Onko äänestämisellä merkitystä?

Suomalainen edustuksellinen ja demokraattinen järjestelmä toimii niin, että vaaleilla valitut edustajat tekevät päätöksiä kaikkien yhteiseksi hyväksi. Siksi moni on huolissaan äänestysaktiivisuudesta – tarpeeksi monen ääni ei kuulu, kun valitsemme päätöksentekijöitä.

Näiden kuntavaalien äänestysprosentti nousi hieman edellisistä, mutta silti yli 40 prosenttia äänestysikäisistä jäi vaalipäivänä kotiin.

Tilastotiedon mukaan äänestämättömyys on yleisempää työttömien, vähemmän koulutettujen sekä nuorten keskuudessa. Tämä on siinä mielessä ristiriitaista, että usein nämä ryhmät hyötyisivät äänestämisestä kaikista eniten. Heikossa asemassa olevat tarvitsevat eniten yhteiskunnan turvaverkkoja ja nyt tehdyt päätökset vaikuttavat nuorten elämään pitkälle tulevaisuuteen.

On syytä antaa arvostus jokaiselle ehdolle lähteneelle demokratian soturille. He laittavat itsensä likoon yhteisen hyvän puolesta. On myös annettava arvostus jokaiselle äänestäjälle, joka osallistuu yhteisten päättäjiemme valintaan. Mutta myös äänestämättömyys on valinta ja kannanotto. Syyllistäminen ei ole ratkaisu.

Syitä äänestämättömyydelle on monia. Jotkut kokevat, että on tehokkaampia tapoja vaikuttaa parempaan maailmaan. Jotkut ovat pettyneitä siihen, ettei yhteiskunta ole pystynyt auttamaan hädän hetkellä.

Jakolinja äänestävien ja kotiin jäävien välillä ei selvästikään ole yksiselitteinen. Useille äänestämättömyys on kuitenkin kannanotto siitä, etteivät he koe äänestämistä merkitykselliseksi.

Emme saa antaa eri ihmisryhmien liukua yhä kauemmaksi toisistaan."

On liian helppo tyytyä hokemaan: ”Jos et äänestä, et voi vaikuttaa.” Silloin suljemme korvat ja sivuutamme äänestämättömyyden perimmäiset syyt.

Ensimmäinen askel onkin poliittisilla päätöksillä puuttua eriarvoistumiskehitykseen. Emme saa antaa eri ihmisryhmien liukua yhä kauemmaksi toisistaan.

Kyseessä on päättäjien ensisijainen tehtävä: pitää kaikki mukana. Uskon, että se on myös paras lääke äänestysprosentin nostamiseksi.

Tämä on kaikkien puolueiden ja päättäjien käsissä – tehdä päätöksiä, joilla on merkitystä.

Kommentit (14)

Kommentit

Demareita äänestävät ne, jotka haluavat säilyttää saavuttamansa edut. Heitä on Suomessa aika paljon. Demareita eivät äänestä ne, joilla ei ole saavutettuja etuja. Heitäkin on aika paljon. Jälkimmäisen porukan äänestämättömyys sataa demarien laariin, joten siitä ei kannata huolestua. Sama tilanne on monella muullakin puolueella, varsinkin Keskustalla. Perussuomalaisetkin haluavat vain säilyttää edut kantasuomalaisilla. Kaikki puolueet ovat nykyisin konservatiivisia. Opiskeleva nuorisokin marssii etujensa puolesta, joten maa makaa samalla tavalla jatkossakin.

suomensuomalainen

Vantaan demarit jatkavat taas katteettoman lupausten ryhmyrin pihdeissä..
Vantaan demarit jatkavat Kj Nenosen huoneen kautta päätöksen tekemistä..
Muistamme myyrinkodin fyssarin casen , Jonka demari ryhmyri lupasi selvittää..
Mutta se tyssäsi KJ huoneeseen.. Vantaan malliin Demarit rikos joka jätettiin tutkimatta.

Vantaan tauti demareissa

Se on siitä kiinni miten te äänestätte. Kokoomus, Keskusta, SDP, Vasemmisto, Perussuomalaiset, Vihreät, KD, RKP sopivat keskenään asioista. JA pitää muistaa, että SDP ja SAK on saanut rahoitusta CIA, silloin kun oli kommunismin vaara.

ma_vaan

Antti kysyy, onko äänestämisellä merkitystä. Pirun hyvä kysymys, koska vastaus on kyllä ja ei ja Antti on itse ollut sotkemassa parhaansa mukaan asioita. Antti itse sai hienosti ääniä kuntavaaleissa, mutta suurin osa niistä tuli varmasti näkyvyydesta valtakunnan politiikassa ja hallituksen asianhoitamisen kritisoinnista, eikä siitä että Vantaan asiat olisivat olleet jollakin tavalla kunnossa.

Ja toisekseen, kun esimerkiksi jokainen puolue ryhtyi Vantaalla puolustamaan edellytyksiä terveisiin kouluihin - riippumatta siitä, mitä puolueet olivat tehneet tähän asti, niin näin saatiin hävitettyä paikallispolitiikka kunnallisvaaleista. Joten ainakin osaa äänestäjistä tuli huijattua ainakin jossakin määrin.

Ainoa mahdollisuus olisi poistaa valtakunnalliset puolueet paikallisten asioiden hoitamisesta. Ei tästä muuten mitään tule.

Ville Hurmalainen

Antti viisastelee vaikka itse oli tuhoamassa demokratiaa omilla puhelistoillaan. Äänivalta pois niiltä joita Antin himmeät ajatukset eivät tyydytä ja puhujapönttöön ne demariveljet, jotka ovat valmiita viemään suomen ikuiseen kurjuuteen ja velkakierteeseen. Ei ihme että moni jättää äänestämättä.

VS1919

Antti Lindtman

Kirjoittaja on kansanedustaja, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.