Elokuva-arvio: Jack Kerouacin matka vihdoin valkokankaalla

Maisemat ja ihmiset vaihtuvat, pysyvää on vapaus, runous, huumeet – ja vapaa rakkaus.

Gregory Smith

Walter Sallesin ohjaama On the Road - Matkalla on 1950-luvun Amerikkaan sijoittuva, Jack Kerouacin klassikkoromaaniin pohjautuva road movie. Elokuva kattaa kolme vuotta kestävän matkan halki suurta murroskautta elävän maanosan. Maisemat ja ihmiset vaihtuvat, pysyvää on vapaus, runous, huumeet – ja vapaa rakkaus.

Seikkailun keskiössä ovat kaverukset Sal Paradise (Sam Riley) ja Dean Moriarty (Garrett Hedlund). Siinä, missä kirjailijaksi aikova Sal tekee nuoruuden kuumeista matkaansa tallentaen elämyksiään ja assosiaatioitaan kaikkialla mukana kulkevaan lehtiöönsä, saa Dean aikaan hämmennystä ja särkyneitä sydämiä, hyvien bileiden ohella, siellä, minne ikinä eksyykin.

Miesten mukana pitkän pätkän matkaa taittaa vapaamielinen nuori nainen Marylou (Kristen Stewart), jota väsymys ja tavallisen elämän kaipuu alkavat kuitenkin loppumatkasta vaivata. Seikkailun päätteeksi myös eri teille erilaisten intressien vuoksi ajautuneiden Salin ja Deanin pitkäkestoinen ystävyys punnitaan vielä kertaalleen.

Reilun kahden tunnin mittainen elokuva poimii ensi minuuteista lähtien katsojan kyytiin matkalle, jolta ei sanattomaksi vetävän upeita maisemia, helmeilevää dialogia ja elämänjanoisia pirskeitä kohmeloisine aamuineen puutu. Erityisen hyvin rooleistaan suoriutuvat tällä kertaa kaikki näyttelijät. Keskinäiset kemiat toimivat ja legendaarisissa hahmoissa päästään pintaa syvemmälle herkän, tarkan ja aidon roolityön kautta.

Myös puvustuksessa ja lavastuksessa on onnistuttu erinomaisesti. Ajankuva on loihdittu valkokankaalle uskottavasti ja esteettisesti silmää hiveleväksi. Pitkään odotettu Jack Kerouacin klassikkoromaanin filmatisointi on vihdoinkin toteutettu, ja lopputuloksena on hieno, viihdyttävä ja koskettava elokuva.

Elokuvan ensi-ilta on 27. heinäkuuta.

<object height="350" width="555"><param name="movie" value="http://www.player.filmtrailer.com/v3.2/player.swf?file=http://fi.player-feed.filmtrailer.com/v2.0/9848/flv/xlarge/?channel_user_id=3581100139-1"><embed allowfullscreen="true" height="350" src="http://www.player.filmtrailer.com/v3.2/player.swf?file=http://fi.player-feed.filmtrailer.com/v2.0/9848/flv/xlarge/?channel_user_id=3581100139-1" type="application/x-shockwave-flash" width="555"></object> <p><a alt="filmtrailer.com" href="http://fi.filmtrailer.com/" style="font-family: verdana; color:cccccc; font-size: 8pt; text-decoration:none" target="_blank">Yhteistyössä Filmtrailer.comin kanssa</a></p>
Käyttäjän Teija Varis kuva
Teija Varis