Maahanmuutto ja kansantalous

Suomen Perusta -ajatuspaja on julkaissut Turun yliopiston taloustieteen emeritusprofessori Matti Virenin kirjoittaman raportin maahanmuutosta Suomen talouden näkökulmasta.

 

Liian usein kuulee virheellisesti väitettävän, että väestön ikääntyessä ja eläkeläisten määrän kasvaessa tarvitsemme massamaahanmuuttoa paikkaamaan työvoimapulaa (ja korjaamaan huoltosuhteen). Virenin raportti perustelee kattavasti, miksi tämä ei pidä paikkaansa.

 

Raportin lukeminen pistää mietteliääksi. Kansantalous ei ole helppo aihe, mutta jokaisen vähänkään talouden rattaista tajuavan luulisi havahtuneen nykyisenlaisen ei-työperäisen massamaahanmuuton perustavanlaatuisiin ongelmiin.

 

Viren kirjoittaa raportissa osuvasti: "Työvoiman supistuminen vaikuttaa alentavasti tuotannon tasoon, mutta yleensä kai ajatellaan, että olennainen asia on henkeä kohden laskettu tuotanto, eli elintaso, eikä tuotannon kokonaismäärä."

 

Jotta maahanmuutto siis korjaisi julkistalouden alijäämää, pitäisi Suomeen tulevien maahanmuuttajien kasvattaa asukasta kohden laskettua bruttokansantuotetta. Näin ei nykyisen ei-työperäisen maahanmuuton kanssa käy.

 

Jo entuudestaan tiedetään mm. tutkija Samuli Salmisen kertomana, että esimerkiksi Somaliasta ja Irakista saapuneiden maahanmuuttajien työllisyysaste on 20 vuoden Suomessa asumisen jälkeenkin vain alle 40 prosenttia.

 

Ylipäänsä työikäisten maahanmuuttajien suuri määrä lisää tietysti työvoiman tarjontaa, mutta seurauksena tästä on palkkojen keskimääräinen laskeminen. Kuinka moni tahtoo oikeasti Suomeen valtavat pätkä- ja halpatyömarkkinat? Entä sosiaaliturvan heikennyksiä ja leipäjonojen kasvua?

 

Viren argumentoi huolellisesti, että jos palkat eivät työvoiman tarjonnan noustessa laskisi, niin työllisyys tai pääoman tuottoaste eivät kasva ja ainoana kasvuseurauksena on työttömyyden kasvu.

 

Massamaahanmuutto on siis toki kannattavaa niille yksityisen sektorin tahoille, joilla on pulaa halpatyövoimasta. Joidenkin yritysten kannattavuus paranee, kun tuotanto kasvaa vähäisillä investoinneilla, mutta tulonsiirrot yhteiskunnalta maahanmuuttajille jäävät veronmaksajien kärsittäväksi.

 

Me voisimme edes yrittää pitää huolta maahanmuuton laadusta selkeästi valikoinnilla (kuten Australia) siten että sallisimme vain Suomea hyödyttävää maahanmuuttoa, mutta Suomessa koko aihe on tabu.

 

Suosittelen lukemaan koko raportin:

http://www.suomenperusta.fi/julkaisut/

Ville Tavio

Ville Tavio on turkulainen lakitoimistoyrittäjä, perussuomalaisten kaupunginvaltuuston ryhmän puheenjohtaja ja maakuntavaltuutettu. Sinivalkoinen konservatiivi, joka uskoo hyvinvoinnin syntyvän kansakunnan yhtenäisyydestä.