Kuivaaminen vaatii malttia

Mansikat kuivatetaan viipaleina.

Marketta Karjalainen

Marjojen kuivaamista varten tarvitset tiheäsilmäisellä verkolla päällystetyn puukehikon, puhtaan hyttysverkon tai kuitukankaalla vuoratun korin. Mikäli kuivaat marjoja uunissa, kuivaamiseen sopii esimerkiksi leivinpaperilla päällystetty ritilä.

Kuivauksessa kannattaa hyödyntää kodin lämpimiä ja ilmavia paikkoja.

Otollisia kuivauspaikkoja ovat lämpöpattereiden päälliset, leivinuunin päällys ja jää- ja pakastinkaappien yläpuoliset tilat, kunhan ne ovat puhtaita ja pölyttömiä.

Myös osa kasviskuivureista sopii marjojen kuivattamiseen. Kuivureita voi vuokrata tarvittaessa esimerkiksi Martoilta ja partiolaisilta.

Marjoja voi kuivata myös sähköuunissa, kiertoilmauuni on tähän erityisen hyvä. Kuivaaminen kuluttaa kuitenkin sähköä ja vie aikaa, koska uuni voi olla korkeintaan 50-asteinen.

Jos haluat kuitenkin kuivata marjat uunissa, toimi näin: Levitä marjat, esimerkiksi mustikat, yhteen kerrokseen leivinpaperilla peitetylle ritilälle. Uuniin voi laittaa yhdestä kahteen ritilää kerralla. Säädä termostaatti 50 asteeseen ja pidä uunin suuluukku raollaan esimerkiksi paistinlastan avulla. Anna marjojen kuivua. Kuivaaminen vie helposti 6–7 tuntia, jopa pidempään.

Ei liian kuumaan

Marjojen kuivauksessa on tärkeää, ettei lämpötila nouse yli 50 asteen. Liian korkeassa lämpötilassa marja kiehuu omassa mehussaan, ja mehu ei haihdu kuoren läpi.

Kovakuoriset marjat, kuten karpalo, voidaan esikäsitellä ennen kuivausta kastamalla ne siivilässä kiehuvaan veteen, jolloin kuori halkeaa.

Marjat ovat riittävän kuivia siinä vaiheessa, kun ne ovat kovia. Useimmissa kuivureissa marjojen kuivaaminen vaatii vähintään 7 tuntia, sisäilmassa kuivaamiseen kannattaa varata vuorokausi.

Marjajauhe valmistetaan kuivaamalla soseutetut marjat leivinpaperilla päällystetyllä ritilällä.

Kun marjasoseen pinta on kuivunut, marjalevy rikotaan useampaan osaan ja jatketaan kuivaamista ilman leivinpaperia. Kuivunut levy murskataan ja jauhetaan marjajauheeksi.

Myös kokonaisia kuivattuja marjoja voi jauhaa marjajauheeksi. Ruokalusikallinen marjajauhetta vastaa noin 1,5 dl tuoretta marjaa.

Kuivatut marjat kannattaa säilyttää ilmatiiviissä lasi- tai muoviastioissa kuivassa, hajuttomassa ja valolta suojatussa tilassa.

Kuivatut marjat säilyvät oikein varastoituna useita vuosia.

Jos kuivattuja marjoja käytetään ruuanvalmistuksessa, ne voidaan halutessa liottaa vedessä puolesta tunnista tuntiin. Marjojen liotusneste voidaan käyttää myös ruuanvalmistuksessa.

Lähde: Arktiset Aromit, Maa- ja kotitalousnaiset