Mäntysaippuan tuoksu hurmaa matonpesupaikalla

Jouni Haltta löysi matonpesupaikan kaupungin nettisivuilta jo aikaisemmin, mutta uskaltautui kokeilemaan vasta tänä kesänä.

Henriikka Eloluoto

Lämmin auringonpaiste, veden liplatus ja mäntysuovan kutittava tuoksu nenässä. Näistä aineksista on monen turkulaisen täydellinen kesäpäivä tehty.

Hirvensalon matonpesupaikka on aurinkoisena päivänä täynnä ahkeria pesijöitä. Yksi pesijöistä on muutama vuosi sitten Turkuun muuttanut Jouni Haltta.

– Olen kyllä tiennyt paikasta, mutta tämä on ensimmäinen kerta kun pesen täällä ulkona, Haltta kertoo.

Turussa on yhteensä seitsemän matonpesupaikkaa. Moisiossa, Jäkärlässä, Paattisilla ja Halisissa on mattojenpesuun tarkoitetut pesu- ja kuivatuspaikat. Hirvensalossa, Varissuolla ja Runosmäessä on hemmoteltu pesijöitä myös mankelilla.

Hirvensaloon mattopyykille tullut Aivi Ojala on erityisen tyytyväinen paikan mukavuuksiin.

– Täällä on paljon kuivaustilaa, vesi tulee hyvin, on mankeli ja piknikpaikka. Ja portit laitetaan yöksi lukkoon. Tämä on kaikkein paras pesupaikka! Olen käynyt matonpesupaikoilla koko sen ajan kun olen Turussa asunut, eli 40 vuotta.

Myös perinteisemmillä mattolaitureilla juuriharjan kanssa ahkeroinut Ojala antaa pesupisteille plussaa niiden hyvästä korkeudesta.

– Tämä on selälle paljon parempi. Tässä pystyy pesemään, vaikka selkä on kipeä, Ojala kertoo viitaten keihäänheitosta aiheutuneeseen urheiluvammaan.

Ojala saapuu Hirvensalon matonpesupaikalle aina kerran kesässä.

– Pesen yhdellä kerralla aina kaikki matot; parvekkeen maton, olohuoneesta ison turkkilaisen ja tunisialaisen, eteisen, makuuhuoneen ja keittiön kaksi mattoa. Yhteensä seitsemän mattoa.

Erityisen tyytyväinen Ojala on pesupaikalla olevaan yhteishenkeen. Juttuseuraa löytyy aina tarvittaessa, eikä raskaita mattoja tarvitse raahata yksin mankelille ja kuivumaan.

– Täällä on hyvä me-henki, aina saa apua!

Myös Ojalaa mankeloinnissa auttanut Merja Karbin kehuu matonpesupaikan henkeä ja mukavuuksia.

– Täältä ei puutu mitään. On kesän kohokohta, kun saa tulla tänne pesemään mattoja! Ja lisäksi ihmiset tulevat täällä tutuksi, aina saa apua jos sitä tarvitsee.

Kumpikaan rouvista ei voisi kuvitella, että veisi matot mielummin pesulaan kuin pesisi itse.

– Tämä tuoksu! Tätä ei saa muualta kuin täältä, Karbin ihastelee.

Myös Ojala on hyvillään mäntysaippuan raikkaasta tuoksusta. Ulkomaitakin kiertäneenä Ojala suosii mattoja, jotka on mahdollista pestä itse. Kokolattiamatot eivät saa kehuja, vaikka ne putsattaisiin kuinka hyvin.

– Esimerkiksi Englannissa matoissa ei ole hyvää tuoksua, Ojala muistelee.

Käyttäjän Henriikka Eloluoto kuva
Henriikka Eloluoto