Piilota X Palauta

Noloa, jos poika pelaa jääkiekkoa

Paakirjoitukset 1 Kommentoi

Heti kärkeen varoitus, tämä kirjoitus saattaa herättää aggressiivisia tuntemuksia. Mutta senkun huudat: huora, lesbo, lehmä, emakko, ämmä –  sehän kuuluu pelin henkeen. Nyt on nimittäin kyse jääkiekosta.

Jääkiekossa kaikki on sallittua, mitä muualla ei sallittaisi. Eihän kukaan judo-ottelussa hauku tuomaria mieshuoraksi, mutta jääkiekossa sitäkin tapahtuu. Verbaalinen voimankäyttö ei kuitenkaan ole pahinta, vaan se mitä se tapahtuu jäällä. Etenkin jos väkivaltaisuus siirtyy liigakentiltä juniorikaukaloihin.

Kaikissa urheilulajeissa tapahtuu vahinkoja ja kertyy vammoja, mutta jääkiekossa kyse ei ole vain vahingoista. Kiekosta on tullut show-laji, johon kuuluu väkivallan hurmos. Ne, jotka kyseenalaistavat lajin kovenemisen, Jääkiekkoliitto ja SM-liiga leimaa tylysti kukkahatuiksi. Sitä vain ei ajatella, keitä nämä kukkahatut ovat. Yleensä ne nimittäin ovat ihan tavallisia perheenäitejä ja isiä.

Jääkiekko on saanut lajina jo niin väkivaltaisen leiman, että monet vanhemmat haluavat lapsen harrastavan jotain muuta. Joskus suorastaan nolottaa myöntää, että oma poika on pelannut jääkiekkoa. Ympäristö nimittäin helposti leimaa pojan aggressiiviseksi raivopääksi, jolla on kymmeniä aivotärähdyksiä ja jota vanhemmat ovat kasvattaneet huutamalla kentän laidalla: Tapa se.

Meitä kukkahattutätejä potuttaa, että näitten koko kansakunnan ”jääkiekkosankarien” kännisekoilut, huorittelut ja väkivaltasirkukset pilaavat koko lajin imagon. Miten lapsilleen lajia valitsevat vanhemmat saa enää uskomaan, että jääkiekossa urheilulajina ei ole mitään vikaa ja että juniorijoukkueissa on reilu meininki ja valmentajat ovat täyspäisiä tyyppejä?

Teija Uitto

1 kommentti Kommentoi

Kommentit

2.3.2013 13:47

Kuinka monta kertaa olet käynyt jääkiekko-ottelussa tällä kaudella? Harrastitko jääkiekkoa juniorina? Älä usko kaikkea sitä soopaa mitä turhanpäiväiset iltapäivälehdet kirjoittavat, koska se tuskin on koko totuus tapahtumasta. Se on nämä lehdet ja heidän toimittajat jotka tekevät näistä jutuista ihan käsittämättömän suuria.
On todella väärin että yleistät jokaista jääkiekkoilijaa väkivaltaisiksi. Esim, suuren kohun aiheuttanut Markus Nordlund on yksi kiekkokaukaloiden ja koko maan fiksuimmista ja rauhallisimmista ihmisitä, eikä varmasti tarkoittanut vahingoittaa Ville Peltosta. Toki ylilyöntejä on mutta älä yleistä näin paljon. Samalla tavalla kirjailijoista tai lehtien päätoimittajista voidaan yleistää heidän olevan alkoholisteja ja narkkareita, vaikkakin tuskin näin on. Tää kirjotus vie uskottavuuden koko lehdeltä.
Eniten jääkiekkoilijana tässä harmittaa se kun lajista mitään tietämättömät tulee itkemään ja saavat huomiota, itse pelaajien ja lajista paljon tietävien kommentit sen sijaan jätetään huomioimatta.

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.