Lapsiperhettä uhkaa häätö kissojen vuoksi

Emilia, 11, Elias, 8, ja Laura-äiti toivovat, ettei Mattilan perhe joudu valitsemaan Simo-kissaa tai kotia. Lapsista muutto tai lemmikistä luopuminen tuntuisi pahalta.

Kahden lapsen äiti Laura Mattila säikähti kun sai kirjeen käräjäoikeudelta.

–  Mietin, mitä niin kamalaa olen tehnyt, että oikeudesta tulee postia. Sitten vasta järkytyinkin kun luin kirjeen.

Käräjäoikeudelta tuli häätövaroitus. Sen oli laittanut vireille rivitaloyhtiön omistava TVT Asunnot Oy. Varoituksen perusteluna oli lemmikkien häiritsevä pito taloyhtiössä.

Mattilan perheessä on nimittäin kaksi kissaa: Veikko ja Simo, jotka ovat kovia karkailemaan. Kissat livahtavat oven raosta ulos aina kun tulee tilaisuus.

– Ja niitä tilaisuuksiahan tulee, kun perheessä on kaksi lasta ja lapsilla paljon kavereita. Nyt kun kissat ovat päässeet vapauden makuun, niitä on vaikea pitää sisällä. Liikkuminenhan on kissoille fysiologisesti luontaista, Laura Mattila sanoo.

Hän ei olisi voinut kuvitellakaan, että kissoista seuraisi häätövaroitus.

–  Kukaan ei ole tullut huomauttamaan kissoista. Minusta se on kummallista, kun naapurit tuntuvat mukavilta ja olen itsekin yrittänyt olla hyvä naapuri. Meille tuli ensin nimetön lappu, jossa muistettiin, että järjestyssääntö kieltää kissojen vapaana pitämisen ja sitten tämä käräjäoikeuden häätövaroitus.

– Jos joku olisi tullut puhumaan asiasta, olisin mielelläni miettinyt, miten me voisimme kissojen kanssa toimia.

Mattila soitti häätövaroituksesta taloyhtiön isännöitsijälle. Isännöitsijä kertoi, että naapurit olivat toimittaneet hänelle asiasta adressin, jossa oli 20 nimeä.

Laura Mattila sanoo olevansa tilanteesta hyvin huolissaan, sillä perhe ei haluaisi muuttaa rivitaloyhtiöstä pois.

– Muutimme tähän pari vuotta sitten. Meistä ympäristö on viihtyisä ja lapsilla on naapurustossa paljon kavereita. Muillakin perheillä on lemmikkejä, asunnoissa on koiria, kissoja ja frettejä. En osannut ajatellakaan, että joku vihaisi näin kissoja, etenkin kun kukaan ei ole tullut sanomaan mitään.

Mattila on kuullut, että myös muita kissaperheitä on varoitettu häädöstä. Hän ei ymmärrä, miksi kissat niin ärsyttävät naapureita. Hänestä koirien jätöksistä on enemmän hygieenista haittaa kuin kissoista.

–  Kissat ovat sentään koko pihapiirille hyödyksi. Nehän pitävät jyrsijät pois pihapiiristä, mikä taas tarkoittaa, että ei tänne tule käärmeitäkään. Tuossa lähistöllä, Moision koulun pihassa, oli juuri kyykäärme.

–  Meidän kissat ovat valvonnassa, ne syövät, nukkuvat ja tekevät tarpeensa laatikolle kotona. Jos lakeja oikein tulkitaan, niin rikommeko edes lakia, hän kyseenalaistaa.

Käyttäjän Teija Uitto kuva
Teija Uitto