Piilota X Palauta
Lukijan uutinen

Sepän työssä rauta taipuu tulella ja tahdolla

Kommentoi

Tuli on irti! -näyttelyssä juhlitaan käsityöläisiä ja tulen hyötykäyttöä lauantaina 15.10.2011. Tapahtuma nostaa esille uskomattoman taitavat käsityöläiset, jotka ovat oppineet hyödyntämään tulta työssään eri tavoin.

Käsityöläiset esittäytyvät näyttelytilassa ja kertovat työskentelystään sekä esittelevät tuotteitaan, joiden valmistamisessa tulella on ollut merkittävä osa.

Tapahtuma aloittaa tulevan syyslomaviikon. Viikolla 42 näyttelyssä riittää tekemistä, sillä kesällä suosituksi muodostunut lastenkierros palaa viikon ajaksi ohjelmistoon.

TULI ON SEPÄN TÄRKEIN ELEMENTTI

Tuli on irti! -näyttelytilassa pääsee tapaamaan lauantaina klo 11 alkaen Luostarinmäen käsityöläismuseostakin tuttua keraamikko Hanna Järvenpäätä sekä Taidetakomo Törnroosin taitavia seppiä Sofia ja Ville Törnroosia.

Entisinä aikoina sepän pajaan liitettiin taikauskoisia uskomuksia, sillä muulla keinoin ei osattu selittää sitä, miten joku voi tulen avulla saada raudankin taipumaan tahtoonsa. Sepät ovat perinteiset käyttäneet metallin työstössä taontamenetelmää, jossa metallia työstetään takomalla esimerkiksi vasaralla. Kuumataonnassa metallia kuumennetaan muokattavaksi, eikä se murru takoessa.

- Tuli on sepäntyössä tärkein elementti. Tulen avulla saan raudan monipuolisuuden esiin, kertoo taideseppä Sofia Törnroos.

Näyttelyn Sepän paja -kohteessa pääsee kurkistamaan 1700-luvun puolivälin esiteollisen ajan sepän pajaan, jossa voi nähdä sepän hämärässä pajassaan alasimensa ja ahjonsa äärellä. Teollistumisen myötä sepän työn taitajien määrä väheni, mutta viimeisten vuosikymmenien aikana käsityöläisammattien arvostuksen kasvaessa on perinteisellä tavalla työskentelevien seppien määrä lisääntynyt. Mikä sepän työssä sytyttää?

- Ammatin monipuolisuus, loputon oppiminen, luovuus sekä haastavuus. Omiin ideoihin ja töihin on uskottava ja panostettava niin löytää oman tiensä.

Taidetakomo Törnroosin tuotevalikoimiin kuuluu muun muassa koruja ja sisustusartikkeleita. Töitä tehdään myös tilauksesta.

- Parasta on saada luoda omia kauniita esineitä sekä nähdä asiakkaan tyytyväinen ilme.

LASTEN KIERROKSELLA MIELIKUVITUS SAA FEENIKS-LINNUN SIIVET

Toiminnallisella lastenkierroksella käydään oppaan johdolla jännittävälle aikamatkalle läpi ihmisen ja tulen yhteisen historian. Tutuiksi tulevat niin tulen hyöty- kuin haittapuolet. Mielikuvitus saa siivet, kun kuullaan entisistä hurjista uskomuksista Feeniks-linnusta tulikettuihin ja harjoitellaan palomiehenä toimimista.

Viikonloppuisin järjestettävillä kaikille sopivilla yleisöopastuskierroksilla saa oppaan johdolla kattavan tutustumisen tulen historiaan ja vaikutuksiin, sekä Turun tuhoisaan 1827 vuoden paloon.

Lastenkierros 17.-23.10. klo 13
•alle kouluikäiset ovat tervetulleita vanhempien valvonnassa

Yleisöopastuskierrokset 18.12.2011 asti
•suomeksi: la ja su klo 11.30 ja 14.00
•ruotsiksi: la klo 15.00.

Syksyn suomalaiselle viittomakielelle tulkattujen kierrosten aikataulu
•11.9., 9.10., 13.11., 11.12.
•aina kello 14.

Kierrokset sisältyvät näyttelyn pääsylipun hintaan ja niiden kesto on noin tunti.

Tutustu lisää Tuli on irti! -näyttelyn tapahtumiin ja tarjontaan osoitteessa www.tulionirti.fi

tulinäyttely  

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.