Koirat saivat oman ravintolaetiketin - näin käyttäydytään kahvilassa ja ravintolassa

Koiran ravintolaetiketti on suositus ja käyttäytymisopas koiranomistajalle hyvään ja muut huomioivaan ravintolakäyttäytymiseen koiran kanssa.

Päivi Tuovinen

Vuoden vaihteessa voimaan astunut lakimuutos antaa ravintoloitsijoille mahdollisuuden sallia asiakkaiden vierailut ravintoloissa ja kahviloissa koiran kanssa. Mutta miten hännänheiluttajan kanssa tulisi käyttäytyä ravintolassa, saako haukkua tai keräjä? Entäpä kuolata jos kuonon edessä on oikein herkullinen makupala?

– Lakimuutos on synnyttänyt runsaasti keskustelua, kysymyksiä, hämmennystä ja myös voimakkaita mielipiteitä niin koirien omistajissa, ravintoloitsijoissa kuin ravintolavieraissa. Siksi halusimmekin luoda koirien ravintolaan viemiselle pelisäännöt, joissa on huomioitu mahdollisimman hyvin eri osapuolet eli ravintoloitsijat, koiran omistajat, koirat ja muut ravintolavieraat, kertoo Dogian toimitusjohtaja Tanja Haapamäki.

 

Koiran pitää aina tuntea olonsa turvalliseksi, eikä sitä tule viedä esimerkiksi humalaisten seuraan.”

 

Koiran ravintolaetiketti syntyi yhteistyössä verkkopalvelu Dogia Oy:n, SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto ry:n ja MARA Matkailu- ja ravintolapalvelut ry:n kanssa. Koiran ravintolaetiketti on suositus ja käyttäytymisopas koiranomistajalle hyvään ja muut huomioivaan ravintolakäyttäytymiseen koiran kanssa.

– Koiran ravintolaetiketissä kehotetaan koiranomistajaa esimerkiksi huomioimaan mahdolliset koira-allergikot, varmistamaan että koira ei kerjää muiden ravintolavieraiden pöydästä ja että koira osaa käyttäytyä vieraiden ihmisten ja mahdollisesti muiden koirien läheisyydessä, sanoo Haapamäki.

– SEY halusi kiinnittää ravintolaetiketissä erityisesti huomioita koiran näkökulmaan. Koiran pitää aina tuntea olonsa turvalliseksi ravintolassa, eikä sitä tule viedä esimerkiksi liian meluisaan paikkaan tai humalaisten seuraan, kommentoi SEY:n toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö.

 

Koira-ystävällisiä ravintoloita on palvelussa jo 60.”

 

Dogian verkkopalvelussa toimii koiraystävällisten paikkojen hakupalvelu, josta jo ennen lakimuutosta löytyi ravintoloita, jotka sallivat koiravieraat esimerkiksi terassillaan.

– Lakimuutoksen myötä koiraystävällisten ravintoloiden määrä palvelussa on jo lähes 60, ja uusia koiraystävällisten ravintoloiden ja kahviloiden ilmiantoja tulee viikoittain, kertoo Haapamäki.

Oman haukun kanssa voi lähteä kahville tai ravintolaan vaikka tiistaina 24. huhtikuuta, jolloin vietetään koiranpäivää. Koiranpäivä on Suomen Kennelliiton lanseeraama teemapäivä, jonka tavoitteena on muistuttaa ihmisen parhaan ystävän merkityksestä. Koiranpäivää vietetään tänä vuonna kuudetta kertaa ja tämän vuoden teemana on ”Vastuu koiran omistajana”.

toimitus