Perustuslaki ja sen selitykset

Sata tuhatta suomalaista joutuu kärvistelemään jonoissa odottamassa hoitoon pääsyä, monet yli puoli vuotta tai pitempäänkin. Vaikeimmassa asemassa ovat silmäsairauksista, sisätaudeista ja keuhkosairauksista kärsivät.

Alueelliset erot ovat valtavia eikä yhdenvertaisuudesta voida puhua. Yritys korjata tämä terveyspalvelujen epätasa-arvo on nyt törmännyt perustuslain tulkintoihin, jälleen kerran. Tästä räikeästä perustuslain ja tasa-arvon rikkomisesta lain tulkitsijat eivät kuitenkaan ole oikeasti huolissaan.

 

On vaikea ymmärtää, miten perustuslakivaliokunta näki julkisen hoitopalvelun yhtiöittämisen suurempana tasa-arvon esteenä kuin nykyisen hoidon epätasa-arvon.

Perusteena on, että syrjäseudulle ei riitä yhtiöitettyjä palveluita. Perustelut ovat tuulesta temmattuja ja perustuslain arvostettu asiantuntija Mikael Hiden totesikin, että vaatimus yhtiöittämisestä ei liity perustuslakiin, vaan on puhtaasti poliittinen.

Sote-palveluiden järjestäminen näyttääkin olevan joillekin sairaanhoitopiireille lupa tuhlata rahaa ja aikaa."

Sote-palveluiden järjestäminen näyttääkin olevan joillekin sairaanhoitopiireille lupa tuhlata rahaa ja aikaa.

Viranomaisten omat tilastot osoittavat, että halvimmat sairaanhoitopiirit tuottavat sote-pavelut 2 200 eurolla ja kalleimmat 5 500 eurolla asukasta kohden. Parannusta siihen ei saada aikaan.

Yhtiöittäminen olisikin paljastanut huonosti organisoidut ja kallista palvelua tarjoavat sairaalat. Siksi on ymmärrettävää, että sairaaloiden johto vastustaa julkisen terveydenhoidon kustannusten avaamista. Samasta syystä myös osa kansanedustajista torjuu sen.

 

Suomalaiset ovat terveempiä kuin koskaan aikaisemmin. Pelko siitä, että eliniän pidentyminen johtaisi sairauksien lisääntymiseen, on osoittautunut liioitteluksi.

Siksi olisi oikeus odottaa, että terveydenhoitojärjestelmä pystyisi paremmin huolehtimaan hoitoa tarvitsevista.

Onneksi peruslakivaliokunnalta ei ole kysytty onko nykyinen Suomen hallitusmuoto ja valtiosääntö perustuslain mukainen ja takaako se tasa-arvon.

Jos sitä olisi kysytty 100 vuotta sitten, itsenäistyminen ja valtion toimintojen käynnistäminen olisi lykkääntynyt monella vuodella.

Kommentit (13)

Kommentit

Vahvasti asenteellinen puheenvuoro. Mutta samalla linjalla jatkaakseni: Poliitikot ovat ajaneet terveydenhuollon nykyiseen tilaan. He pystyvät sen varmuudella sotkemaan myös jatkossa. Elleivät suorastaan tuhoamaan sen.

Pragmaatikko

Kyllä uudistukse.t aikanaan tulee mutta onko paljon parempia kuin nykykäytäntö , nyt lääkäriin pääsy vaikeaa, mutta jollain aikavälillä uudistuksia on hyvä/- syytä saada aikaan jotta rahat paremmin riittä kun väki vanhenee ja hoitoon pääsy varmistuu?Perustuslakivaliokunta ei kuitenkaan hoitoa pysty parantamaan vaikka kaikki uudustukset jatkuvasti torpaa?

Isoisä

Turhaa sakkia siellä terveyskeskuksissa molemmin puolin. Yli puolet potilaista terveitä, yli puolet lääkäreistä noviiseja, koulut kesken, ollaan vaan kokemusta hankkimassa.
Uudistus tarvitaan, mutta auttaako tämä sote terveyskeskustasolle. Sairaanhoitajat ja terveydenhoitajat ovat fakkiutuneita, uuden ymmärtäminen ei enää onnistu kukaan ei ole koskaan vaatinut heiltä mitään. Pitää saada uusia lääkäriasemia, uudet henkilöt, uudet tavat.

