Nainen hääti raivolla hiipparin käytävään

Hiipparista on saatu toisistaan poikkeavia tuntomerkkejä. Joidenkin mielestä hän on 170 senttiä pitkä ja hoikka, toisen mielestä 185 senttiä ja atleettinen.

Oli maaliskuinen lauantain ja sunnuntain välinen yö kello 4.35. Turkulaisnainen vilkuili makuuhuoneen oven takaa eteisessä seisovaa miestä. Eteispöydällä ollutta lompakkoa tutkinut mies oli naiselle tuntematon.

Nainen raivostui suunnattomasti. Hän ryntäsi kiroillen ja huutaen puolialastomana kohti vierasta, joka pelästyi ja juoksi täyttä laukkaa rappukäytävään. Nainen ei jatkanut takaa-ajoa käytävään, koska pelkäsi oven painuvan kiinni takanaan. Vaara oli ohi, mutta pelko jäi moneksi kuukaudeksi.

Turkulaisnainen kuuli vasta muutaman kuukauden kuluttua, että kerrostalon monessa muussakin asunnossa oli käynyt kutsumaton mieshenkilö. Kesän alussa Turun poliisille tulivat ensimmäiset ilmoitukset kuokkavieraasta, joka oli häirinnyt monien muidenkin talojen naisasukkaita ja jota nyt kutsutaan Turun hiippariksi. Silloin myös Mira (nimi muutettu) ilmoitti poliisille häirinnästään.

Hiipparista on tihkunut julkisuuteen sekavia tuntomerkkejä, koska juuri kukaan ei ole nähnyt miestä kuin vilaukselta. Mira taas oli hereillä ja pystyssä, kun hiippari tuli huoneistoon. Siksi Mira näki miehen selkeähkösti.

– Minun havaintoni poikkeaa tietysti niistä, jotka on tehty kesällä, sillä maaliskuussa miehellä oli yllä tumma toppatakki, tummat housut, kaulahuivi ja lätsämallinen lippalakki. Ihan hoikaksi en häntä väittäisi. Posket olivat hieman pyöreät, Mira kertoo.

Hiippari avasi Miran mukaan oven avaimella, mutta teki sen niin hiljaa, että meteliä ei juuri tullut. Ääntä vaimensi myös se, että mies oli liikkeellä sukkasillaan. Mira muistuttaa, että hiipparin on pitänyt päästä kolmesta lukosta ohi ennen kuin hän on ollut naisen eteisessä. Tuntuu myös siltä, että hiippari tuntee asuntojen pohjakartan ja ylipäätään sen, mihin asuntoihin missäkin talossa kannattaa tunkeutua.

– Hän on käynyt meidän talossa asunnoissa, joiden parveke on samaan suuntaan. Parvekkeelta on mahdoton kurkottaa niin, että näkisi alas kadulle, jos joku juoksee siellä karkuun. Se ei voi olla sattumaa, Mira sanoo.

Asukkaat ovat kysyneet talon vuokra-asuntoja hallinnoivalta VVO:lta, onko firmalla tallella kaikki taloon liittyvät avaimet. Kuulemma ovat. Mira epäilee, että joku asiaton on silti saanut käsiinsä avaimen. Talossa ja asunnoissa on kuitenkin viimeisen vuoden, kahden aikana käynyt muun muassa lvi-miestä, sähkömiestä ja maalaajaa. Yleisavain on ollut monen ihmisen kourassa. Vuokranantaja ei ole Miran mukaan ryhtynyt minkäänlaisiin toimenpiteisiin tapahtumien takia. Lukkofirma on tehnyt hyvää tiliä, kun asukkaat ovat hankkineet turvalukkoja.

Hiipparin käynnistä Miran asunnolla on kulunut lähes puoli vuotta. Mira on käynyt läpi kaikki mahdolliset tunteet ja on ehkä nyt valmis lopettamaan asian jatkuvan miettimisen ja pelkäämisenkin. Miran alakerrassa asunut nainen, jonka luona hiippari kävi, ei jäänyt tapahtunutta miettimään vaan teki oman ratkaisunsa välittömästi.

– Hän muutti tämän takia talosta hyvin nopeasti pois. En ehtinyt edes hyvästi sanoa.

Käyttäjän Teemu Nurmi kuva
Teemu Nurmi