Rakastuneelta kokilta suolaisia silakoita

Isokenkäisetkään eivät aina saa sellaista ruokaa kuin haluavat. Entinen EU:n oikeusasiamies Jacob Söderman (sd.) kertoo Facebookissa menneensä ulkomaalaisen ystävänsä kanssa syömään hienoon ravintolaan, joka on tunnettu hyvin paistetuista silakoista.

”Silakat tulivat, mutta totesimme ne aivan liian suolaisiksi. Ystäväni pyysi tarjoilijaa luokseen ja valitti toivoen meille vähemmän suolaisia annoksia.”

Södermania hieman nolotti, kun hän ei ollut tottunut tuollaisia valituksia tekemään. Kun nuori tarjoilija tuli takaisin, hän sanoi leikkisästi:

”Ilmeisesti kokki on rakastunut, kun silakat olivat niin suolaisia.”

Nuori nainen hieman punastui ja sanoi, että ”totta se on, tiedän, hän on rakastunut … minuun”.

Hetken Söderman ja hänen ystävänsä olivat hämmentyneitä. Sitten he toivottivat tarjoilijalle paljon onnea.

Kansanedustajien piirissä herätti kauhua, kun Koivisto lähti kohti kotia raitiovaunulla."

Eduskunta vietti alkuviikosta hiljaisen hetken presidentti Mauno Koiviston kuoleman johdosta. Puhemies Maria Lohelan muistopuhetta lehdistölehterillä kuunteli Koiviston vanha ystävä, eduskunnan etinen pääsihteeri Seppo Tiitinen.

Suojelupoliisin päällikkönä Tiitinen raportoi Koivistolle usein turvallisuustilanteesta. Päinvastoin kuin Urho Kekkonen, Koivisto otti Tiitisen mukaan valtiovierailuille.

Vastapalveluksena Tiitinen kutsui presidentin tehtävät jättäneen Koiviston lounaalle eduskuntaan ja kertoi poliittisen tilanteen.

Kansanedustajien piirissä herätti kauhua, kun Koivisto lähti kohti kotia raitiovaunulla.

Maataloustuottajien MTK:n puheenjohtajille on jäänyt hyvät muistot Koivistosta.

Esa Härmälä kertoo Maaseudun Tulevaisuudessa siitä, kun juuri vallasta luopunut Koivisto istui hänen viereensä bussiin Kokkolan Chydenius seminaarista palattaessa.

Koivisto kertoi, että Veikko Ihamuotila oli kutsunut hänet Tellervon kanssa joka kesä MTK:n kartanoon Kettulaan. Paluumatkalla Koivisto ja Anna-Liisa Ihamuotila istuivat auton takapenkillä. Ihamuotila ja Tellervo Koivisto taas olivat toisessa autossa.

”Koivisto ja Anna-Liisa Ihamuotila olivat molemmat kirkkokuorolaisia. Heillä oli aina sellainen kilpailu, että piti laulaa jostain virrestä ensimmäinen säkeistö. Kun yksi oli laulellut, toisen piti ottaa toinen virsi. Koivisto sanoi, että joka kerta oltiin Helsingissä ennen kuin virret loppuivat.”

”Kyl ne vaan niin pal siunattuja reissuja oliva,” Härmälä muistelee Koiviston sanoneen.

Eduskunnan kevätistuntokausi uhkaa tänä keväänä venyä tavanomaista pitemmäksi. Voi olla, että lomalaitumet siintävät vasta viikko juhannuksen jälkeen. Sosiaalivaliokunta istunee senkin jälkeen sote-uudistuksen parissa.

Loma loppuu 5. syyskuuta. Sen jälkeen, loka-marraskuussa, valtiopäiväedustajat saavat kutsua omia kannattajiaan tutustumaan uusittuun taloon.

Viime viikon palstalla oli virhe. Pertti Hakanen (kesk.) ja Ilmari Nurminen (sd.) olivat viime syksynä poissa 14 kertaa työ- ja tasa-arvovaliokunnan kokouksista. Kysymys ei siis ollut ympäristövaliokunnasta.

Mustien autojen matkassa

Kari Valtonen pohtii politiikan ilmiöitä.
Tervetuloa mustien autojen matkaan!