Eurovelat jäävät nuorten maksettaviksi

Euroopan velkakriisissä hoidetaan oireita eikä tautia. Kreikkaan on lapioitu kriisirahaa jo kaksi vuotta ja silti maa velkaantuu lisää.

Ylivelkaantumista parannetaan lisävelalla, kun tosiasioita ei tunnusteta. Eurovaltiot ovat eläneet yli varojensa kuluttamalla enemmän kuin pystyvät tienaamaan. Kunnallinen velkaneuvoja ratkaisisi valtioiden velkaongelman leikkaamalla luottokortin, sopeuttamalla menot tuloihin ja käskemällä tekemään mitä tahansa työtä. Se auttaisi.

Kilpailukyvyn heikentyminen on velkaantumisen syy. Kiina tuottaa halvempia tavaroita ja kouluttaa kyvykkäämpiä osaajia. Näin se hakkaa Euroopan ja ottaa tulot.

Äänestäjät eivät hyväksy kilpailukyvyn alentumisesta johtuvaa elintason laskua. He ottavat mieluummin lisävelkaa kuin vyönkiristyksiä. Kun poliitikot nimittävät velkakierrettä elvytykseksi, itsensä pettäminen onnistuu.

Suomi selätti 1990-luvun laman,kun pääministeri Esko Aho (Kesk.) ja valtiovarainministeri Iiro Viinanen (Kok.) panivat suut säkkiä myöden ja yrityksissä tehtiin töitä aikaisempaa tuottavammin. Kuurista maksettiin kallis hinta suurtyöttömyytenä ja konkursseina, mutta Suomi ei ajautunut ulkopuolisten määrättäväksi kuten Kreikka, Irlanti, Portugali ja Espanja.

Suomen osuus EU-maiden takaamasta velasta on suhteellisesti suurempi kuin suomalaisten saatavat kriisimaista. Tosiasia hiertää pääministeri Jyrki Kataisen hallituksen sisällä. Myös hallitus ja presidentti ovat eri linjoilla, sillä Sauli Niinistö ei hyväksy euroakaan lisävelkaa.

Kukaan ei tiedä Suomen vastuiden määrää. Valtiovarainministeriön korkea virkamies arvioi summaksi jo yli 35 miljardia euroa, kun huomioidaan suorat lainat, korkokulut, takaukset, Euroopan keskuspankin ja Euroopan jälleenrakennuspankin kautta kiertyvät vastuut. Summa vastaa yli puolta valtion tämän vuoden budjetista.

Espanjan auttamisessa ei ole kyse yhteisvastuuseen osallistumisesta vaan siitä, pystyykö nykynuoriso omalla työllään palauttamaan Suomen kilpailukyvyn, jotta tämän päivän sitoumuksista selvitään.

Käyttäjän a-p.pietila@media.fi kuva
Antti-Pekka Pietilä