Piilota X Palauta
Lukijan uutinen

Animaatio herättää liekit leikkimään

Kommentoi

Tuli on irti! -näyttely järjestää syksyn viimeisenä oheisohjelmanaan animaatiokurssin, jolla vanhempi ja lapsi pääsevät yhdessä kokeilemaan pala-animaation tekoa taiteilija Suvi Aarnion ohjauksella.

Päivän aikana pyörivät myös yleisöopastuskierrokset, ja iltapäivän avoin työpaja. Päivän ohjelma kuuluu vuoden viimeiseen teemaan, tulen tunnelmaan.

PALA-ANIMAATIOSSA YHDISTYVÄT TUNNELMA JA NOSTALGIA

Kiehtovat eläimet esiintyvät monien eri kulttuurien tuleen liittyvissä tarinoissa ja myyteissä. Muun muassa hännällä kipinöitä iskevä kettu ja siipien suojissa tulta piilotteleva strutsi seikkailevat kurssin aikana syntyvässä animaatiossa.

- Animaatio toteutetaan pala-animaationa. Erivärisistä papereista leikataan kuvioita ja ne yhdistetään tietokoneella eläväksi tarinaksi, kurssin vetäjä Suvi Aarnio kertoo.

Tuli on voimakas ja hypnoottinen elementti. Se on samalla myös leikkisä, ja tulen lieskoista voi usein kuvitella muodostuvan erilaisia hahmoja. Ennen vanhaan tulta tuijoteltiin illan ratoksi, ja Aarnio naurahtaakin, että nykyään tulisijan on korvannut televisio.

- Muinoin laitettiin tulet takkaan, nyt avataan telkkari. Kurssilla tehtävässä animaatiossa yhdistyy sekä liikkuva kuva että tulen tunnelma.

Pala-animaatio on toteutusmuotona hauska ja helppo. Esimerkiksi 1970-luvun suosikkianimaatiot, kuten Hinku ja Vinku toteutettiin samalla tekniikalla, Aarnio kertoo. Vanhemmille kurssi on mukava paluu muistoihin – ja toisaalta mahdollisuus nähdä ja oppia, miten oman nuoruuden animaatiot oli toteutettu.

- Yksinkertainen tekniikka takaa sen, että toteutustapa on myös lapsille sopiva. Paikalla on ohjaajia auttamassa ja opastamassa.

Osallistujat saavat mukaansa muistitikulla oman animaationsa. Valmiit animaatiot ovat myös nähtävillä näyttelyn työpaja Leimahduspisteessä kurssin jälkeen.

Kurssi toteutetaan yhteistyössä Taiteilija naapurina -hankkeen kanssa.

Ilmoittaudu heti!
Ilmoittautumiset ke 23.11. klo 16 mennessä sähköpostilla maria.huokkola(at)turku.fi.

* Animaatiokurssi la 26.11. klo 12-15.
* Kurssille mahtuu 8 lasta ja 8 vanhempaa, osallistujat otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä.
* Kurssi on tarkoitettu kouluikäisille lapsille yhdessä vanhemman kanssa.
* Kurssi materiaaleineen sisältyy näyttelyn pääsylipun hintaan.

Katso päivän yleisöopastuskierrosten aikataulut ja avoimen työpajan ohjelma osoitteessa www.tulionirti.fi

tulinäyttely  

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.