Vapaa-aika

Sehän on kuin Kekkonen

Jälkeen. Urho Kaleva Kekkonen on täällä taas.

Turkulainen

Maailmalla väitetään, että Elvis on nähty kuolemansa jälkeen ilmielävänä monta kertaa. Uskokoon ken tahtoo, mutta se ainakin on varmaa, että Urkki, UKK eli presidentti Urho Kaleva Kekkonen on täällä taas.

Kekkonen teki jälleen tulemisen Linnateatterissa viime perjantaina. Teatterin takahuoneeseen meni tiettävästi näyttelijä Juha-Pekka Mikkola. Vartti sen jälkeen huoneesta saapui Porilaisen marssin saattelemana aito valtiomies Kekkonen. Presidentti piti yleisölle lyhyen puheen ja sen jälkeen sytytti paksun sikarin. Tästä eleestä alkoi jälleen uusi Kekkosen kausi.

Linnateatteri esittää kesällä Emma-teatterissa kuningaskomediaa Kekkonen –  syntymästä kuolemattomuuteen.

–  Kuten monet Linnateatterin tuotannot, tämäkin lähti Mikko Koukista. Kouki antoi aiheen, joka oli Kekkonen ja tyylilajina komedia, hovikirjailija Tuomas Parkkinen luonnehtii, miten Kekkonen kaivettiin historian uumenista esiin.

Aihe on siinä mielessä kiehtova, että Kekkosesta ei ole koskaan aiemmin tehty komediaa.

– Lähtökohtaisesti Kekkonen oli hyvin huumorintajuton ihminen. Hyvin tosikkomainen ja jopa aika ajoin piikikäs ja ilkeä. Se on tietysti tyypillistä kunnianhimoisille ja itsevaltiaille ihmisille, Parkkinen kuvailee komedian päähenkilöä.

Komedian ohjaaja Kari-Pekka Toivonen kertoo, että aluksi mietittiin sitäkin, että kaikki näyttelijät esittäisivät Kekkosta eri aikakausina.

– Sitten päädyttiin siihen, että yksi Kekkonen on sittenkin parempi ratkaisu. Näytelmässä on silloin selkeämmin yksi monumentaalinen keskushenkilö, hän toteaa.

Tom Petäjä olisi ulkomuotonsa vuoksi ollut ilmeinen valinta Kekkoseksi, mutta ohjaaja päätyikin toiseen henkilöön. Tosin siihen tarvittiin Juha-Pekka Mikkolan siunaus. Näyttelijän piti suostua siihen, että häneltä ajellaan tukka pois.

Tämä operaatio tehtiin juhlallisesti Linnateatterissa perjantaina. Mikkola saapui paikalle pitkä tukkansa ponnarilla ja poistui sieltä päälaki ajeltuna. Samalla parturoinnilla meni parta. Päätaiteilijana performanssissa esiintyi ohjaaja Kari-Pekka Toivonen, joka ryhtyi parturiksi ensimmäistä kertaa elämässään.

Toimenpide sujui yllättävän helposti. Vähä vähältä Mikkola alkoi muistuttaa Kekkosta. Viimeisenä silauksena oikeanmalliset rillit nenälle ja siinähän oli ilmetty Urkki itse.

Miltä tuntuu tulla valituksi presidentiksii?

– Tykkään sukeltaa oikeasti eläneen ihmisen nahkoihin. Vaikka kyseessä on yksi henkilö, tyylilaji vaihtuu välillä. On näköis-Kekkosta, satiirimaista Kekkosta, näytelmässä saa olla monena, Mikkola kertoo.

Pitkän tukkansa menettämistä näyttelijä ei jäänyt suremaan. Hetken hän vain mietti, mitä tekee kotona kaikille hiuslenkeille.

Kuningaskomediassa riittää ensi kesänä jälleen menoa ja meininkiä, sillä esimerkiksi Tom Petäjällä on esityksessä peräti 16 eri roolia, Teemu Aromaalla 15 ja näytelmän ainoalla naisella, Kaisa Leppäsellä, 12.

– Kun 112 vuotta on aikajana ja neljä näyttelijää, vaikeusaste kasvaa, mutta muita reunaehtoja komedialle ei ollutkaan, Parkkinen kuvailee.

Naantalissa on luvassa ainakin valtiomiesmäistä pönötystä, mutta mitä muuta, siitä voi saada selvää vain saapumalla paikalle.

Kekkonen – syntymästä kuolemattomuuteen, ensi-ilta Emma-teatterissa 31.5.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Vapaa-aika

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat