Vanhan piian elämää pikakelauksella

Laura Hurme on vakuuttava roolissaan.

Mikko Vihervaara

Ohjaajat Kalle Lamberg ja Juha-Matti Koskela uskovat, että sketsihupailua tulevat katsomaan erityisesti naiset. - Ja naisten pakottamina sitten myös miehet.

Teija Uitto

Nykyään puhutaan sinkkunaisista, mutta ennen oltiin vanhoja piikoja.

Vanhat piiat eivät edes väittäneet haluavansa olla sinkkuja, ei vaan he halusivat miehen –  nuorena, keski-iässä ja vielä vanhainkodissakin. Mutta ei sellaista tylsimystä, joka toimii kiltisti autonkuljettajana, vaan sellaisen tosiuroon, jota kehtaa katsella Speedo-uikkareissa.

Turun Nuoren Teatterin sketsihupailu Vanhoja piikoja viiksekkäitä kertoo siitä, miten ennen oli nuori, kaunis ja oli saumaa, mutta ei enää. Hupailu kuvaa kolmen vanhan piian elämää pikakelauksella 1,5 tunnissa. Tena-vaipat lentelevät, turkinhelmat lepattavat, taskumatit tyhjenevät ja Aatos kuskailee naisia kapakasta kapakkaan. Naiset hakevat miehiä myös Treffi-tv:ssä, mutta ei sekään oikein tuota tulosta. Tai jos treffeille päästäänkin, ei siitä mitään hyvää seuraa.

Mutta toisaalta haluaisiko sinkkunainen sittenkään avioelämää, jossa nainen on vain pyykkäri, silittäjä, lastenhoitaja ja kokki? Ja joka kiitokseksi kaikesta uurastuksesta saa vain puolisoltaan ja anopiltaan marmatusta siitä, miten naisen pitäisi edes vähän huolehtia itsestään.

Sketsien takana on tietenkin joukko naisia: näyttelijät Laura Hurme, Sanni Sedrani, Suvi Virtanen, sekä miesvahvistus Matias Tähtinen.

– Meidän tehtäväksi jäi lähinnä fleksin pitäminen. Työryhmältä tulvi niin paljon ideoita, että piti vain karsia, naureskelevat ohjaajat Kalle Lamberg ja Juha-Matti Koskela.

Lamberg ja Koskela suhtautuivat työryhmän innokkuuteen sallivasti ja se on tuottanut tulosta. Sketsihupailussa hurmaavat niin puumanaiset Kylli ja Sirpa kuin Speedo-mieskin, joka pelastaa kaikki tilanteet.

Ja jos Samppalinnan mäellä riisutaankin Housut pois, niin samoin käy myös ravintola Teinin sisäpihassa. Silti vaatekertaakin riittää:

– Jokaisella näyttelijällä on ainakin kymmenen roolia. Lavasteissa vaihdetaan vaatteita aikamoisella tahdilla. Parhaimmillaan näyttelijällä on yllään neljän eri roolihenkilön vaatteet. Taidetaanpa tässä tehdä jonkin sortin Suomen ennätys, Lamberg toteaa.

Ravintola Teinin sisäpiha on Turun Nuorelle Teatterille uusi aluevaltaus. Piha toimii teatteriestradina lopulta oikein hyvin, vaikka pieniä alkuhankaluuksia olikin:

–  Pääsimme tänne harjoittelemaan vasta Keskiajan markkinoiden jälkeen. Ensin harjoituksia oli pidettävä teatterin omissa tiloissa. Sisäpihassa oli myös kaikuongelma, onneksi Iiro Laakso tuli tekemään taikoja, Lamberg kertoo.

Turun Nuori Teatteri esittää tänä kesänä myös ravintola Samppalinnan terassilla musiikkihupailua Yhdet vielä ja sitten häät. Koskelan mielestä hupailut eivät kilpaile keskenään.

–  Sama yleisö voi katsoa molemmat.

Molemmissa on näppinsä pelissä myös Lambergilla ja Koskelalla:

– Vähän höyryllä on menty koko kesä. Joka aamu kello 9.30 ollaan tultu tänne Teinin pihalle harjoituksiin ja sitten illalla Samppalinnan terassille esiintymään. Siellä näytös on päättynyt kello 22, miehet kuvailevat.

Nyt kun sketsihupailu alkaa pyöriä omalla painollaan, ohjaajien työpäivät kevenevät.

– Sitähän saattaa jopa nukkua vähän pitempään ja sitten lähteä vaikka varovasti kuljeskelemaan kävelykadulle, Lamberg suunnittelee.

Vanhoja piikoja viiksekkäitä -sketsihupailua esitetään ravintola Teinin pihalla. Viimeinen esitys on 25.8.

Käyttäjän Teija Uitto kuva
Teija Uitto