Paikalliset

Samppalinnan Kesäteatteri ylsi katsojaennätykseensä

Viulunsoittaja katolla oli Aulis Ruostepuron ohjaus.

Teemu Nurmi

Samppalinnan Kesäteatterin kaikkien aikojen katsojaryntäyksestä uutisoitiin Turkulaisessa 15.8.1968. Teatteri esitti suvena Viulunsoittaja katolla, mitä pidettiin siihen aikaan rohkeana päätöksenä, mutta päätös kannatti tehdä: maailman kantaesitys ulkoilmassa veti katsomoon lähes 30000 ihmistä.

Teoksen ohjasi Aulis Ruostepuro, joka keräsi kehuja teatterin taloudenhoitaja Elis Sellalta.

– Ohjaajan lisäksi niitti koreografi Helmer Salmi mainetta erinomaisesti tehdyllä liikunnalla ja tansseilla. Ilmari Aarre-Ahtio on nyt Turussa parhaiten tunnettu maitomies Tevjenä, Sella kiitteli.

Samppalinnan Kesäteatterissa tapahtui taloudenhoitajan mukaan käänne yleisöprofiilissa. Yleisö oli aiemmin tullut pääosin maaseudulta, mutta vuonna 1968 väkeä saapui runsaasti myös Turusta sekä esimerkiksi Helsingistä. Tulipa katsojia Sambiasta, Israelista ja Yhdysvalloistakin.

Turkulaisen jutussa sanottiin, että kesäteatteritoiminta on Turussa käymistilassa. Tulevaisuus on opettanut, että oli käymistila 44 vuotta sitten mikä tahansa, on kulttuuri selvinnyt siitä voittajana. Samppalinnan Kesäteatteri on yhä voimissaan. Viime vuoden Housut pois -esitystä kävi katsomassa 30000 ihmistä. Toisaalta luvut ovat laskussa: esimerkiksi kesällä 2000 My fair ladyn näki yli 63000 ihmistä.

Vartiovuorella sijaitseva erittäin perinteinen Turun Kesäteatteri on ollut suurissa talousvaikeuksissa, mutta kaupungin lainarahalla se on jaloillaan ja tavoitti tänä kesänä Peppi Pitkätossulla 34000 katsojaa. Linnateatteri, uusin isoista toimijoista, nappaa Naantalin Emmateatteriin joka kesä kolmisenkymmentä tuhatta katsojaa.

Juttusarjassa kaivetaan esiin menneiden vuosikymmenien Turkulaisen juttuja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat