Paikalliset

Kelan talo on Turun kaamein rakennus

Kansaneläkelaitoksen Turun toimipisteen talo valmistui keväällä 1971.

Teemu Nurmi

Kansaneläkelaitoksen Länsi-Suomen aluekeskuksen talo eli tuttavallisemmin Kelan rakennus Eerikinkadun ja Eskelinkadun kulmassa on Turkulaisen lukijoiden mielestä Turun rumin julkinen rakennus. Lehden järjestämän kilpailun osallistujat nostivat Kelan talon ykköseksi niukasti ohi naapurissa sijaitsevan Eskelin parkkitalon. Kolmanneksi eniten ääniä sai Kauppatorin kioskirakennus.

Kelan rakennus valmistui vuoden 1971 helmikuussa. Sen suunnitteli Aarne Ehojoen arkkitehtitoimisto. Ehojoen käsialaa on Turussa myös muun muassa Turun kauppakorkeakoulu, Turun yliopiston rakennukset Fennicum ja Juslenia sekä asuinalueet Iso-Heikkilä, Patterihaka, Laukkavuori, Petrelius ja Nättinummi.

Kelan talon paikalla oli aiemmin Rouvasväen raamattuseuran rukoushuone. Uusrenessanssityylinen talo rakennettiin vuonna 1886. Upea rakennus purettiin vuonna 1969, koska tontti oli myyty Kelalle. Turkulaiset ovat haukkuneet Kelan taloa jo vuosikymmeniä, mutta katukuvasta se ei katoa. Talo nimittäin päätettiin vuonna 2008 liittää suojeltavien rakennusten joukkoon.

Turun rumimman julkisen rakennuksen kisaan vastanneista arvottiin kuuden palkinnon voittajat. Turkulaisen pyyhkeen saavat Kati Laine, Tinja Veikkolainen ja Martti Ikäheimonen. Turkulaisen huivin saavat Jenna Tamminen, Arto Arvola ja Elina Nokka. Palkinnot postitetaan voittajille.

Lähde: Harri Kalpa: Muuttuva kaupunki - Turku eilen ja tänään II

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat