia asioita, isoja ja pieniä, ikäviä ja iloisia.