Paikalliset

Pihasoitto on siirtynyt kauppakeskuksiin

Veijo Lehtonen toimii Pihasoitossa lipaskerääjänä ja Timo Rautala musisoi kahdeksassa eri paikassa maanantain aikana.

– Pitäisiköhän meidän vaihtaa Pihasoiton nimi, miten olisi Kauppasoitto, Turun Soitannollisen Kerhon puheenjohtaja Timo Rautala vitsailee.

Pihasoitolla on kuitenkin niin pitkä perinne, ettei sen nimeä mihinkään vaihdeta. Turun Pihasoitto järjestetään ensi maanantaina 28.5. jo 39. kerran.

– Pihasoitossa on mukana ainakin yksi muusikko, joka on ollut alusta alkaen mukana. Aulis Kotaviita on jälleen talkoilla soittamassa, Rautala kertoo.

Pihasoitto-tapahtuman järjestää Turun Soitannollinen Kerho. Muusikot esiintyvät talkoilla. Tavoitteena on jakaa turkulaisille hyvää mieltä, mutta ennen kaikkea kerätä rahaa vammaisjärjestöjen lasten toimintaan. Tapahtuman tuotto jaetaan yhdeksälle järjestölle.

– Olemme saaneet joka vuosi noin 20 000 euroa kasaan. Heikoimpana vuotena saldo oli 17 500 euroa, parhaimpana 22 000. Samanmoista summaa yritetään saada jälleen tänäkin vuonna.

Pihasoittoon osallistuu noin 400 muusikkoa sekä noin 300 vammaisjärjestöjen talkootyöntekijää. Aiemmin soittajat jalkautuivat asuinalueille kerrostalopihoille. Nyt tapahtuma sijoittuu enemmänkin kauppakeskuksiin ja kauppojen edustalle.

– Tämä ihan siitä syystä, että kerrostalojen ovet ovat lukittu. Lipaskerääjät eivät voi enää kulkea ovelta ovelle, Rautala toteaa. Keräys toteutetaankin nyt kauppakeskuksissa lipaskeräyksenä. Siinäkin on omat hankaluutensa.

– Yhä enemmän on niitä ihmisiä, joiden lompakosta löytyy vain pankkikortti, vuosia tempaukseen kerääjänä osallistunut Veijo Lehtonen Turun Seudun Kehitysvammaisten Tuki ry:stä kertoo.

Pihasoitto on useille vammaisjärjestöille vuoden merkittävin varainkeräystempaus.

–  Esimerkiksi meidän yhdistys on maksanut lasten kesäleirien kuluista valtaosan Pihasoiton tuotoilla. Jos leirin kulut ovat 200 euroa lapselta, perimme lapselta vain 50 euroa. Näin useampi lapsi voi osallistua leirille. Pihasoiton tuloja on käytetty myös uintikerhojen järjestämiseen. Paljon jäisi toimintaa järjestämättä, ellei tätä tuloa olisi, Lehtonen toteaa.

Pihasoitto on hyvin paikallinen tapahtuma, sitä ei nimittäin järjestetä missään muualla Suomessa.

– Joskus 1970-luvulla Pihasoittoa yritettiin järjestää Tampereella, Lahdessa ja Forssassa. Se jäi vain kertaan. Ei siellä syntynyt sellaista talkoohenkeä mitä meillä täällä Turussa on. Meitä varsinaissuomalaisia moititaan juroiksi, mutta eihän me mitään juroja olla, vaan ystävällisiä, Rautala tokaisee.

– Juu ja sen huomaa, kun on lipaskerääjänä. Turkulaiset ovat hyväsydämisiä ihmisiä, Lehtonen sanoo.

Pihasoitto soi 28.5. Turun Kauppatorilla ja ympäri kaupunkia. Lisätiedot: www.soitannollinenkerho.com

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat