Piilota X Palauta

Rakasta naapuriasi!

Kommentoi

Uutisen mukaan moni suomalainen on tyytymätön naapuriinsa. Joka kymmenes haluaisi laittaa naapurinsa kiertoon. Siis vain joka kymmenes. Kansakuntammehan on alkanut oppia elämään rinta rinnan!

 Lähes puolet alle 30-vuotiaista vastaajista ei tiedä naapureistaan mitään. Kuitenkin moni heistä haluaisi olla naapuriensa kanssa enemmän tekemisissä ja osallistua vaikkapa yhteisiin illanviettoihin.

 Tämä on selvä merkki ainakin siitä, että rakennusteollisuutemme on edistynyt merkittävästi asuntojen välisen äänieristyksen kohentamisessa. Itse asiassa muutos kymmenien vuosien takaiseen korttelielämiseen on merkittävä. Ennen kyllä hyvin tiedettiin, mitä naapuri tekee. Tamppaa hienoja mattojaan muiden kiusaksi, levittelee pyykkinsä pihan kuivatustelineelle, koputtelee lämmityspattereita, kun kuudennessa kerroksessa harjoitellaan pianonsoittoa ja mikä pahinta, tuulettaa paistettujen silakoiden käryt rappukäytävään.   

 On hienoa, että haluamme tietää naapuristamme nykyistä enemmän. Jalallista juomalasia käyttämällä kuulee paremmin seinän läpi naapuriin, kuulemma. Liiallinen uteliaisuus on tietysti sopimatonta, mutta parempi se, kuin täydellinen välinpitämättömyys. Jos naapurissa asuvan vanhuksen kotoa ei kuulukaan enää radion ääntä, tai alakerrassa raju riitely ja huuto katkeavat kuin seinään, on naapurillakin vastuunsa. Vanhaan hyvään aikaan talonmiehen vaimo piti pihan mukulat kurissa ja järjestyksessä. Olisi suotavaa edelleenkin ojentaa myös naapurin lapsia, kun siihen on aihetta.

 Meidän perheellemme on siunaantunut oivat naapurit. Yläkerran kuusikymppinen pariskunta pitää kerran viikossa kunnon bileet. Lasien ja pullojen kilinä, korkokenkien kopina, laulu ja naurunremakka kuuluvat iloisesti meille alakertaan. Ei haittaa yhtään, sillä vastavuoroisesti meidänkään ei tarvitse häpeillä välillä sangen kovaäänistä lapsiperheen arkeamme. Täällä Belgiassa on myös omituinen tapa tervehtiä tuntematontakin hissiin astuvaa kanssamatkustajaa. Kohteliaisuuksia tulee viljellä. Sangen tyypillistä on sekin, että naapuri mainitsee joskus lähitulevaisuudessa mahdollisesta illallisesta kotonaan, että olisi mukavaa jos pääsisitte. Vasta vähitellen olen oppinut olemaan kaivamatta kalenteriani taskusta, että sehän on mukavaa, koska tulemme. Kyse on kohteliaisuudesta, ei kutsusta!

 Ei kannata kuulua siihen kymmenen prosentin joukkoon, joka haluaa kierrättää naapurinsa. Todennäköisesti nimittäin naapuri on samaa mieltä.

 

Petri Lahesmaa

Turkulainen kirjoittaja työskentelee EU-lobbarina Brysselissä

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.