Vähäväkisiä

Liikuntavammaisen apuvälineen ja kodinmuutostyöt ovat kumpikin aikaavieviä projekteja. Hakemuksen jättöpäivästä toteutukseen johtanut aika näyttää nyt olevan noin 1 vuosi. Kodista poistuminen ilman avustajaa ei onnistu odotusaikana. SOTEn pelätään huonontavan palveluja, mutta ei ne nytkään ihan primaa ole vai olisko jo nyt valmistaudutte SOTEn tuloon jättämällä hommat odottamaan sitä.

Timahrn

Hallitus ajaa kunnallisen terveydenhuollon alas!
Ulkomaalaiset sijoitusyhtiöt hierovat käsiään kun on varma bisnes, valtiohan maksaa!
Eikä täydy maksaa verojakaan Suomeen!
-Kanta-asukkaat jonottakoot, mamut suoraan hoitoon! Sipilän tahto?

rane58

Totta Suomalaiset on terveempiä kuin koskaan jos ei oteta kummemmin huomioon miljoonaa mielialääkkeitä jatkuvasti syövää, jo miljoonaa tämän helppouden takia nettiterapiassa käyvää ja jo varsinkin joka kolmatta Yleislääkärin vastaanotolla käyvää joiden oireisiin ei Somaattista yhteyttä löydetä... :-) - Venäjän impperiumin Suomen suuriruhtinaskunta, joka haluttiin liittää kokonaan Venäjään ja jonka väliaikainen hallintokaan ei olisi vielä v.1917 sallinut sen itsenäistyvän Bolsevikeilta ilman Leninin henkilökohtaisesti tätä teille tunnustamatta.
Ei tämä nykyinenkään Perustuslakivaliokunta tältä Hallitusmuodolta tosissaan juuri perää vieläkään tasa- arvolle, saati monelle muulle kauniille propagandalle sijaa maahanne. Mutta eipä sitä toisaalta hakennut vähäisimmässäkään määrin tosiaan Väliaikainen hallintonnekaan tasan sata vuotta sitten ilman vielä tämän Perustuslakivaliokunnan olemassa oloakaan.

venäjän trolli

"Tästä räikeästä perustuslain ja tasa-arvon rikkomisesta lain tulkitsijat eivät kuitenkaan ole oikeasti huolissaan."

Ei lakia saa tulkita, vaan sitä pitää noudattaa, ja sen noudattamattomuudesta pitää rangaista. Ai niin, mutta tällainen ajatteluhan on kekkosmaisuudessaan naurettavaa ja vanhanaikaista; mehän elämme demokratiassa, ja lakeja tuleekin tulkita, jotta kansalaisvapautta ei rajoitettaisi.

Mutta palataanpa taas realismiin: Tämä vasemmistolainen mädännäisyys, lakien loputon tulkinta milloin kenenkin eduksi, vanhusten heitteilläpito, sairaiden röyhkeä kohtelu ja puolen maailman sosiaalitoimiston leikkiminen eivät enää poistu ilman tuntuvaa yhteiskunnallista yhteenottoa. Sitä yhteenottoa ei tarvitse järjestää, sillä se on kaiken aikaa muodostumassa, vaikkei sitä demla-lasien läpi näekään. Älkää olko liian tyhmiä, jotka olette ajaneet asiat tähän malliin, vaikka tyhmiä olettekin.

Trimo

Sen enempää perustuslailla, kun muillakaan, ei Suomalaisille ole merkitystä, kun jos joku maassamme valvoisi sitä, että lvoimassaolevia lakeja käytännössä noudatetaan, eihän kansa voisi niin huonosti, mitä se voi. Ei olisi terveyden/ sairaudenhoitovaikeuksia ja vanhuksetkin hoidettaisi saman perusturvalainmukaisesti, kun kaikki muutkin kansalaiset. Lait ovat vain ja ainoastaan koristeela lakikirjojen lehdillä, ei muuta.

isomummo

Voimassa olevia lakeja on noudatettava , kunnat soveltaa käytössä suurimman osan niistä, kuten koulutuksessa ,terveydennhoidossa ja sosiaalitoimessa ym. näin se menee?Viranomaiset valvoo lakien noudattamista.Jos ei niin oikeuslaitos jolla on oma roolinsa!

Isoisä

Voimassa olevia lakeja on noudatettava , kunnat soveltaa käytössä suurimman osan niistä, kuten koulutuksessa ,terveydennhoidossa ja sosiaalitoimessa ym. näin se menee?Viranomaiset valvoo lakien noudattamista.Jos ei niin oikeuslaitos jolla on oma roolinsa!

Isoisä

Johannes Koroma

Kirjoittaja on työtä tekevä eläkeläinen. johannes.koroma@welho.com