Kuskit kieli keskellä suuta Suikkilantien ympyröissä

Suikkilantien kiertoliittymissä on kuulemma sattunut vasta yksi kolarointi. Huomiotötsiä on tosin murjottu enemmänkin.

Teemu Nurmi

Huhtikuun alkupuolella aloitettu Suikkilantien parannustyö on tienkäyttäjän kannalta juuri nyt monimutkaisimmassa vaiheessaan. Hankkeen projektipäällikkö Juha Sillanpää Liikennevirastosta sanoo, että liikennejärjestelyt ovat nyt massiivisimmillaan.

– Pahemmaksi tilanne ei tienkäyttäjän kannalta enää mene. Näillä järjestelyillä mennään pitkälle syksyyn, Sillanpää kertoo.

Liikennejärjestelyihin kuuluu tällä hetkellä muun muassa kaksi kiertoliittymää Naantalintien ylittävällä sillalla. Lähempänä Jyrkkälän liikekeskusta olevalta sillalta on mahdollisuus koukata Turkuun, Härkämäen kohdalla olevalta Naantaliin päin. Kiertoliittymien kurvit ja ajokulmat vaikuttavat henkilöautokuskinkin silmiin jyrkiltä ja liittymät ylipäätään kapeilta. Linja-autokuljettajat ovat harmitelleet ahtautta ja ilmeisesti pieniä kolhujakin on tullut.

Juha Sillanpää ei ole kuullut palautetta järjestelyistä suurten ajoneuvojen kuskeilta. Hän on kuullut tapauksen, jossa bussi kolhaisi rampilta tulevan auton peräkärryä. Muuten on vahingoilta vältytty. Sillanpää toteaa, että liittymissä on käytössä ajouramalli, joka varmistaa, että raskasliikennekin pystyy huoletta kääntymään.

– Suikkilantien kiertoliittymät on mitoitettu niin, että kun rattia ahkerasti kääntää, niin varmasti pääsee liittymästä ulos kolhuitta. Koska kyseessä on työnaikainen kiertoliittymä, ei sitä ole kiristetty sellaiselle säteelle kuin mikä pysyvän kiertoliittymän ajouramallissa olisi.

Keskikesä on parasta aikaa tienrakentajalle, koska ainakin henkilöautoja on vähän liikkeellä. Suikkilantien liikenne soljuu erikoisjärjestelyistä huolimatta sujuvasti sekä aamu- että iltapäivällä. Tällä hetkellä pahin ruuhkapiikki osuu hetkeen, jolloin Ruotsin-laivat tulevat satamaan ja suurkalusto ryntää kohti 8-tien liittymää.

Ruuhkauttava työpaikkaliikenne alkaa lähiviikkoina. Pian käynnistyy myös Messukeskuksen syyssesonki. TPS:n pelaa ensimmäiset harjoituspelinsä elokuun alussa ja aloittaa sekä jääkiekon SM-liigakauden syyskuun puolivälissä, mikä viimeistään tuo rakennusalueelle tuhansien autojen hetkellisiä ruuhkapiikkejä.

Projektipäällikkö Sillanpää toivoo, että kiekkomatseihin saapuvat tulisivat Turkuhalliin mieluummin vaikka Länsikaarelta ja Naantalin pikatieltä Metsäaron liittymästä.

– Suikkilantien ja Artukaistentien risteys säilyy jatkossa samanlaisena kuin se on nyt, mutta kääntyville tulee lisää kaistoja. Ehkä se helpottaa ruuhkia, mutta siirtyykö liikenteen pahin pullonkaula sitten uudelle kohdalle, Liikenneviraston sillanpää pohtii.

Suikkilantien parantaminen on kokonaan valmis vuonna 2013, mutta vielä tämän vuoden puolella pitäisi Suikkilantien olla Valtatie 8:n ja Artukaistentien väliseltä osuudelta nelikaistaisena.

Käyttäjän Teemu Nurmi kuva
Teemu Nurmi