Roskapussiuutisia

Olen vieläkin pahoillani Orikedolla toimineen jätteenpolttolaitoksen sulkemisesta ennen korvaavan ratkaisun valmistumista. Toimintakuntoisen ja päästönormit täyttäneen laitoksen piippu kaadettiin ennen kuin uuden jätevoimalan rakennustöitä ehdittiin edes aloittaa.

Lounaisen Suomen uusi laitos päätettiin kilpailutuksen jälkeen sijoittaa Salon Korvenmäkeen, joka sekin harmitti, kun Turussa olisi ollut valmis kaukolämpöverkko. Salossakaan ei päästy piirustuksia pidemmälle, sillä hanke tyssäsi alkuunsa. Paikallinen jätealan yrittäjä onnistui vakuuttamaan markkinaoikeuden ja kiistaa käytiin reilut kaksi vuotta, kunnes Korkein hallinto-oikeus (KHO) vihelsi pelin poikki ja kumosi päätöksen. Surullisinta oikeuskäsittelyssä oli, ettei itse asiaan otettu kantaa vaan päätös perustui siihen, että markkinaoikeus oli ottanut ratkaistavakseen myöhässä tulleen valituksen.

Kyseenalaisia jarrutuksia on jätehuollossa riittänyt lähes joka kysymyksessä. Yhdyskuntajätteen hyödyntämistä pitäisi mieluummin kehittää yhdessä kuin repiä palasiksi. Ihmiset ovat kiinnostuneita jätteiden kierrätyksestä ja muista ympäristön hyväksi tehtävistä konkreettisista asioista. Kun aihetta käsitellään opetuksessa päiväkodin lapsiryhmistä alkaen, on surullista, että samaan aikaan aikuiset kiistelevät oikeista tavoista sen toteuttamisessa. Kallis ja ympäristön kannalta kestämätön jäteralli Ruotsiin, Viroon ja maamme muihin voimaloihin on aika saada päätökseen.

Kevään puheenaiheeksi ekopisteiden kulmilla ennustan asuinkiinteistöille lankeavaa jätehuollon perusmaksua. Jätehuoltolautakunnan päätös mahdollistaa asukkaille monet tutut ja hyödylliset jätehuollon palvelut, joihin kunnat eivät lain mukaan saa käyttää verovaroja. Käytäntö on ollut voimassa Salon seudulla ja tuli meillä ajankohtaiseksi kuntien omistamien Turun Seudun Jätehuollon ja Rouskiksen yhdistyttyä.

Perusmaksusta en murise, vaikken sen suuri kannattaja ollutkaan. Sen myötä polttokelpoisen jätteen käsittelymaksu aleni vuodenvaihteessa 17 prosenttia. Nyt on pientaloväen aika tarkistaa roska-astioidensa tyhjennyshinnat ja vahtia, että alennus todella siirtyy laskuihin.

Suutarin lapsen kehnot kengät tulevat mieleen katsellessani omaa jätelaskuani. Omakotitalon roskiksen tyhjennyksestä maksoin viimevuonna 8,80 euroa kerralta ja tämän vuoden alennettu taksa näyttää olevan 8,40 euroa. Palvelu on kyllä ollut erinomaista, mutta Turussa noudatettava sopimusperusteinen järjestelmä on selvästi kalliimpi kuin naapurissa kunnan järjestämä. Vanhat asiakkaat maksavat meillä eniten ja näennäisestä valinnanvapaudesta pulitetaan eriarvoisia summia jopa saman katuosuuden varrella. Raisiossa jätehuolto on keskitetysti kilpailutettu ja omaani vastaava astia tyhjenisi siellä kuudella eurolla.

Toivottavasti päättäjät uskaltavat rohkeasti tarkastella tätä taloudellistakin tosiseikkaa kuljetusmallipäätöksiä tehdessään. Seuraavaksi mahdollisuus on Turun kaupunginvaltuustossa. Keskitetyn kilpailutuksen suuntaan ohjaa eri hallinto-oikeuksien tulkinnat jätelain kuljetuspykälistä ja mielestäni myös erinomaisen hyvät kokemukset Fölistä.

Petri Uggeldahl

Kirjoittaja on Kastussa asuva turkulainen ympäristötarkastaja.

Petri Uggeldahl

 

 

Kastussa asuva ympäristötarkastaja havainnoi tällä palstalla isoja ja pieniä asioita turkulaisesta elämänmenosta. Joskus pyytämättä vähän kauempaakin.

Vapaa-ajallaan kirjoittaja tutkii mielellään lähiseudun kulttuuritarjontaa ja hakeutuu matkoillaan yleensä aina ensimmäiseksi teatteriin. Toki vanha harrastajanäyttelijä pitää kovasti myös saunan löylyistä ja erityisesti itämaisista kylpylöistä. Matkailu avartaa!

Usko turkulaiseen jääkiekkoon on edelleen tallella, mutta isän perintönä kiinnostus myös jalkapallokenttiä kohtaan on viimeaikoina lisääntynyt. Seuroista TPS, TuTo ja Inter kuuluvat sympattavien tiimien joukkoon ja koripallokin kolahti yhdellä käynnillä Biisonien kotiluolassa.

Ugge on hyvän ruuan ystävä ja ikuinen laihduttaja, joka pidempien lomien aikaan suuntaa mökilleen Viron Saarenmaalle.