Somalikulttuuri esittäytyy Kulmassa

Hareed Habiibo Khayre (vas.), Fardowsa Musse Barale ja Anisa Hashi esittelevät somalikulttuuriin liittyviä esineitä.

Tomi Kangasniemi

Kulmassa avautuu torstaina pop-up somalimaja. Näyttelyn tarkoituksena on tuoda somalikulttuuria lähemmäksi turkulaisten arkea.

– Tämä on myös meille tosi tärkeä näyttely, sillä monet somalialaisista tulevat tosi pienenä Suomeen ja Turkuun. Näin he pääsevät tutustumaan myös omaan kulttuuriinsa, kertoo näyttelyn koordinaattori Fardowsa Musse Barale Turun Nuorten Somalien yhdistyksestä.

Näyttelyyn on rakennettu ihka oikea somalimaja, missä voi käydä ihmettelemässä, miten kokonainen perhe voi elää niin pienessä tilassa.

– Somalimaja eli aqal on erittäin tärkeä osa somalialaista kulttuuria. Maja on koti, jossa kaikki kokoontuvat illalla ja kertovat, miten päivä on mennyt. Majan tekevät aina naiset ja meistä on tärkeää tuoda tämä osa somalikulttuuria esille, Fardowsa Musse Barale sanoo. 

Majan lisäksi Kulmassa on näytillä erilaista esineistöä. Lisäksi nähtävänä on valokuvia Somalimaasta ja myös Turussa asuvan somalialaissyntyisen toimittaja Wali Hashin dokumentteja niin somalimajan rakentamisesta kuin elämästä Somaliassa.

Oman lukunsa muodostavat ohjelmalliset iltapäivät, joiden aikana tarjoillaan runoja muun muassa tietoa ja tarinoita Somalimaasta sekä somalialaista ruokaa ja juomaa.

– Lisäksi kuullaan Fardowsa Musse Baralen äidin tarinoita ja lauluja, kertoo näyttelyn suunnittelussa mukana ollut Pauliina Mäkinen Turku 2011 -säätiöstä.

Näyttelyn on tuottanut Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 Turussa koordinoinut Turku 2011 -säätiö yhdessä Turun Nuorten Somalien yhdistyksen kanssa. Yhteistyökumppanina toimii Suomen Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piiri.

Pop-up somalimaja on esillä Kulmassa (Kristiinankatu 1) 26.4.–9.5. kello 12–18. Näyttely on suljettu maanantaisin. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Käyttäjän Tomi Kangasniemi kuva
Tomi Kangasniemi