Matkailijat hullaantuivat Turkuun

Kulttuuripääkaupunkivuosi oli ja meni, mutta se ei Turun matkailussa tahtia haittaa.

– Turussa on ollut yllättävän vilkasta. Jo keväällä kaikki koululaisretket myytiin hyvin ja kesä jatkuu samanlaisena. Opasvälityskin pyörii tosi vilkkaasti, hallintopäällikkö Liisa Lemmetyinen Turku Touringista kehuu. Hän uskoo, että matkailussa näkyy kulttuuripääkaupunkivuoden vaikutus:

– Pää on nyt avattu. Turun tunnettavuus lisääntyi merkittävästi jo ennen kulttuuripääkaupunkivuotta ja sen aikana. Se kantaa pitkälle.

Myös hotelli- ja ravintolatoiminnasta vastaava toimialajohtaja Mikko Eskelinen Turun Osuuskaupasta myhäilee tyytyväisenä matkailubuumille.

–  Hotelleissa asiakasmäärät ovat suunnilleen samat kuin viime vuonna. Etukäteen mietimme, miten kulttuuripääkaupunkivuoden loppuminen näkyy tänä kesänä, mutta ei se määrissä ole näkynyt. Asiakaskunta sen sijaan on vaihtunut.

Eskelinen kertoo, että viime vuonna hotelliasiakkaat olivat pitkälti aikuisia pariskuntia. Tänä kesänä hotelleissa on ollut asiakkaina enemmän lapsiperheitä ja nuoria.

–  Kiva, että kulttuuripääkaupunkihankkeet ovat jatkuneet tänäkin vuonna. Tulevaa syksyä ajatellen myös Logomo tuo jatkuvuutta.

–  Myös perinteiset tapahtumat, kuten Ruisrock ja DBTL, ovat matkailubisnekselle tärkeitä tapahtumia. Ruisrock-kävijöistä yhä suurempi osa yöpyy hotelleissa. Nykyajan nuoret ovat erilaisia kuin ennen. Nyt käydään festareilla, syödään ravintoloissa ja yövytään hotelleissa, hän kuvailee.

Vaikka Turusta yhä puuttuu se pitkään kaivattu huvipuisto, lapsiperheetkin ovat alkaneet tykästyä Turkuun.

– Muumimaailma on ykköskohde, mutta nyt on toisellekin päivälle tekemistä, kun Turkuun saatiin Jukupark, Eskelinen toteaa.

Lemmetyisen mukaan Turkuun tulevista matkailijoista on vaikea luonnehtia tyypillistä.

– Tänne tullaan niin monista eri syistä. Esimerkiksi parhaillaan Turussa järjestettävä Lacrosse-tapahtuma on tuonut tänne satoja ulkomaisia vieraita.

– Myös eri ammattialojen vierailut Turussa ovat selvästi lisääntyneet. Turku Touring on kehittänyt viime vuosina tämäntyyppistä matkailua tietoisesti ja nyt se alkaa näkyä. Turussa on käynyt paljon esimerkiksi kiinalaisia ryhmiä tutustumassa koulutukseen, sosiaali- ja terveystoimeen sekä hallintoon.

Turku Touringissa on huomattu, että Turkuun tulee nyt myös ruokamatkailijoita aiempaa enemmän.

– Turussa useisiin ravintoloihin on tehtävä viikonlopuksi pöytävaraukset etukäteen. Ei sellaista vielä 4–5 vuotta sitten ollut, Lemmetyinen kertoo.

Säätilaltaan ”huono” kesäkin on ollut matkailulle eduksi. Viileä sää saa ihmiset liikkeelle rannoilta ja mökeiltä.

– Jos aurinko paistaa, Turussa voi mennä Jukuparkiin, jos sataa, Caribiaan, Lemmetyinen naurahtaa.

Käyttäjän Teija Uitto kuva
Teija Uitto