Paikalliset

Kirkkotie oli aikoinaan Turun tärkeimpiä katuja

Eeva-Maria Soikkanen näyttää, mistä kulki muinoin Kirkkotie, joka oli Turun tärkein katu.

Tomi Kangasniemi

Turun yliopiston kävelykierroksilla voi tänä kesänä tutustua vanhoihin toreihin. Turun vanhat tori kertovat -kierros tarjoilee kaupunkihistorianaarteita satojen vuosien takaa.

– Harva turkulainen esimerkiksi tietää, että Akatemiatori on ollut aiemmin nimeltään Hevostori. Hämeen härkätie on päättynyt tälle torille, jossa on syötetty ja juotettu hevosia, kertoo projektisihteeri Eeva-Maria Soikkanen Turun yliopiston viestinnästä.

Tori-kierros etenee Akatemiantorilta Vanhalle Suurtorille pitkin muinaista Kirkkotietä. Kirkkotie kulki muinoin linjassa Turun tuomiokirkolta Brinkkalaan.

– Tuomiokirkkoa ympäröi ennen kaksi metriä leveä ja neljä ja puoli metriä korkea muuri. Nykyisin kirkkoa kiertävä rautainen ketju merkkaa muurin paikkaa.

Vanha Suurtori oli aikoinaan paikka, minne kaikki tiet johtivat. Kirkkotie oli Turun tärkeimpiä katuja ja sitä ympäröi kaupungin vanha keskusta. Vanhan Raatihuoneen ja Hjeltin talon välistä taas lähti tie Viipuriin ja Pennisillalta lähtevää tietä pitkin pääsi Satakuntaan.

– Suurtori oli kuudensadan vuoden ajan poliittisesti ja kaupallisesti Suomen tärkein paikka, Soikkanen muistuttaa.

Pinellan pylväiden alla käytiin vilkasta kauppaa, kun sinne tultiin ostamaan muun muassa tuoretta kalaa. Komeat pylväät rakennettiin aikoinaan vain siksi, että niiden takana maamassoja kurissa pitävä muuri koettiin niin rumaksi.

Suurtorilta kierros etenee Tuomiokirkkosiltaa pitkin Vähätorille.

Aikoinaan Pennisilta yhdisti Suurtorin ja Vähätorin, mutta silloin torilla oli aivan eri nimi.

– Tori oli nimeltään Hauenkuonontori. Tori oli aluksi hyvin pieni, vain viisi metriä leveydeltään.

Vähätoria koristavan Casagranden talon tilalla taas oli muinoin kirkko, jonka Kustaa Vaasan poika Juhana oli rakennuttanut varta vasten köyhille suomalaisille.

Kirkko sai kuitenkin väistyä, mutta Casagranden talon kellarikerroksessa sijaitseva Pyhän hengen kappeli muistuttaa yhä sen läsnäolosta.

Kappelin tunnelmiin päättyykin kolme toria kattava kierros, jonka jälkeen Turku näyttäytyy taas hieman eri valossa myös niin turistillekuin kaupunkilaisellekin.

Puolentoista tunnin mittaisia maksullisia kävelyitä järjestetään heinä- ja elokuussa tiistaisin ja torstaisin. Lisätietoa yliopiston kävelyistä löytyy osoitteesta www.utu.fi/kavelyt.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat